Egy pillanatig sem fért kétség ahhoz, hogy a lányok ismét aranyérmesek lesznek a bukaresti junior úszó Eb 4×200-as fináléjában, avagy elképesztő, hogy az utolsó hat Eb-n ötször lett miénk az arany úgy, hogy rendre sikerül újabb és újabb klasszisokkal feltölteni a sorokat. Most Ábrahám Lilla, Molnár Dóra, Gyurinovics Lili, Pádár Nikolett összetételben győztek a lányok, csaknem tízmásodperces előnnyel!

Ahhoz képest, hogy Rómában még Veres Laura, Fábián Bettina, Nyirádi Réka, Pádár Nikolett összetételben oktatta a mezőnyt a gyorsváltó, most, egy évvel később három új taggal csak még fullasztóbbá vált a mieink fölénye.

Ábrahám Lilla egy két percen belüli nyitánnyal adta meg az alaphangot – senki sem jött két percen belül rajta kívül –, azaz az „olló” már az első hossz után kinyílt, hogy aztán Molnár Dóra tovább növelje az előnyt, majd jött Gyurinovics Lili (akinek nővére, Fanni a 2017-es diadalnak volt részese), és 3.5 másodperces előnnyel adta át a stafétát Pádár Nikinek.

Innentől már csak az volt a kérdés, lesz-e valamilyen rekord a végére, elvégre a 200 kétszeres bajnokát egyéniben sem tudták megszorítani; nos, ő „csak” tízmásodperces előnyt gyártott a végére, a 2017-ben felállított országos rekordtól (ami azóta is az Európa-bajnoki csúcs) mindössze nyamvadt öt századdal, de végül elmaradtak a lányok (7:59.04), míg az oroszok öt éve felállított Európa-csúcsa 1.7 másodpercre volt, de persze itt az arany volt a lényeg.

Majdnem sikerült a bravúr Bujdosó Zsombornak a 200 vegyes döntőjében – először is, imhol egy magyar vegyesúszó, aki mellen hoz sokat az ellenfeleken, ez máris biztató: addig középmezőnyözött, az utolsó hosszra viszont másodikként fordult. Sajnos, a gyorsra két vetélytársánál kicsit több maradt a tankban, így Zsombi végül negyedik lett, de Sós kapitány szerint tőle ez így kiváló teljesítmény.

1500-on Gálicz László végig a negyedik helyen úszott, időnként úgy tűnt, talán sikerrel ostromolja a harmadik helyen haladó török Albayrakot, azaz bátyja, Péter múlt heti, hatalmas meglepetést okozó 25km-es vb-bronza után esetleg ő is robbant egyet, végül azonban meg kellett elégednie az 5. hellyel.

Középdöntőseink közül Molnár Dóra esélyeshez méltóan, első idővel kvalifikálta magát a pénteki fináléra 200 háton (úgy, hogy fél másodperccel jött lassabban, mint reggel, a váltóra tartalékolva), ugyanitt Jackl Vivien 13. lett, akárcsak Barna Bianka 200 mellen. A fiúknál is ketten voltak érdekeltek 200 háton, és mindketten beúsztak a fináléba: Kováts Alex a 7., Balogh Levente a 8. helyen. Száz pillén Magda Boldizsár jóvoltából azért ezen a viadalon is beakadt a szokásos idegesítő 9. hely (nyolc század hiányzott a fináléhoz – vigasznak ott van persze a szerdai váltóarany), míg Cserfalvi Olaf a 16. idővel búcsúzott.

Nyilatkozatok

Pádár Nikolett
„Igazából úgy álltunk oda, hogy szerettünk volna csúcsot úszni, amitől végül is egy nagyon picivel elmaradtunk. Ettől függetlenül úgy gondolom, mindannyian odatettünk mindent, azaz nagyon büszke vagyok a lányokra. Ez nagyon jó úszás volt – és rettenetesen elfáradtam, de nagyon boldog vagyok.”

Gyurinovics Lili
„Elképesztően jó volt ennek a csapatnak a tagja lenni így, az utolsó ifi Európa-bajnokságomon. Mindenki kiúszta magát, és remélem, hogy nemsokára meglesz a csúcs is.”

Molnár Dóra
„Fantasztikus élmény és nagyon jó érzés így nyerni, ennyire elöl lenni. Mindenki hozzátett ehhez, hogy ilyen fölénnyel nyerhessünk, nagyon büszke vagyok mindenkire, hogy ez így sikerült.”

Ábrahám Lilla
„Én is nagyon büszke vagyok a lányokra, tényleg mindenki beleadott mindent, bár egy nagyon kicsivel elmaradtunk a csúcstól. Kiúsztuk magunkat, ezek után szuper érzés volt ott állni a dobogó tetején.”

Hasonló bejegyzések