Hosszú Katinka női 200 méter gyorson, míg Cseh László és Kenderesi Tamás férfi 200 méteres pillangóúszásban lesz ott a délutáni programban a Duna Arénában, hiszen mindnyájan bejutottak az elődöntőkbe. Cseh László ráadásul a legjobb idővel.

A férfi 50 méteres mellúszás előfutamaival kezdődött az úszó küzdelmek 3. napja a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Itt a 4×100-as vegyesváltóval tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Financsek Gáborért szoríthattunk, aki sajnos elrontotta a rajtot és ez 50 méteren végzetesnek bizonyult. Összességében a 43. időt úszta (28.44), így nem jutott be a délutáni középdöntőbe.

Financsek Gábor: „Nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Pedig készültünk rá nagyon, minden összeállt, de ötvenen elég volt a rajtnál ez a kis hibázás, a fejesugrás nem úgy jött össze, kicsit szétcsúsztam. A hangulat fantasztikus volt, a szurkolók előtt le a kalappal, külön köszönöm a mohácsiaknak, hogy eljöttek szurkolni!”

A 100 méteren is győztes brit Adam Peaty már az előfutamokban világcsúcsot úszott ebben a számban, ideje 26.10 volt, amivel több mint 0.3-del javította meg saját maga korábbi rekordját.

Női 200 gyorson két magyarért is szoríthattunk. A tegnap óta immár hatszoros világbajnok Hosszú Katinka nagyszerű úszással, a 3. legjobb idővel kvalifikálta magát a délutáni középdöntőbe (1:56.43), míg a kétszeres Európa-bajnok Verrasztó Evelyn a 23. lett (1:59.92), így ő sajnos nem folytathatja az elődöntőben.

Verrasztó Evelyn: „Az eredményemet nagyjából egy nullásra értékelem, elég rosszul ment az úszás. Nem értem, hogy miért, hiszen a bemelegítés is jól ment, de sajnos ennyi sikerült. Nem hiszem, hogy rosszul dolgoztam volna egész évben, de valamiért nem akar egyszerűen összeállni. Remélem, hogy a váltóig azért sikerül ezen javítani!”

Férfi 200 méter pillangón szintén két magyar ugrott medencébe. Előbb az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, aki sokáig altatta az ellenfeleit, majd az utolsó 50 méteren úgy hajrázott, hogy végül a futamát is megnyerte az 5-6. helyről. Aztán a célban egyezményes kézmozdulattal mutatta a közönségnek, hogy mindenki nyugodjon meg, sokkal több van még benne. Ideje összességében a 7. legjobb volt az előfutamokban, így bejutott a középdöntőbe.

Kenderesi Tamás: „Azért azt láttam az utolsó hosszon, hogy öten kb. előttem vannak, ennek nem örültem, de ezt kompenzáltam. Megnyugtatok mindenkit, sokkal több van bennem. Hogy ilyen a hangulat és tudom azt, hogy nekem szurkol mindenki, ez azért elképesztő.”

A szám másik magyarja a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László volt, aki erődemonstrációt tartott és egy remek úszással, a legjobb idővel (1:54.08) jutott be az elődöntőbe.

Cseh László: „Úgy ugrottam be, hogy reggel is szeretnék egy jót úszni, mert kellett a lelkemnek, hogy valami jobb időt elérjek. Úgy éreztem, hogy annyira nem haltam meg, szóval ez kezdésnek jó volt. Délután megpróbálok még javítani.”

Férfi 800 gyorson a nyíltvízen 25 km-en világbajnoki hatodik Gyurta Gergely ugrott a medencébe, aki bevallottan ezt a számot bemelegítésnek szánta fő száma, a 400 vegyes előtt. Összesítésben a 21. lett (8:03.87), így nem jutott be a döntőbe.

Gyurta Gergely: „Ez azért sokkal gyorsabb volt, mint a nyíltvízen. A 25 km óta csupán három nap telt el, szóval éreztem, hogy azért van még mit kipihenni, illetve, hogy a gyorsaságomon is javítani kell még. Bízom benne, hogy a 400 vegyesre minden rendben lesz. A közönség csodálatos volt, köszönöm szépen nekik a biztatást!”

Teljes eredménysor: http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=3

Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

Délután fél hattól a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében Kozma Dominikért, a női 1500 gyors fináléjában Kapás Boglárkáért és Késely Ajnáért, az elődöntőkben pedig Hosszú Katinkáért (női 200 gyors), Cseh Lászlóért és Kenderesi Tamásért (férfi 200 pillangó) szoríthatunk. Hajrá magyarok!!!!!