Két év kihagyást követően végre ismét együtt lehetett a magyar úszócsalád, hogy egy évadzáró-gálán díjazzák az esztendő legjobbjait, illetve folytatódjék a hősök beiktatása a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. Milák Kristóf és Mihályvári-Farkas Viktória lett a legjobb a medencés szakágban, míg a nyíltvízieknél Rasovszky Kristóf és Olasz Anna, a paraúszóknál pedig Pap Bianka. A junioroknál Mészáros Dániel és Pádár Nikolett, illetve Betlehem Dávid és Fábián Bettina vehette át az év legjobbjainak járó elismerést, Molnár Dóra pedig az Év felfedezettjeként szólíttatott színpadra. A Magyar Úszó Hírességek Csarnokának idei beiktatottjai: Gyurta Dániel olimpiai bajnok, Becsey János paralimpiai bajnok, Selmeci Attila mesteredző, valamint posztumusz Halmay Zoltán, az 1904-es játékok kétszeres aranyérmese.

A Danubius Hotel vendégszeretetét élvezte a magyar úszócsalád a Hilton szálló báltermében, ahol csaknem 250 meghívott, a sportág színe-java, a legeredményesebb versenyzők és edzőik, valamint a kormány, a MOB és a társszövetségek képviselői jöttek el köszönteni az idény hőseit. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Fürjes Balázs miniszter-helyettes – egyben FINA Bureau-tag – mellett ugyanakkor a sportág két legfontosabb külföldi vezetője is megtisztelte jelenlétével az eseményt, így Huszain al-Muszallam, a FINA, és Antonio da Silva, a LEN elnöke.

Schmidt Ádám köszöntőjében először az Úszó Nemzet Program nagykövetének, Egerszegi Krisztinának a szavait idézte, aki azt mondta, hogy a programnak nem úszóversenyzők nevelése a célja, sokkal inkább az, hogy a gyerekekkel megszeretesse a vizet, és elűzze a félelmeiket. „A félelem sok mindent blokkol az életünkben, és sajnos az idei esztendőben elég sokszor volt alkalmunk félni, a háborútól és következményeitől. Mégis, a magyar sport, a magyar úszósport kiválóan helytállt, sok csodálatos teljesítménnyel feledtetve a rossz pillanatokat. Szintén nagyszerű munkát végzett a szövetség a FINA világbajnokság szervezésével, a FINA elnökének pedig külön köszönöm a Magyarország iránti bizalmat. A következő esztendőre pedig bátor szívet és sok erőt kívánok mindenkinek.”

Wladár Sándor elnök először arra hívta fel a figyelmet, hogy micsoda „mezőny” gyűlt össze erre az estére: „Hihetetlen, de utánaszámoltunk: 38 olimpiai aranyérem tulajdonosa van most itt velünk – és összesen 77 olimpiai érem, de ami még megdöbbentőbb: 184 világbajnoki érem tulajdonosait köszönthetjük itt.”

A MÚSZ elnöke először is gratulált a versenyzők nagyszerű teljesítményéhez. „Lehetnek csodás programjaink vagy eseményeink, mégis rajtuk, a sportolókon és edzőiken múlik leginkább a sportág megítélése. Mi pedig igyekszünk megadni nekik a lehető legszilárdabb hátteret, hogy ők csak az úszásra koncentrálhassanak, arra, hogy a legjobbjukat adhassák mindig, mindenütt” – szögezte le Wladár Sándor.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a szövetség csapata megannyi partnerrel a Guinness-rekordok könyvébe illő módon, négy hónap alatt szervezte meg a 18. FINA Világbajnokságot, amelyet a FINA elnöke az esemény zárónapján minden idők legjobbjának minősített.

Wladár Sándor a magyar kormánynak is köszönetet mondott, „mert az elmúlt években általuk nyújtott támogatás nélkül ezek az eredmények nem születhettek volna meg. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy megértük azokat az időket, amikor egymás után épültek az új uszodák, olyan színvonalon, amilyenről korábban álmodni sem mertünk. Világesemények sokaságát rendeztük meg az elmúlt négy évben. És ne felejtsük el: a kormány korábban, a Covid-konszolidációval már kisegítette egyesületeinket a bajból, most pedig a háború okozta energiaválság kapcsán 77 uszodát mentett meg a bezárástól. Ezzel pedig, és higgyék el, egyáltalán nem túlzok, megmentette a magyar úszósport évtizedes eredményeit; a múltját, jelenét – és mindenekelőtt: a jövőjét.” Mindezt megköszönve a MÚSZ elnöke egy-egy, a magyar versenyzők által dedikált úszósapkát nyújtott át a sportot felügyelő honvédelmi tárca vezetőjének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak és Schmidt Ádám államtitkárnak.

A FINA elnöke, Huszain al-Muszallam köszöntőjében megemlékezett arról, hogy Magyarország valóban megcsinálta a lehetetlent, amikor az idén júniusban a létező legmagasabb színvonalon megszervezte a 18. FINA Világbajnokságot. „Kiváló egészség és nagyszerű élet nem létezik sportolás nélkül, az úszósport pedig pont erről a két értékről szól. Büszke vagyok, hogy Budapest és a Magyar Úszó Szövetség igaz partnere a FINA-nak. Ennek a kapcsolatnak története van – hiszen önöké, magyaroké az úszósport első olimpiai bajnoka, Hajós Alfréd. Hadd köszönjem meg mindenkinek Magyarországon, amit a FINA-ért és a világ úszósportjáért tettek.”

Ezután következtek a díjátadások. A felnőttek között az idei évben két világbajnoki aranyérmet szerző, újabb kozmikus világrekordot úszó, a római Eb-n öt érmet, közte három aranyat szerző Milák Kristóf lett a férfiak legjobbja. Milák Kristóf egyébként „gyakori vendég” volt a színpadon, hiszen tagja volt az Év csapatának, a magyar úszósport 100. Eb-aranyát nyerő 4×200-as gyorsváltónak Holló Balázzsal, Németh Nándorral, Márton Richárddal és Mészáros Dániellel, valamint a közönségszavazáson az Év sportpillanatának azt a páratlan gesztusát választották az online szavazáson a szurkolók, amikor a római Eb-n, a 200 pillangó eredményhirdetésén felhívta maga mellé a dobogó tetejére barátját, klubtársát, az ezüstérmes Márton Richárdot, hogy közösen hallgassák a Himnuszt.

A hölgyek között a szintén Rómában csúcsra érő, 400 vegyesen aranyérmet, 1500 gyorson pedig ezüstérmet szerző Mihályvári-Farkas Viktória lett a legjobb. A nyíltvízi szakágban a váltóval a vb-n és az Eb-n is ezüstérmes, a FINA Világkupa-összetett versenyét ismét megnyerő Rasovszky Kristóf vitte el a pálmát, valamint a váltóban szintén remeklő Olasz Anna. A paraúszóknál az idén két-két világbajnoki arany- és ezüstérmet szerző Pap Bianka lett az idényelső.

Az utánpótlás legjobbjai a medencés szakágban a junior Eb-n és vb-n egyaránt taroló Pádár Nikolett, valamint a felnőttek között is bizonyító Mészáros Dániel, a nyíltvízieknél pedig a junior világversenyeken az aranyérmeket az Eb-n és a vb-n is szállító Betlehem Dávid, illetve Fábián Bettina. Az Év felfedezettjének járó díjat a korosztályos viadalokon az érmeket szintén halmozó, és a felnőttek között Eb-ezüstérmet szerző Molnár Dóra vehette át.

A Modern Városok Kupája sorozat két összetett győztesét is díjazták: Rasovszky Kristófot és Sebestény Dalmát.

Természetesen a versenyzők mellett edzőik is elismerést kaptak, így többek között a szövetség főtámogatója, az Arena ajándékait is átvehette Virth Balázs, Kutasi Gergely, Horváth Tamás, Szokolai László és Szabó Árpád.

Az est folyamán újabb négy tagot iktattak be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. Olimpiai bajnokaink közül ezúttal London aranyérmese, Gyurta Dániel került a halhatatlanok közé, továbbá a hat paralimpiai játékokon induló, 1992-ben kétszeres bajnok Becsey János, valamint posztumusz az úszósport történetének első sprinterduplázója, az 1904-ben az 50-100 yardos viadalokat megnyerő, egyébként három olimpián hét érmet szerző Halmay Zoltán. Az edzők közül pedig a pályáján annak idején Kovács Ágnest elindító, a csúcsra pedig Milák Kristóffal érő Selmeci Attila került be a hazai Hall of Fame-be.

Gyurta Dániel kapcsán ismét a reflektorfénybe lépett Virth Balázs, aki 17 évet töltött el az őt felkészítő edzői team tagjaként. „Amikor odakerültem Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc csapatához, Danit úgy ismertem meg, akinél nincs alázatosabb és szorgalmasabb úszó. Három emléket idéznék fel – az első Athén, 2004, amikor a középdöntő után Sanyi felhívott minket, és azt mondta: ’Olyat fogunk csinálni, amit még nem láttatok tőle.’ És tényleg, Dani nem ijedt meg a felnőttek között, és ezüstérmes lett. A második, a hűség, hogy Athén után a legnehezebb években is megbízott az edzőiben, és együtt maradt a csapat. Végül a sok sikeren, Kitadzsima legyőzésén, az olimpiai aranyérmen túl az a mondata maradt meg bennem, amit pályafutása vége felé mondott: ’Nem feltétlenül a győzelmek fognak hiányozni, hanem az az érzés, ahogy belépek a last call room-ba, és tudom, hogy meg fogom csinálni.’”

Gyurta Dániel amondó volt, már a hír hallatán elérzékenyült, most pedig újra: „Pályafutásom megkoronázása ez a mai este, hiszen bekerülhetek azok közé, akik miatt elkezdtem úszni: Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina és Rózsa Norbert. Köszönet mindenkinek, aki végigkísérte a pályafutásomat, a családom tagjainak és edzőimnek.”

Sós Csaba a laudációjában Becsey Jánosról egy történetet osztott meg egy manchesteri Világkupa-viadalról, amikor a férfiöltözőn áthaladva találkoztak a komplett brit válogatottal, és a magyar kiválóság láttán a hazai csapat mind a húsz tagja egyszerre állt fel és egyszerre hajolt meg. „Ő egy ilyen legenda ebben a világban, ő a magyar parasport maga” – közölte Sós doktor. A beiktatott elmondta, „édesapám azért vitt el az uszodába, hogy legyen akaraterőm, és mert tudta, fogyatékosként sok próbatétel vár még rám.” Becsey János sokaknak megköszönte, hogy ilyen csodálatos pályafutása lehetett, illetve még hozzátette: „Két dologra vagyok büszke: hogy Darnyi Tamással együtt tanultam úszni, és hogy amióta az újkori paralimpiai játékok léteznek, az első hat alkalommal egyaránt ott lehetettem Szöultól Pekingig.”

Selmeci Attilát egyik első tanítványa, Kovács Ágnes méltatta, aki felidézte, hogy annak idején minden hajnalban 5:05-kor találkoztak a 4-6-os villamosmegállójában a Margit-híd budai hídfőjénél. „Úgy gondolom, Attilát a kishitűsége tette igazán naggyá, mert sohasem volt elégedett, mindig jobbat és többet akart” – árulta el egykori edzőjéről Sydney bajnoka.

„Szerencsés embernek tartom magam, hiszen kiváló emberek között dolgozhattam. Köszönettel tartozom sok nagyszerű mesternek, így Kiss Lászlónak és Széchy Tamásnak, akiktől rengeteget tanulhattam, és minden kollégának és csapattagnak, akik mellettem álltak” – mondta meghatódva a mesteredző, akit dörgő taps köszöntött a színpadon.

Hasonló bejegyzések