A vizes sportágak magyar vezetői és nemzetközi tisztségviselői a Magyar Úszó Szövetség székházában találkoztak, hogy még inkább összehangolják a tevékenységüket. A World Aquatics (korábban FINA) és a LEN vezetőségében helyet foglaló magyar képviselők 2019 után találkoztak ismét – immár új összetételben, viszont egy minden korábbinál szorosabb együttműködés ígéretével.

 

A világon és Európában is meghatározó szerepe van Magyarországnak a vizes sportágakban – mi sem mutatja ezt jobban, hogy csaknem 20 magyart találunk a nemzetközi szervezetek (WA és LEN) legfontosabb bizottságaiban. A hétfői megbeszélésen Wladár Sándor MÚSZ (WA büró tag) – és Madaras Norbert MVLSZ-elnök (LEN büró tag) mellett Gergely István, Török Enikő, Szántó Dávid, Szájer Péter, Becsky András, Birkás Szabolcs, Kovácshegyi Ferenc, Kemény Dénes, Hosnyánszky Norbert (sportolói bizottság), Drávucz Rita (női vízilabda), Fodor Szabolcs (nyíltvíz) és Szabó Árpád (szinkronúszás) vett részt.

 

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a World Aquatics bürójának tagja hangsúlyozta, „ilyen sokan még nem voltak magyarok a vizes sportágak nemzetközi bizottságaiban, éppen ezért szükséges egy közös irányvonal kidolgozása, a munkánk összehangolása. A cél az, hogy egymást, valamennyi vizes sportágat úgy népszerűsítsük és képviseljük, hogy az valamennyi magyar érdeket előre mozdítsa. Egyszerűbben: segítsük egymást! Fontos, hogy a sportdiplomáciát és a kommunikációt is összehangoljuk, hiszen külön-külön is rendkívül nagy szerepet vállalnak a magyar és a nemzetközi sportéletben a vizes sportok, ha azonban összefogunk és egységesítjük a céljainkat, még inkább meghatározóbbá válhatunk nemzetközi téren, és Magyarországon is.”

 

A sportágak képviselői tájékoztatót adtak az egyes diszciplinák fontos eseményeiről – a bizottságokban történt személyi változásokról, a szabálymódosításokról, illetve az egyes versenyekről, tornákról. Az úszásban kiemelendő, hogy a LEN egy teljesen új Európa-bajnokságot hozott létre, a fiatal felnőttek (a már junior korosztálynál idősebbek) számára biztosít az idei dublini U23-as Eb-n versenyzési lehetőséget.

 

A megbeszélés kifejezetten pozitív légkörben zajlott, az összes képviselő teljes képet adott a jelenlévőknek az adott sportág aktuális helyzetéről, nehézségeiről, jövőbeli reményeiről. Mindez minden korábbinál szorosabb együttműködést ígér, hiszen a résztvevők egyetértettek: minél többet tudnak egymásról a testvérsportágak, annál többet tudnak segíteni egymásnak.

Hasonló bejegyzések