A kétszáz pillangó csalódása után Cseh László újfent megmutatta, micsoda sportember: a debreceni országos bajnokság második napján tíz perc leforgása alatt előbb egy ezüst-, majd egy aranyérmet szerzett, utóbbit 200 vegyesen. Ezen a távon szintén a hosszú idő óta egyeduralkodó Hosszú Katinka győzött, míg a többi számban az új hullám söpört, 400 gyorson Milák Kristóf és Késely Ajna, míg ötven pillangón Szabó Szebasztián a világranglista élére ugorva, új országos csúccsal győzött. A Fradi 18 év után nyert újra női váltóaranyat.

Két arannyal és egy ezüsttel vigasztalódott valamelyest Cseh László, aki azért adott némi ízelítőt klasszisából, és tíz perccel az 50 pillangó ezüstérme után remek csatában behúzta a 200 vegyes bajnoki címét Bernek Péter és Verrasztó Dávid előtt. Ezzel elvben kvalifikálta magát a vb-re ezen a távon, sőt, bónuszként – Bernekkel egyetemben – az olimpiai A-szintet is teljesítette. Igaz, a verseny után arról beszélt: ez egy randi volt csupán egy régi szerelemmel, ám a láng egyelőre nem lobbant fel.

Hosszú Katinka „saját” territóriumán szintén egyeduralkodó, 200 vegyesen – mely távon 2013 óta veretlen 50-es és 25-ös medencében egyaránt – simán hozta a kötelezőt, bár árnyalatnyival gyengébb idővel, mint amennyivel Marseille-ben győzött (és tegyük hozzá, előtte 400 gyorson is odatette magát egy bronzérem erejéig). Ezen a távon inkább az okozott izgalmat, hogy Katinka mögött ki lehet a második induló a gwangjui világbajnokságon, a döntőben pedig Jakabos Zsuzsanna nem csupán ezüstérmet szállított, de jobb időt ért el a rangsorban eddig második Sebestyén Dalmánál, kiszorítva győri klubtársát erről a távról.

Négyszáz gyorson ugyanakkor már az új korosztály, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia két hőse, Milák Kristóf és Késely Ajna remekelt. Kristóf megmutatta, komolyan gondolja, hogy ezen a távon is mutat valamit klasszisából, Ajna pedig a 800 után itt is megvédte címét, sőt – Kapás Boglárkával egyetemben – még az olimpiai szintidőt is teljesítette (Kapás pluszban a vb-re is kvalifikálta magát).

Ötven pillangón a Győr színeiben induló, vajdasági születésű Szabó Szebasztián egészen döbbenetes időt úszott, első magyarként került 23 másodperc alá – ez a világ idei legjobb eredménye, és a 2015-ös kazanyi világbajnokságon még ezüstérmet ért volna (a tavalyi glasgow-i Eb-n negyedik helyet). A hölgyeknél Molnár Flóra megvédte címét.

A 4×200-as gyorsváltóban a BVSC a két „friss” igazolással, Cseh Lászlóval és Németh Nándorral természetesen lenyomta a két motorját vesztett, bár így is remekül küzdő egri kvartettet. A nőknél ugyanakkor óriási meglepetésre, igaz, szintén két új klubtag, Verrasztó Evelyn és Szilágyi Liliána hathatós közreműködésével a Ferencváros vitte el a pálmát. A zöld-fehérek női váltóban utoljára 2001-ben diadalmaskodtak.

 

A második nap bajnokai

 

Férfiak

400m gyors: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 3:50.56

50m pillangó: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 22.99 – új országos csúcs

200m vegyes: Cseh László (BVSC-Zugló) 1:59.34

4x200m gyors: BVSC-Zugló 7:24.70

(Kozma Dominik, Németh Nándor, Cseh László, Bernek Péter)

 

Nők

50m pillangó: Molnár Flóra (Délzalai Vízmű SE) 26.83

200m vegyes: Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest) 2:10.05

400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:05.12

4x200m gyors: Ferencváros 8:16.18

(Verrasztó Evelyn, Fehérvári Réka, Mihályvári-Farkas Viktória, Szilágyi Liliána)

 

Vb A-szintet teljesített (új eredmény, vagy javítás)

 

Férfiak

200m vegyes: Cseh László, Bernek Péter

 

Nők

400m gyors: Kapás Boglárka

200m vegyes: Jakabos Zsuzsanna

 

Szabó Szebasztián jelenleg szerb „sportállampolgár”.

 

Olimpiai A-szintet teljesített:

 

Férfiak

200m vegyes: Cseh László, Bernek Péter

 

Nők

400m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka

200m vegyes: Hosszú Katinka (újra)

 

A bajnokok nyilatkozatai

 

Milák Kristóf:

„Igaz, hogy próbáltam altatni a mezőnyt, de végül én is elaludtam. Meglátszik, hogy nem volt itt Bernek Peti, nem volt, aki robbantson, így kicsit lassan is kezdtük az első 200-at, és így most egyedül kellett valahogy megoldanom.”

 

Késely Ajna:

„Nagyon jó volt úgy versenyezni, hogy itt volt mellettem Bogi es Katinka. Láttam, hogy Bogi elindul a táv felénél, figyeltem az iramot és csatlakoztam hozzá, de a táv utolsó felében már a saját tempómban úsztam.”

 

Cseh László:

„Elég régen nem úsztam már magyar bajnokságon 200 vegyest, jól éreztem magam, biztató volt, és örülök, hogy én értem be először a célba. Mondjuk úgy, hosszú idő után randiztunk ismét a vegyessel, de egyelőre nem lobbant újra lángra a szerelem.”

 

Hosszú Katinka:

„A tegnapi nap után itt most elsősorban nem az idő volt a lényeg, hanem a helyezés. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a 400 gyors után nem olyan rossz idő ez 200 vegyesen.”

 

Szabó Szebasztián:

„Nem számítottam egyáltalán ilyen időre, nagyon meglepődtem, és amikor a beérkezés után az eredményjelzőre néztem, nem akartam hinni a szememnek. Nagyon jó volt Lacival úszni és csatázni. Nagyon kíváncsi leszek ezek után a szombati 100 pillére.”

 

Molnár Flóra:

„Ez már sokkal jobban ment, mint a tegnapi 50 gyors, és most már „jó fáradtságot” érzek, nem a „jetlag” fáradtságot. Kb. 35 méternél begörcsölt a lábam és a technika még nem volt az igazi, mégis úgy érzem, van bennem bőven tartalék.”

 

Hasonló bejegyzések