Németh Nándor 100 gyorson futamgyőztesként a harmadik legjobb idővel lépett tovább, Kapás Boglárka ötödikként, Sebestyén Dalma hetedikként 200 pillangón, Holló Balázs pedig 12. helyen 200 vegyesen. A mixed vegyes váltó sajnos nem borította a papírformát, itt nincs meg a párizsi kvóta (igaz, ezt nem is reméltük).

 

Odatették magukat szerda délelőtt a magyar úszók, ötből négyen továbbjutottak, ráadásul hárman egészen elsőrangú produkcióval, mintegy előzetesen bejelentkezve a döntőre is.

 

A sort száz gyorson Németh Nándor nyitotta, aki még soha nem úszott ennyire jól reggel: 48.03-at jött, ami a harmadik legjobb volt a mezőnyben, és ezzel még a futamát is megnyerte. „Nagyon jól éreztem magam, és egyáltalán nem tűnt erősnek az egész. Az első felét kell megtartani estére és még néhány tizedet faragni a másodikból, ami szerintem menni fog” – összegzett Nándi. Szabó Szebi már a váltónál is jelezte, hogy még nincs meg a sebessége a száz gyorshoz (49.10 lett most), de megnyugtatott mindenkit: Párizsra meg lesznek olajozva a motorok.

 

Kétszáz vegyesen Holló Balázs csupán melegített, hiszen ő négyszázas specialista, ehhez képest bőven befért a középdöntőbe, azaz még egyszer leúszhatja a távot este. „Nincsenek vérmes reményeim, a kétperces időmtől sem vagyok elájulva, az lehetne jobb. Azért örülök a középdöntőnek, de a fókusz a négyszázon van, meg akarom úszni a szintet.”

 

Kétszáz pillangón Sebestyén Dalma és Kapás Boglárka is elsőrangúan teljesített délelőtt. Mindketten vidáman, jóleső érzésekkel jöttek ki a vízből, azaz egy pillanatig sem érezték szenvedésnek a kettőpillét, holott az komolyan tud karcolni adott esetben. „Jól összeállt minden, maradt is benne bőven, úgyhogy nagyon szeretném, ha sikerülne a döntő” – értékelt Dalma, aki 7. lett. „Ahogy (Virth) Balázs kérte, hosszú, nyújtott tempókkal jöttem, nem úsztam ki magam egyáltalán, és még 2:10-en belülre is sikerült kerülnöm” – kuncogott Bogi a 2:09.99-es időt kommentálva.

 

Zárásként a mixed vegyesváltónk rugaszkodott neki a mission impossible-nek – hét táv közül ez az egy, amit lélekben már a rajt előtt elengedtünk, avagy Sós Csaba is jelezte, nem lehetnek vérmes reményeink. Azért Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra felállásban megpróbáltuk, de messze jártunk az ígéret földjétől, vagy legalábbis Párizstól: a fukuokai vb-n 3:48.00 volt a 16. brazilok ideje, a 3:50-es produkcióval nem volt esély a kvótára (egyébként itt 13. helyet ért).

 

Hanem este lesz mit nézni, hiszen a négy továbbjutónk mellett a program Rasovszky Kristóf fináléjával indul (800 gyors), és a szélső pályákon nagy dolgokra készül Pádár Niki (200 gyors) és Márton Ricsi is (200 pillangó).

Hasonló bejegyzések