Zseniálisan indult a második nap a magyarok számára a bukaresti junior úszó Európa-bajnokságon: húsz perc leforgása alatt betakarítottunk egy aranyérmet – Pádár Nikoletta védte meg címét 200 gyorson –, majd a két ötven hátas döntőben előbb Komoróczy Lora lett második, Székely Áron pedig harmadik, és közte még Mészáros Dániel is szállított egy 4. helyet 200 gyorson. A nap végén pedig jött a csattanó: Magda Boldizsár, Bóna Benedek, Pádár Nikolett és Molnár Dóra szédületes teljesítménnyel győzte le a felnőtt világbajnok David Popovicival felálló, kétezer néző által tolt román kvartettet.

Pádár Niki a juniorok között körülbelül olyan „játékerőt” képvisel 200 gyorson, mint Milák Kristóf 200 pillangón (mondjuk ő egy jóval magasabb kategóriában) – azaz ebben a korosztályban egy pillanatig nem kérdés, hogy utcahosszal jobb a többieknél, és ezt most is bebizonyította: 1.17 másodpercet vert az olasz Giulia Vetranóra a második nap első döntőjében. Gyurinovics Lili, a Vasas versenyzője is bizonyított – egyéni csúcsot úszva a pontszerző hatodik helyen végzett 200 gyorson.

A férfiaknál a budapesti vb román hőse, David Popovici szintén hozta a kötelezőt 200-on – elvégre a felnőttek között is a legjobbnak bizonyult –, az uszodát zsúfolásig megtöltő nézők nem kis örömére. Mi pedig azt szemléltük örömmel, hogy Mészáros Dániel befut negyediknek, míg Kovács Attila a nyolcadik helyen zárt.

Ritkaság, hogy ötvenes távon mindkét nemnél legyen magyar érmes: háton öt perc alatt szállította a dobogót Komoróczy Lora, aki másodikként ért célba (a francia Moluh-t megszorítani nem volt esélye, viszont simán megelőzte a belga Vanotterdukot), aztán Székely Áron hozta a bronzot a férfiak között. Igaz, neki kis mákja is volt, elvégre egy századdal állította meg előbb az órát, mint az izraeli Danziger, de még a hatodik helyezett is csupán 0.06-ra volt tőle.

Ezután gyűltek az értékes a helyezések: Cserfalvi Olaf 7. lett 200 pillangón, Csuják Lia 5., Fluck Nóra 6. 1500m gyorson. A középdöntőkben 200 vegyesen Bujdosó Zsombor volt érdekelt, és 6. idővel kvalifikálta magát. Rátkai Zsófia – szerencsére, jobban lett a nyitónapi „baleset” után – bejutott a tizenhatba, ám most ez volt a végállomás, 14-ikként végzett.

Végül jöhetett a slusszpoén: a 4×100-as mixed váltóban ugyan kétezer ember tolta a románokat, akik Popovici 47.34-es robbantásával (47.58-cal lett felnőtt világbajnok Budapesten!) óriási előnybe kerültek az elején. Igaz, Magda Boldizsár tartotta a lépést, hogy aztán Bóna Benedek kivágja a rezet, a 49.53-as rakétája az egész mezőnyben a legjobb volt a másodikként úszók között. Ezek után Pádár Nikolett és Molnár Dóra „biztos kézzel” dolgozta le a hátrányt, az ő két 54-es 100-ukhoz hozzá sem tudtak szagolni a többiek, a két román lányon összeségében több mint három másodpercet hoztak, így a szurkolók őszinte döbbenetére a magyar kvartett végül 0.52-es előnnyel simán besöpörte az aranyérmet. Sós Csaba szövetségi kapitány csak annyit mondott: „Óriási volt, ahogy a két srác tartotta a frontot, a lányok pedig hozták, amit tudnak – Molnár Dóri fantasztikus versenyző, a maiból látszik, hogy tegnap nem egy ezüst, hanem egy arany maradt ott a női váltóban.”

Nyilatkozatok

Pádár Nikolett, 200m gyors, aranyérem
„Igazából számítottam arra, hogy sokkal fogok nyerni, igyekeztem az órával versenyezni, egyéni csúcsot úszni, de kicsit elmaradtam tőle. Azért ezt most nem annyira bánom, mert sikerült megnyernem, és most nagyon boldog vagyok. Igazából az nagyon jó érzés, hogy az ember nyugodtan oda tud állni, magabiztos, és aztán mindent úgy is csinál, ahogy eltervezi.”

Magda Boldizsár, mixed 4x100m gyors, aranyérem:
„Örültem, hogy így sikerült, mert ugyanezekkel az ellenfelekkel versenyzek néhány nap múlva az egyéniben. Azért kis teher volt, hogy tartani kell velük a tempót és minél jobb helyen átadni a váltót – egy picit jobb időt is vártam, de szerencsére a többieknek nagyon jól ment.”

Bóna Benedek, mixed 4x100m gyors, aranyérem
„Azért Boldinak jár a dicséret, mert igenis nagyon jó időt ment, nagyon jó helyen adta át a váltót, így nekem is sikerült ugyanez. Egyéniben is szeretnék 49-es időt jönni – a lányoknak pedig nagyon köszönöm, hogy ennyire jól úsztak.”

Pádár Nikolett, mixed 4x100m gyors, aranyérem
„Úgy gondolom, hogy ez egy elég jó kárpótlás volt nekünk a tegnapi váltó után, és nagyon örülök, hogy elsők lehettünk a tavalyi harmadik hely után. Jól éreztem magam, az idő is jó lett, kicsit fájt, de egy kétszáz döntő után ez törvényszerű.”

Molnár Dóra, mixed 4x100m gyors, aranyérem
„Szeretek utolsónak úszni, a végén ugyan már fájt, de a szívem vitt előre. Igyekeztem kizárni a többieket, és a lehető leggyorsabban bejönni – lehetőleg mindenki más előtt.”

Komoróczy Lora, 50m hát, ezüstérem
„Izgalmas volt… Ez volt az első nemzetközi ifiversenyem, nem mondom, hogy nem voltam ideges, különösen tegnap, a középdöntőben, ahol olyan hirtelen történt minden. A döntő már sokkal jobb volt, és szerintem elsőre ez egészen jól is sikerült.”

Székely Áron, 50m hát, bronzérem
„Azért számítottam arra, hogy ez meglehet, harmadik idővel jöttem ide, ehhez képest elég szorosra sikerült. Az otthoni versenyekhez képest ezt teljesen más, de nagyon szuper volt itt úszni és érmet szerezni, azaz mondhatom, elégedett vagyok.”

Hasonló bejegyzések