A világ úszósportjának „nagyhalai” vezették fel a csütörtökön kezdődő úszó Világkupát az Akvárium klubban tartott sajtótájékoztatón: a két legnagyobb magyar sztár, Hosszú Katinka és Cseh László mellett az olimpiai és világbajnok Sarah Sjöström és Chad le Clos, illetve az orosz világ- és Európa-bajnok Anton Csupkov beszélt arról, mit várnak a háromnapos viadaltól.

Wladár Sándor, a történelmi első budapesti Világkupa-viadalt rendező Magyar Úszó Szövetség elnöke elöljáróban elmondta, már-már automatizmusnak tűnik, hogy évről évre a világ legjobbjai látogatnak hazánkba, hiszen több mint tíz éve futószalagon követik egymást a különböző világversenyek, ugyanakkor kiemelte, hatalmas munka és óriási invesztíció van amögött, hogy e fantasztikus sportolók rendre a magyar közönség előtt szerepelnek.

„Persze, nem csupán a kormányzatot illeti elismerés azért, hogy kiemelten támogatja a sportot és a nagy eseményeket, és nem csupán a mindenkori szervezőcsapatnak jár hátbaveregetés, de úgy gondolom, nem lehet eléggé hangsúlyozni, micsoda hálával tartozunk két olyan nagyságnak, mint Hosszú Katinka és Cseh Laci. Akárhogy is nézzük, a sajnos nemrég visszavonult Gyurta Danival egyetemben az elmúlt tíz évben igazából nekik köszönhetően ért el világszínvonalú eredményeket a magyar úszósport – mondta Wladár Sándor. Nekik és edzőiknek köszönhetően jutott olyan rangra a magyar úszósport, hogy tényezőként tekintenek ránk, hogy szívesen ítélnek nekünk nagy nemzetközi eseményeket, mert itt az emberek imádják az úszást, azaz érdemes nagy viadalokat szervezni, mert a kiváló hangulat garantált.”

Hosszú Katinka először is közölte, évek óta járja az eseményeket, de egyetlen állomáson sem övezi olyan érdeklődés a Világkupát a média részéről, mint Budapesten. „Mi hozzá vagyunk szokva, hogy itt ennyi embert izgat az úszás, de a többieknek ez biztos új” – mondta nevetve a háromszoros olimpiai bajnok, aki derűsen mondta, „direkt szerveztük így, hogy itt szerezhessem meg a négyszázadik Világkupa-érmemet” – merthogy Katinka épp 399 egyéni éremnél tart 2012 óta (268 arany, 76 ezüst, 55 bronz). „Jó, a viccet félretéve örülök, hogy éppen így alakult – nagyon várom már a versenyt, számomra a Világkupa mindig egy különleges alkalom, amikor minden lazább, imádom, remekül érzem magam, szerintem a közönség is nagyon fogja élvezni” – mondta az összetettet 2012 és 2016 között zsinórban ötször megnyerő versenyző. Katinka azt is elárulta, ezúttal „csak” hat számban áll rajthoz, mert azért azt nem szeretné, hogy lássák nyolcadikként becsusszanni olyan számokban, amelyeket a felkészülés jegyében vállal be a külföldi állomásokon.

Cseh László nem igazán vett részt a sorozatban, egyszer 2012-ben próbálkozott, de a sok utazás úgymond nem az ő személyiségének való. „Viszont most, hogy itthon van ez a verseny, egyértelmű volt, hogy indulok: a tavalyi vb óta nem igazán találtam a helyem, akkor a hazai közönség akkorát dobott rajtam, hogy az elmondhatatlan. Azóta is ezt az élményt keresem, várom, hogy újra átélhessem, ezért is fontos nagyon ez a verseny, csak az a baj, hogy picit korán van, azaz nem igazán vagyok még világcsúcsverő formában” – tette hozzá Cseh, aki büszke arra, hogy annak idején elsőként úszta a 400 vegyes négy percen belül rövidpályán (2007-ben, a debreceni Eb-n állította fel a világrekordot).

A külföldi sztárok közül az összetettet tavaly megnyerő, és most is az élen álló Sarah Sjöström elárulta, a szabálymódosítások tették lehetővé, hogy Katinka elé kerüljön, hiszen a beszámítandó eredmények maximalizálása nyitotta meg az utat előtte, „mert Katinka így is rengeteg érmet nyer.” Az olimpiai és világbajnok svéd még elmondta, nagyon várja, hogy visszatérjen a Duna Arénába, mert a tavalyi világbajnokságról – melyen három aranyérmet szerzett és megdöntött két világrekordot – fantasztikus élményei vannak.

Ugyanezt mondta Chad le Clos is: a dél-afrikai világklasszis egy éve emlékezetes versenyen győzte le Cseh Lászlót a 200 pillangó döntőjében, de a falnál a magyar legenda kezét emelte a magasba. „Nagyszerű pillanatok voltak – elevenítette fel London olimpiai bajnoka. – Számomra azért különösen emlékezetes, mert néhány rossz év után itt sikerült végre megint aranyérmet szereznem, a közönség csodálatos volt, tényleg a világ legjobb uszodája a Duna Aréna, benne a világ legjobb szurkolóival.” Chad egyébként még azt is elárulta, a barátság annyira szoros magyar riválisával, hogy az előző este családi vacsorán jártak Cseh Lászlóék halászteleki házában.

Szintén ott volt a sajtótájékoztatón az első (Kazany-Doha) etapot némi meglepetésre megnyerő orosz mellúszó fenomén, Anton Csupkov. Fővárosunkról természetesen neki is csak kiváló emlékei vannak: „Itt lettem életemben először világbajnok, a tavalyi élmény kitörölhetetlen emlék. Most igyekszem rövidpályán is jól szerepelni, bár nekem az ötvenes medence fekszik igazán, ezért is tudtam olyan jól úszni az első két állomáson, ahol még nagypályás versenyek voltak.”

A Duna Arénában csütörtöktől szombatig zajlik a Világkupa, az előfutamok minden nap 9.30-kor, a döntők pénteken és vasárnap 18, szombaton pedig 17 órakor kezdődnek.

Hasonló bejegyzések