Tizenöt magyar érem, négyezer „bentlakó” a sportvilág eddigi legnagyobb buborékjában, 18 ezerből mindössze négy pozitív teszt – avagy abszolút sikernek mondható a vasárnap véget ért LEN Európa-bajnokság.

„Ezt már nem lehet elvenni tőlünk – jelentette ki Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke a hétfőn délelőtt a Duna Aréna előtt megtartott sajtótájékoztatón. – Ötvenegy ország, száznegyven csapat, közel négyezer ember részvételével rendeztük meg ezt a kontinensviadalt egy olyan buborékban, amilyet előttünk még senki sem csinált meg. Komolyan gondolom: már önmagában ez óriási eredmény – mindehhez valódi összefogásra volt szükség. Rendkívüli segítséget kaptunk a kormányzattól, Szabó Tünde államtitkár-asszonytól, Fürjes Balázs államtitkár úrtól és a Nemzeti Sportügynökségtől, és persze a Merkely Béla vezette SOTE-csapattól, amely 350 fővel ügyelt arra, hogy a koronavírust a buborékon kívül tartsa, és mindezt tökéletesen megoldották. Ehhez persze rendkívüli fegyelmezettségre volt szükség mindenkitől, versenyzőktől és közreműködőktől egyaránt, ám mindenki érezte, nem csak a medencében vagy a medence környékén nyújtott teljesítményétől múlik most ennek az Európa-bajnokságnak a sikere, hanem attól is, hogy valóban betart minden előírást. Azt gondolom, az olimpia rendezői is eljöhetnek hozzánk, hogy megnézzék, miként lehet egy ilyen volumenű eseményt, amely 51 országot vonultat fel ennyire zökkenőmentesen lebonyolítani.”

A budapesti úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi úszó Európa-bajnokság két hete alatt a magyar csapat tizenöt érmet szerzett: az első héten Olasz Anna tíz kilométeren a második, a nyílt vízi váltó a csapatversenyben a harmadik helyen végzett, és a szinkronúszók is szereztek egy bronzot. Aztán jöttek a medencében az úszóink: Milák Kristófnak (100 és 200 pillangó), Hosszú Katinkának (400 vegyes), Kapás Boglárkának (200 pillangó) és Szabó Szebasztiánnak (50 pillangón) köszönhetően ötször szólt a Himnusz a Duna Arénában – emellett Katinka szerzett még egy ezüstöt (200 pillangó) és egy bronzot (200 vegyes), Bogi az arany mellé szintén hozzátett egy ezüstöt (4×200-as gyorsváltóban Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni és Veres Laura úszott, illetve Verrasztó Evelyn is délelőtt, így neki is jár az érem) és egy bronzot (400 gyors), Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett második, míg Kenderesi Tamás 200 pillangón, Burián Katalin 200 háton végzett a harmadik helyen.

„Mindig öröm, ha magyar sikerekről számolhatunk be, különösen, ha mindez egy ilyen különleges esemény után történik. Mert a budapesti Európa-bajnokság nem mindennapi verseny volt: buborékban került megrendezésre, s már Tokió főpróbájaként tekintett rá mindenki. Aki itt alkalmazkodni tudott, az mindebből előnyt kovácsolhat az olimpián – mondta el Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – A tizenöt magyar érem fantasztikus eredmény – gratulálok a sportolóknak. A kiváló szereplés jól mutatja azt a munkát, amelyet eddig elvégeztek. És azt is, hogy amikor nehézségekkel küzdöttek, amikor a pandémia okán megváltoztak a korábbi körülmények, mellettük álltunk, és biztosítottuk számukra az edzési lehetőségeket, később pedig az edzőtáborokat. Az Európai Úszószövetség, a LEN Büro tagjai elégedetten távoztak Budapestről, valóban óriási eredmény és teljesítmény, hogy rekordlétszámmal és a biztonságot, az egészséget szem előtt tartva rendeztük meg ezt a kontinensviadalt. Köszönet illeti az orvosi stábot és az egészségügyi személyzetet is – Tokió szempontjából nemcsak a rendezés terén, hanem ebben az összevetésben is példaértékűen helytállt mindenki.”

Az Európa-bajnokság idején 18 ezer koronavírus-tesztet végeztek el a szakemberek, ezekből mindössze négy hozott pozitív eredményt.
Szántó Dávid, az Eb versenyigazgatója a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy akadt két renitens: egy belga és egy azeri résztvevő megpróbált kiszökni a buborékból, ám a szervezők résen voltak – mindkettejük akkreditációját érvénytelenítették, és mindkettejüknek haza kellett utazniuk idő előtt.

A sajtótájékoztatón Milák Kristóf elégedetten értékelte teljesítményét: „Ami a pillangóúszást illeti, kielégítőnek mondanám a százon és a kétszázon elért időeredményemet is, a gyorsúszó kalandjaimat pedig most kezdtem el a felnőttek között. Kétszázon gyorson már egy viszonylag jó, mondhatnám azt, hogy világviszonylatban is jónak számító időt úsztam, a többiről egyelőre ne beszéljünk. Nem volt könnyű a buborékban élni, én legalábbis nehezen viseltem. Az Európa-bajnokság elején jóval többet úsztam, a végére pedig mentálisan fáradtam el. Már nagyon vártam, hogy vége legyen, és kijöhessek a buborékból – ünneplés nem volt, aludtam egy nagyot. Erre vágytam leginkább, kedden már megyek is edzeni.”

Sós Csaba szövetségi kapitány szokásos őszinteségével értékelte az Európa-bajnokságot. „A legutóbbi Európa-bajnokságot négy arany-, egy ezüst-, és egy bronzéremmel zártuk, de Glasgow-ba a csapatunkból többen hosszabb kihagyás, nagyobb pihenő után érkeztek. Vagyis ha a számokat nézem, az előrelépést mutat, ám valójában úgy gondolom, nem léptünk előre. Nem kerülöm meg a kérdést sem: sokan mondták, hogy óvatos vagyok, amikor azt mondtam az olimpia kapcsán, hogy lehet egy aranyunk, s mellette két, esetleg három érmünk, de ez a budapesti kontinensviadal megerősített abban, hogy ez a realitás. A 2017-es budapesti világbajnokságon mondtam, hogy egyszerre látjuk az uszodában a múltat, a jelent és a jövőt – a múlt továbbra is velünk van, az idősebb klasszisok jóvoltából, de azt látni kell, hogy hiába dolgoznak, hiába javulnak az edzéseredményeik, a korukból adódóan már nemigen tudják korábbi önmagukat hozni téthelyzetben.”

Az olimpiai csapatra vonatkozó kérdésre a kapitány közölte: „Harminc-harmincöt tagú lehet a válogatottunk az olimpián, ám akadnak nehézségeim a csapat összeállítása kapcsán, hiszen a B-szintesek nem automatikus résztvevők, a Nemzetközi Úszószövetség június 30-áig jelzi vissza, kiknek a nevezését fogadja el, csakhogy nekem a Magyar Olimpiai Bizottságnak név szerint le kell adnom az indulóinkat június 23-áig. Fő a fejem rendesen…”

Hasonló bejegyzések