Tisztelt Tagszervezetek! Kedves Barátaim!

A 2020-as évben kialakult COVID helyzet miatt teljesen megváltozott az életünk, a sport új dimenzióba került mind a felkészülés, mind a versenyeztetés szempontjából. A sport világa térben és időben is beszűkült, átrendeződött. A mindennapok megszokott ritmusát teljesen felborította és számtalan bizonytalansági tényezővel tűzdelte tele a járvány. A napi, heti, havi és éves ritmusunk felborult. Az előre jól tervezett és felépített rendszerünknek, munkatervünknek megálljt parancsolt a vírus. A korábban rögzített programok, események újragondolása megindult, de ezzel párhuzamban ott van a vészforgatókönyvek kialakítása egy lehetséges újabb STOP esetére. Egyelőre minden csúszik: az olimpia, az EB, a rövidpályás EB és VB, az utánpótlás összes nemzetközi eseménye, a különböző programjaink kifuttatása.

Szinte újra ott állunk, azon a rajtkövön, ahol 2017 szeptemberében álltunk, kérdőjelekkel, de tettre készen. Pedig eddig úgy gondoltuk, hogy mostanra már megtettük a táv első felét… Sajnos azonban az edzéstervet újra kell írni, miután gyökeresen megváltoztak a felkészülés körülményei.

Hogy mi jön most, azt a szakemberek, a legnagyobb tudósok sem tudják pontosan megmondani. Ami biztos, hogy soha nem adjuk fel. Még akkor sem, ha egy 8×200-at a 4. után újra kell kezdeni. Mert tudjuk, hogy van értelme végigcsinálni, újra nekiveselkedni. A célok nem változnak; az eddigi béke, nyugalom, stabilitás pedig biztosítja a lehetőséget, hogy folytathassuk a megkezdett munkát.

Folytathassuk az Úszó Nemzet Programot, amely alapot teremt az egyesületek megerősítéséhez, a gyerekszám növekedéséhez. A programfejlesztéseinket, hogy a digitális platformon is erősítsük a jelenlétünket és egyszerűsítsünk sok, a mindennapi, közös életünket érintő folyamatot. A licenszrendszer elfogadtatását, hogy megvédjük a szakmai tudást, szakembereink munkáját, egyben erősítsük pozíciónkat. A létesítmények és szakosztályok helyzetéről készülő, országos felmérésünket, amely egy új, állami sportüzemeltetési koncepció előkészítését szolgálja, és amelyet már vár tőlünk a miniszterelnök. No meg folytathassuk a felkészülést a világversenyekre mind szakmai, mind szervezési szempontból, hiszen 2022 októberéig minden évben Világkupát rendezünk, 2024-ben nálunk lesz a Rövidpályás Úszó Vb, 2027-ben pedig a FINA Világbajnokság, amelyen szakmai és erkölcsi kötelességünk egy népszerű és sikeres csapat kiállítása.

És persze ott van Tokió, de ott van már Párizs is, miközben mindannyian tudjuk, érezzük, hogy küszöbön áll a generációváltás, vagyis kiemelten fontosak az utánpótlás-programok, azok felépítése és menedzselése mind a sportolói, mind pedig az edzői-szakemberi oldalon. Az elkezdett feladatokban, programokban ott rejlik a jövő megoldása is, ezt bizton állítom. Az álmok eléréséhez azonban, a fent vázolt okok miatt, több időre van szükségünk.

Mindezeket figyelembe véve úgy döntöttem, hogy ismételten felhatalmazást kérek a munka folytatására, a programok kifuttatására, a generációváltás levezénylésére. A 8×200 méter befejezésére.

A mai napon a Magyar Úszó Szövetség valamennyi elnökségi tagjával együtt, teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy lemondunk pozícióinkról, egyszersmind kezdeményeztem a szeptember 27-i Közgyűlésünkön a tisztújítás napirendre tűzését. Szeretném, ha lehetővé válna a hosszabb távú tervezés, a járványhelyzet utáni újjáépítés, a sikerek és az egység fenntartása. Ehhez azonban a Tőletek kapott felhatalmazás megerősítésére van szükség.

Bízom benne, hogy együtt, Veletek és a most lemondott Elnökséggel közösen folytathatjuk az elkezdett munkát, hogy a következő két olimpián, a hazai rendezésű világversenyeinken, az utánpótlás tornákon, de még az olykor gyötrelmes hétköznapokon is együtt ünnepelhessük a magyar úszósportot, a világjárvány leküzdését, az erős várunk újjáépítését.

 

Hajrá, magyar úszósport!

Wladár Sándor

Hasonló bejegyzések