Tisztelt Tagszervezetek, Kedves Barátaim!

Mielőtt ismét veszünk egy mély levegőt, hogy lélekben együtt elinduljunk a legkiválóbb úszóinkkal Tokió felé – akiknek tegnap nagysikerű csapatgyűlést tartottunk, felkészítve őket mindarra, ami a játékokon várja őket –, talán egy pillanatra megállhatunk, és végigvehetjük, honnan hová jutottunk 2021 első hat hónapjában.

 

Covid-konszolidáció, sportágfejlesztési támogatás

Először is hadd ugorjak a legvégére ennek a periódusnak, hiszen épp június 30-án indult útjára az államkincstárból az a rendkívüli támogatás, amelyet az azt igénylő tagszervezeteinknek hamarosan folyósíthatunk. A tavaly szeptemberi közgyűlésen megígértük, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lezárások miatt nehéz helyzetbe került kluboknak, szakosztályoknak valódi segítséget nyújtsunk. Egyeztettünk a kormányzattal, az ott kapott határozott ígérettől hajtva megkezdtük az igények felmérését, értékeltük a kapott visszajelzéseket, beterjesztettük az igényeket – és az ígéret immár kézzelfogható támogatás formájában íródott jóvá a számlánkon: 489 millió forintot kapott a MÚSZ, amiből az azt igénylő szakosztályok részesednek.

Bízom benne, hogy bár eltelt több hónap a legnehezebb időszak óta, ha utólag is, ez a speciális támogatás helyrebillenti a tagszervezetek költségvetését, és lehetővé teszi, hogy ismét teljes fordulatszámon pörögjenek a foglalkozások valamennyi korosztály számára, maximális létszámmal és persze odaadással és profizmussal.

A „pénzes postás” mást is hozott: megérkezett a „rendes” éves sportágfejlesztési támogatás is, 1 milliárd 328 millió forint. Az összeg egyszersmind jelkép: a magyar úszósport össznemzeti megbecsültségét mutatja, hiszen az egyéni sportágak közül egyértelműen a miénk az elsőszámú a támogatási listán – ami a Ti érdemetek, a versenyzők és az edzők érdeme, hiszen a páratlan eredményesség vitte ilyen magasságokba a sportágat. Magától értetődő módon az előzetesen megállapított és jóváhagyott elosztási javaslat alapján a támogatások hamarosan megjelennek a tagszervezetek számláin. Ezen túlmenően az EMMI Infra-pályázatán a  kisértékű programok nem kaptak támogatást, ezért ezeket összefogtuk egy nagy csomag keretében és 13 egyesület számára sikerült további 42 millió forint összegű kormányzati forrást biztosítani az Infrastrukturális fejlesztési programon kereteiben uszodai felszerelésre és különböző fejlesztésekre.

 

Események futószalagon

Az esztendő első hónapjai sok mindenről szóltak, csak az optimista hangulatról nem: a világjárvány második és harmadik hulláma rendkívüli károkat okozott Magyarországon, nem kímélte az emberéletet, a családokat és a gazdaságot sem (ezért is kell különösen hálásnak lennünk, hogy a kormányzat mindezek ellenére nem engedte el a magyar sport kezét, sőt, ugyanolyan szorosan fogja, mint bármikor korábban, mint azt a fentebb említett támogatások nagyságrendje is bizonyítja).

És mégis, ebben a rendkívüli, rengeteg kihívással, sok szomorúsággal és feszültséggel terhelt időszakban kellett kreatívnak és eltökéltnek maradnunk, hiszen a nehézségek ellenére, a vakcinák megjelenése miatt egyre biztosabbá vált, hogy lesz olimpia, és így nem engedhetjük el az országos bajnokságot, és a LEN-nel is egyetértettünk abban, hogy mindenképpen igyekszünk megrendezni májusban az Európa-bajnokságot.

Március utolsó hetében ugyan még kifejezetten aggasztóak voltak az adatok, mégis megrendeztük az olimpiai kvalifikáció szempontjából rendkívül fontos országos bajnokságot. Hadd jelezzem ehelyütt is, hogy a magyar úszósport páratlan rangját mutatja: a világ vezető úszóportáljai folyamatosan vezető hírként számoltak be a kiváló eredményekről, köszönhetően a legnagyobb sztárjainknak – akik valóban világhírnek örvendenek, hiszen az első számú olimpiai sportágban értek és érnek el rendkívüli sikereket.

Ami a pazar eredményeken és a kiváló médiamegjelenéseken túl legalább ennyit számított: sikerült bebizonyítanunk – sok aggodalmaskodás, sőt, lebeszélés ellenére –, hogy az úszók híres fegyelmezettsége garancia lehet arra, hogy a rossz járványhelyzet ellenére a megfelelő szabályok alkalmazásával és betartásával 400 résztevővel is lehet egy Covid-mentes sporteseményt tartani úgy, hogy nem kell buborékban tartani senkit sem.

 

Újabb fantasztikus Európa-bajnokság

Természetesen hasonló garanciákat nem adhattunk és várhattunk egy olyan eseményen, amelyre 51 országból érkeztek sportolók és kísérők. Májusra már egyértelműen javuló tendenciák mutatkoztak itthon, mégsem lehetett kockázatot vállalni, hiszen a LEN Európa-bajnokság két hete üzenet volt a nagyvilágnak is: a sport él, minden körülmények között – és igenis lehet biztonságosan világversenyt rendezni úgy, hogy mindösszesen 4000 ember van a buborékon belül.

Ilyen nagyságrendű nemzetközi sportviadalt még nem tartottak Covid-biztos környezetben – sem az első nagy buborék, az NBA-rájátszás, sem az azt követő tenisz Grand Slam-tornák, sem a fedettpályás atlétikai Eb nem kívánta ennyi résztvevő biztonságos elszállásolását, szállítását és versenyeztetését.

Óriási erők mozdultak meg, hatalmas erőforrásokra volt szükség, és ráadásul mindezt ezúttal a Magyar Úszó Szövetség szervező-csapata koordinálta, hiszen nem alakult külön szervezőcég, mint a 2017-es vb esetén. Az Eb MÚSZ által organizált esemény volt, kormányzati támogatással, illetve a Nemzeti Sportügynökség és különböző partnerek közreműködésével.

A két hét átütő sikert hozott, néhány apróbb hibát leszámítva kiváló színvonalú Eb-t sikerült szervezni, méltóan a 2006 óta íródó tradíciókhoz, a minden idők legjobbjának nyilvánított FINA vb-hez és a hasonló felmagasztalásban részesült 2019-es junior úszó vb-hez. A Covidot sikerült szinte teljesen kívül tartani, ami megint csak óriási bravúr, ráadásul a magyar válogatott is egészen kiváló teljesítményt nyújtott a medencében, illetve a Lupa-tóban, amelyről kiderült, elsőrangú helyszíne a nyíltvízi úszóviadaloknak.

A LEN vezetői, így régi barátunk, Paolo Barelli elnök úr elégedetten távozott a Duna Arénából, ahol egyébként vendégül láttuk a FINA hamarosan megválasztott elnökét, Huszain al-Muszallamot is.

 

Bajnokságok futószalagon a fiatalabbaknak is

A 2020-as esztendő elvesztése a kipróbált felnőtt versenyzőknek is rendkívül fájdalmas volt – ám igazán az utánpótlás-korosztályok számára jelentett súlyos gondot, hogy beszűkültek az edzéslehetőségek, és szinte teljesen megfoszttattak a versenyzési lehetőségektől.

Nos, 2021-ben, felvértezve kellő tapasztalattal és ismét csak bízva a fiatalabb úszók fegyelmezettségében is, a MÚSZ egyértelműen kinyilvánította: valamennyi korosztályos ob-t meg kívánja rendezni.

És így is történt, az ifik június elején remek hangulatú eseményen versenghettek az érmekért Kaposvárott, a nyíltvízi úszók a szegedi Maty-éren valamennyi korosztályban bajnokot hirdethettek, júliusban pedig a többi korosztály is összegyűlhet a bajnokságokra – melyek közül egyedül a delfineké lesz regionális alapú.

S ha már a régiókat említettem: az elmúlt időszakot a strukturális átalakításnak (is) szenteltük az utánpótlás-nevelésben kiemelkedően fontos régiós szervezetek szintjén. Szétválasztottuk az adminisztratív és szakmai feladatokat, és pályázatok útján választottuk ki az előbbiért felelős régióvezetőket, valamint a vezetőedzőket. Hiszünk benne, hogy így még hatékonyabbá válik a kapcsolattartás a klubokkal, valamint megfelelő színvonalon zajlik a helyi felkészülés az Úszó Nemzet Program indulására (erről részletesebben picit lejjebb).

 

Képzési rendszer, együttműködések

A magyar edzői felkészültség, tehetség, tudás és tapasztalat egészen rendkívüli érték, a tradíciókat és eredményeket tekintve talán azt is mondhatom: világörökségi minősítést érdemel. Mindazonáltal fontos, hogy igyekezzünk lépést tartani a kor kihívásaival, garantálni, hogy a szakmai nívó ma, holnap és holnapután is garantálja a magyar tehetségek megfelelő felkészítését.

Ennek jegyében írtunk alá együttműködési megállapodást a Magyar Edzők Társaságával, így a képzési, továbbképzési rendszer továbbra is kiváló elméleti alapot ad majd szakembereinknek. Egyszersmind a MET-tel közösen megteszünk mindent, hogy hamarosan útnak indulhasson egy edzői életútmodell kidolgozása, majd elfogadtatása.

Bár szerencsére a sportágunkat elkerülték eddig a hasonló drámák, a futball Európa-bajnokság nyitónapján látott, csaknem tragédiával végződő sokkoló eset, a dán Erikssen újraélesztése még inkább aláhúzza, miért volt elengedhetetlen, hogy a MÚSZ szintén együttműködésre lépett az Országos Mentő Szolgálattal. A cél egy igen hatékony elsősegélynyújtó rendszer kialakítása a magyar uszodákban, illetve az ott dolgozók felkészítése bármilyen rendkívüli beavatkozást igénylő esetre.

 

Új szint az informatikai rendszerekben

A próbaüzem már elindult, egyelőre a régi és az új rendszer párhuzamosan fut, sőt a Budapest Open-en már az első sikeres teszt is megtörtént, hogy aztán szeptembertől az új szisztéma teljes mértékben beélesedjék. Megújul és teljesen 21. századi színvonalú lesz a versenyzők nyilvántartása, az edzők és az oktatók nyilvántartása és a továbbképzéseken résztvevők nyilvántartása.

Hamarosan szintén debütálhat a versenyrendező szoftverünk is, amelynek köszönhetően az eredmények online is követhetővé válnak élőben valamennyi bajnokságon – immár nem csupán drive-okba töltögetett PDF-ek révén, hanem realtime-ban, illetve bármikor lekérdezhetők lesznek a különböző időeredmények, bármelyik versenyző esetében, a korosztályos úszóknál is. Ahhoz azonban, hogy ezt a terveknek megfelelően meg tudjuk valósítani, rátok is szükség van: következő lépésként minden egyesületünknek az adatbázisát ellenőrizni és frissíteni kell. Kérem, hogy segítsétek ebben a munkánkat.

 

Szponzorok: mellettünk állnak – mellénk állnak

A sportot a szponzoráció terén érte talán a legsúlyosabb csapás 2020-ban, hiszen események és megjelenés híján alig akadt olyan sportág, sportszervezet, amelynek ne kellett volna újratárgyalnia a meglévő megállapodásait, rosszabb esetben lemondani egy-egy partner támogatásáról.

Szerencsére a MÚSZ-nak és partnereinek sikerült közösen átvészelni ezt a rendkívül nehéz időszakot. És ha akadt is olyan támogató, amelyik a súlyos helyzetben kénytelen volt szüneteltetni a szponzorációt, most, hogy 2021-ben újraindult az élet, azonnal visszatért mellénk: egyik legrégebbi támaszunk, a Porsche Hungária 6 Audi A3-as gépjárművet bocsátott a kiválasztott úszók rendelkezésére (ennek eldöntését kizárólagosan a sportolói bizottságunkra bíztuk), és az Európa-bajnokság sikerét is fontos szolgáltatásokkal segítette.

Mindenki más a fedélzeten maradt és marad, sőt, a közelmúlt nagyszerű eredményei okán, illetve bízva a hasonlóan sikeres folytatásban a 25 éves Market Építő Zrt. továbbra is kiemelt támogatónk, a Szerencsejáték Zrt. az idei esztendő után 50 milliós szponzorációt vállalt, amivel 2022 végéig támogatnak minket és az idén csatlakozott hozzánk a MVM is. Tavaly kezdtük együttműködésünket a Lukoil-lal, amely az idén máris 100 százalékkal emelte az előző esztendőre vonatkozó szponzorációs keretet, míg a Danubius Hotels – amely a megannyi budapesti sporteseménynek köszönhetően sokkal jobb „egészségben” élte túl az elmúlt hónapokat, mint a többi budapesti szálloda – 150 százalékkal többet ad, mint korábban (nem véletlenül tartottuk náluk a közgyűlésünket sem).

És persze továbbra is mellettünk áll az Arena, amelynek világszínvonalú termékei igencsak fontos szerepet játszanak a válogatott sikereiben.

Rajtuk kívül mellettünk áll a Price Waterhouse Coopers, a Duna Takarék Bank és a Viwa vitaminvíz is, mutatva, hogy nem csupán a vízben van a magyar úszósportnak egy erős csapata.

 

Úszó Nemzet Program

Sokat beszéltünk már róla, mégsem lehet eleget: az ÚNP valóban az a kezdeményezés, amely teljesen új dimenzióba emelheti a sportágunkat, ha hasonló odaadással működtetjük, mint amilyen elkötelezettséggel készítettük.

Merthogy az ősszel beinduló pilot-projektek után jövő februártól – minden remény szerint – az egész országban útjára indulhat az Úszó Nemzet Program, amely nem többet, nem kevesebbet tűzött ki, mint hogy valóban minden gyermek tanuljon meg úszni. Ez immár nem pusztán egy idealisztikus elképzelés, vagy valamiféle kirakat-akció, hanem a kormányzat által egészen rendkívüli mértékben támogatott program, amelynek keretében valamennyi óvodás és kisiskolás kötelező jelleggel vesz részt majd a MÚSZ és a tagszervezetei által koordinált úszásoktatásban.

Erről még nyilván sokat fogunk egyeztetni, azt azonban alighanem mindannyian érezzük: az, hogy immár garantáltan fiatalok tízezrei érkeznek honi uszodákba, olyan mértékben tágítja ki a horizontokat, amely példátlan a sportág honi történetében. Most már rajtunk és szakembereinken a sor, hogy minél több gyerekkel szerettessék meg az úszást, és fedezzék fel a tehetségeket.

Nagy utat tettünk meg, amíg ez a program indulásra készen állt – az utóbbi időben viszont már csak a járvány gátolta meg, hogy elstartoljon, és vele együtt a magyar úszósport elinduljon ezen a minden korábbinál többet ígérő úton, mely szélesebb, hovatovább végtelen hosszúságú, és tökéletesen kikövezett. Rajtunk múlik, hogy végigmenjünk rajta, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a nagy utazásból.

 

Wladár Sándor

Elnök

Hasonló bejegyzések