Milák Kristóf és Szabó Szebasztián újabb egyéni aranyéremmel bővítette kaposvári kollekcióját a rövidpályás ob harmadik napján: az olimpiai bajnok ezúttal 200 gyorson előzte meg klubtársát, Márton Richárdot, míg Szabó kedvenc számában, 50 pillangón gyorsulta le Milákot. Jakabos Zsuzsanna pedig egyszerűen elnyűhetetlen: 13-14 évvel fiatalabb vetélytársait győzte le 400 vegyesen, majd alig tíz perc múlva a győri gyorsváltóval is aranyérmes lett.

 

Ahhoz képest, hogy Jakabos Zsuzsanna 2003-ban lett először magyar bajnok rövidpályán (100 gyorson), 19 évvel később még mindig a krémhez tartozik: az ob harmadik napján negyedóra alatt nyert két aranyérmet, ebből a 400 vegyes elsőségének behúzása igazi bravúr. Leginkább azért, mert az idei Eb-n ezüstérmes klasszis római legyőzőjét, Mihályvári-Farkas Viktóriát tudta megelőzni. Plusz Szabó-Feltóthy Esztert (ő lett végül a második) – holott a két vetélytárs 14, illetve 13 évvel fiatalabb a bajnoknál, aki ráadásul az 1-es pályán úszott (tény, Zsu rövidpályán sokkal otthonosabban mozog az ifjaknál, a fordulói jóval erőteljesebbek). Hogy ezek után Jakabos negyedórán belül a győri gyorsváltóval is első lett, az már csak hab a tortán.

 

És ha már 400 vegyes: kissé meglepő végeredmény született a férfiaknál, ahol az új hullám három tagja közül a legkevésbé esélyesnek vélt Zombori Gábor ért elsőként a falhoz, megelőzve a nagypályán a budapesti vb-n döntős Holló Balázst, illetve a 200-on Európa-bajnok, itt 100-on országos csúcsot döntő Kós Hubertet.

 

A napot, mint általában, Milák Kristóf aranyérme indította, aki 200 gyorson szerezte meg harmadik aranyérmét – akárcsak pillangón, ismét Márton Richárdot előzte meg. Klubtársa féltávnál még vezetett, ám a második százon az olimpiai bajnok ellenállhatatlannak bizonyult. Hamarosan aztán újra ott állt a rajtkövön, hogy egy újabb ötvenes párbajt vívjon Szabó Szebasztiánnal. Gyorson csupán két század volt köztük a különbség, pillangón a győri villámember simábban győzött, a 0.37-es differencia a kéthosszos számban biztos sikert jelez. Szebi egyébként kifejezetten boldog volt a 22.05-ös idejével, ami három tizeddel gyengébb a tavalyi Eb-n elért világcsúcsánál – mint mondta, jó formaidőzítéssel ezen a távon érzi a legnagyobb esélyt egy kiugróbb eredményre a decemberi, melbourne-i világbajnokságon.

 

Még egy, hovatovább veteránnak számító arany született ezen a napon: férfi 200 mellen Horváth Dávidot ismét nem tudta megfogni senki. A lányoknál a Jakabos-féle parádét leszámítva a fiatalok taroltak: a junior Eb legjobbja, Pádár Nikolett 200 gyorson valahára első lett, miután 100-on hét századdal, 400-on pedig nyolc tizeddel maradt le a bajnoki címről. Békési Eszter nagy fölénnyel nyert a házigazdák reménysége, Halmai Petra előtt 200m mellen, míg Komoróczy Lora Fanni ismét ízelítőt adott sokszínűségéből: az 50 hát után 50 pillangón is ő lett az első.

 

A 4×100-as gyorsváltókban a férfiaknál a BVSC sprintereit megint nem lehetett megfogni, míg a hölgyeknél a győriek győztek, így a két klub staféta-párbajában a vasutasok vezetnek 4-2-re a zárónap előtt.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf, 200m gyors

„Közepes időnek mondanám, nagyjából jó volt. Végig 26-os ötveneket úsztam, végül is nem olyan rossz ez. A cél csak az volt, hogy leússzam. Az ötven pillangót is ugyanígy jellemezném, ott azért már nem voltam olyan friss – a 200 gyors így a harmadik nap azért sokat kivett belőlem.”

 

Pádár Nikolett, 200m gyors

„Kicsit dühből mentem neki ennek a 200 gyorsnak, hiszen száz és négyszáz gyorson épphogy második lettem, így mindent megtettem azért, hogy ezen a távon az első helyen végezzek. Az időnek nagyon örülök, hiszen az volt a cél, hogy ’54-es kétszáz legyen, négyszázon is sikerült a kitűzött időeredményt elérnem, úgyhogy boldog vagyok.”

 

Horváth Dávid, 200m mell

„Csoda, hogy egyáltalán leúsztam ezt a számot, mivel az elmúlt időszakban nem az edzéseken volt a hangsúly. Most fejeztem be az egyetemet, így arra koncentráltam, emiatt picit háttérbe szorult az úszás. Azért örülök, hogy így ilyen időt tudtam úszni, na meg az aranynak is, persze.”

 

Békési Eszter, 200m mell

„Számítottam arra, hogy az idő lesz az ellenfelem, hogy magamnak kell diktálnom az iramot. Belülről úgy éreztem, hogy az első száz kábé olyan volt, mint tavaly – ugye akkor országos csúcsot úsztam, a második meg picit lassabb. Ehelyett az első és a második is jóval lassabban ment, mint gondoltam. Az idővel nem vagyok elégedett, de az aranyéremnek nyilván örülök.”

 

Szabó Szebasztián, 50m pillangó

„Még mindig azt érzem, hogy ez a legjobb számom, ebben vagyok a legjobb – a világbajnokságon is itt van a legnagyobb esélyem. Örülök az időnek, ez meglehetősen jó előjel a vb-re. Még úszom holnap, de ez a szám volt a lényeg, amit sikerült kiválóan megcsinálnom.”

 

Komoróczy Lora Fanni, 50m pillangó

„Nagyon élveztem! Reggel is azért szoros volt a verseny, mivel (Ollé) Móni mindössze két századdal előzött meg. Itt végre minden kijött – jó volt a forduló is, még a kidelfinezés is. A verseny előtt nem gondoltam volna, hogy ha nyerek, akkor ilyen idővel, szóval most mindennek (is) örülök.”

 

Zombori Gábor, 400m vegyes

„4:04-es időt szerettem volna úszni – itt kezdődik a sztori. Láttam már az első száz után, hogy Hubi kipurcant, úgyhogy akkor gondoltam, csak ketten maradunk a végére (Holló) Balázzsal. A mellet annyira nem nyomtam meg, az ’09-es részidő lett, talán itt ment el a 04-es idő. Az utolsó méterig nagyon szoros volt ez a verseny. Azért azt tudni kell, hogy Balázs vissza akart lépni a számtól, mivel nem érzi jól magát, de mégis leúszta. Ha teljes erővel tud odaállni, akkor sokkal szorosabb lehetett volna.”

 

Jakabos Zsuzsanna, 400m vegyes

„Örülök, hogy aranyérem lett belőle. Igazából nem láttam semmit a versenyből – tehát majd vissza kell nézni –, de őszintén nem is akartam, csak magamra koncentráltam. Evelynnel rajt előtt azon gondolkoztunk, hogy nem az a rossz, hogy le kell úszni a 400 vegyest, hanem a stressz, amikor várunk és izgulunk a rajt előtt. Épp ésszel semmi értelme ezen stresszelni, mivel nekem már ez csak egy „játék”, örülök, hogy itt lehetek. A fiataloknak sokkal rosszabb, mivel nekik még bizonyítani kell… Végülis ilyen dolgokon gondolkodtam – majd úszok-úszok, aztán lesz valami, és elég jól sikerült.”

 

A 3. nap bajnokai

 

Férfiak

200m gyors: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:43.54

200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:08.48

50m pillangó: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 22.05

400m vegyes: Zombori Gábor (Bp. Honvéd) 4:06.06

4x100m gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:12.48

(Bohus Richárd, Kovács Benedek, Bóna Benedek, Németh Nándor)

 

Nők

200m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet) 1:54.58

200m mell: Békési Eszter (BVSC-Zugló) 2:22.15

50m pillangó: Komoróczy Lora Fanni (Iron Swim) 26.56

400m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 4:36.56

4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:40.54

(Safrankó Sára, Lakó Dorina, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna)

Hasonló bejegyzések