Parádésan indult a kaposvári rövidpályás országos bajnokság zárónapja, a verseny elején ugyanis sorra dőltek az országos csúcsok, Bohus Richárd például húsz percen belül előbb a száz, majd az ötven hát rekordját is megjavította, míg a kettő között Késely Ajna 1500 gyorson úszta minden idők legjobbját. Hosszú Katinka aranytriplája ezúttal elmaradt, 100 pillangón nyert, előtte 50 mellen, utána 200 gyorson viszont második lett – utóbbi távon Jakabos Zsuzsanna két századdal előzte meg, Hosszú ugyanakkor így is 10 arannyal és 2 ezüsttel zárta az eseményt. Az egyesületek pontversenyét a zárónapon négy elsőséget is begyűjtő Győri Úszó Klub nyerte meg.

Speciális rekordot állított fel Bohus Richárd: két egyéni hátúszó-szám csúcsát még nemigen döntötték meg a múltban húsz perc leforgása alatt. A BVSC kiválóságának ez sikerült: a vegyesváltó első embereként a 100 háton adta át saját legjobb idejét a múltnak (maga a váltó is új rekorddal nyert aztán), később pedig az 50 hát döntőjében is megcselekedte ugyanezt.

Szintén minden idők hazai legjobbját produkálta Késely Ajna, aki Hosszú Katinka csúcsát adta át a múltnak 1500 gyorson, és kis híján harcba szállt 1550 méteren is, mivel az elvi célbaérés után ugyanazzal a lendülettel folytatta, míg végül ráébredt, hogy végére ért a távnak.

Katinka elsőként gratulált Ajnának a remek teljesítményért – hogy aztán kiderüljön, még a szuperhölgyek sem mindenhatóak, avagy a múlt heti Európa-bajnokság, illetve a napi három egyéni döntő (délelőtti előfutamokkal), plusz az Iron Swim váltói még az ő energiatartalékait is képesek leapasztani. Ennek jeleként Szurovcsák Ivett le tudta győzni 50 mellen, ami még mindig bőven belefér a képbe, hiszen egy speciális úszásnemről van szó, ugyanakkor az, hogy 200 gyorson Jakabos Zsuzsanna nem csupán a lépést tudta tartani a vele, de a falat is előbb érintette meg két századmásodperccel, demonstrálta mindezt. Minthogy alig tíz perccel korábban Katinka még száz pillangón repesztett, ez az ezüst-arany-ezüst kombináció még mindig elképesztő teljesítmény – továbbá a 10 arany és két ezüst összességében.

Milák Kristófnak például nem ment ugyanez a dupla, a simán megnyert száz pillangó után kétszáz gyorson leszállt nála a szürke köd (ahogy utólag mondta, ez afféle félájult állapot), így a viadal végén érkezett be, ezen a távon Kozma Dominik parádézott. Száz pillangón egyébként ismét kőkemény volt a verseny, Milák mögött Szabó Szebasztián és Cseh László érkezett érmesként – utóbbi nemrég ünnepelte 34. születésnapját, és rémesen elégedetlen volt a teljesítményével, de azt mondta, a jövő márciusi országos bajnokságig igyekszik megszabadulni a versenyeit rendre tönkretévő befeszüléstől.

A viadalt újabb két győri váltósiker zárta: sprintereiknek hála mindkét 4×50-es gyorsváltót behúzták, plusz a nap elején a női vegyesváltót is, így összesen tizenkettőből nyolc aranyat nyertek a váltókban Kaposvárott, ahol a magyar úszósport egy új, tökéletes otthonra lelt. Mint Wladár Sándor elnök mondta: „Hogy az új uszoda szakmailag rendben van, azt a sok csúcs bizonyítja, a szervezésen pedig nem is érződött, hogy első ízben van itt ilyen komoly esemény. Azaz rendkívüli elismerés jár a helyi csapatnak, és nagy köszönet Szita Károly polgármester úrnak, mert a várostól teljes mellszélességgel áll az úszósport mögött.”

 

A 4. nap bajnokai

200m gyors

Férfiak: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 1:43.69

Nők: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 1:55.85

800m gyors

Férfiak: Kalmár Ákos (Bajai Spartacus) 7:42.74

1500m gyors

Nők: Késely Ajna (Kőbánya SC) 16:04.13 – új országos csúcs

50m hát

Férfiak: Bohus Richárd (BVSC-Zugló) 23.39 – új országos csúcs

Nők: Szilágyi Gerda (Stamina TK) 28.65

50m mell

Férfiak: Szilágyi Csaba (NICS-HSÚVSC) 26.74

Nők: Szurovcsák Ivett (Nyíregyháza) 30.70

100m pillangó

Férfiak: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 50.37

Nők: Hosszú Katinka (Iron Swim) 58.68

4x100m vegyesváltó

Férfiak: BVSC-Zugló 3:28.20

(Bohus Richárd 50.58 – új országos csúcs, Takács Tamás, Cseh László, Németh Nándor)

Nők: Győri Úszó SE 4:02.13 – új országos csúcs

(Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára)

4x50m gyorsváltó

Férfiak: Győri Úszó SE 1:25.28

(Lobanovszkij Makszim, Gyárfás Bence, Szabó Szebasztián, Takács Krisztián)

Nők: Győri Úszó SE 1:42.30

(Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára, Sebestyén Dalma, Pózvai Kiara)

 

Nyilatkozatok

 

Késely Ajna:

„Én nem tudom, miért van ez, lehet, hogy visszamegyek matektanárhoz, az Eb-n is elszámoltam a hosszokat, most is továbbúsztam… A csúcsnak nagyon örülök, amikor tegnap a 100 gyors után rosszul voltam, nem gondoltam arra, hogy ez ma sikerülhet. Persze szerettem volna valamelyik csúcsot megdönteni itt, és nagyon örülök, hogy sikerült.”

Bohus Richárd:

„Rögös út vezetett idáig, el kellett telnie két évnek, míg teljesen összeszoktunk Nagy Petivel az amerikai éveim után. Nyilván az sem rossz, hogy nem yardos versenyek után kell aztán jönni, és itt úszni, aztán az is jó, hogy az utóbbi időben újra tudtunk a technikámon dolgozni. Szépek ezek a csúcsok, de néhány századdal sikerült csak lejjebb vinni őket, és hát azért a világ eleje 49-eket és 22-ket úszik, nem 50-et és 23-at, mint én most, azaz az én szememben ezek nem akkora eredmények. Viszont visszajelzésnek jók, mert igazából 2017 óta nem volt egy igazán jó úszásom, és az utóbbi időben már egyre feszültebb voltam minden edzésen, hogy mikor indulok már be normálisan. Az biztos, jövőre, az utolsó olimpiámon nagyon oda akarom tenni magam, mert úgy akarom befejezni a pályafutásomat, hogy azt mondhassam: megérte nem ’17-ben abbahagyni, a remekül sikerült vb és a hazatérés után.”

Hosszú Katinka:

„Azért ez így nagyon kemény volt a végére, száz ház a váltóban, az ötven mell, száz pillangó, kétszáz gyors – az a fura, hogy előző nap a négyvegyes, kétszáz mell, kétszáz hát hármas sokkal könnyebbnek tűnt, viszont ilyen terhelés mellett azért engem a rövidebb távokon könnyebb elkapni. Meg nyilván érződik, hogy azért Világkupa-sorozat, közben ISL, aztán Eb és most ob – ez egy olyan sorozat, aminek a végére el lehet fáradni, de ettől nagyon komoly és jó volt ez az országos bajnokság. Nagyon komoly a mezőny, a színvonal, ami óriási öröm – és hát az új uszoda is zseniális, különösen a padlófűtés, imádom, hogy bárhol ülök le, meleg van.”

Milák Kristóf:

„A száz pille rendben volt, az utolsó huszonötön szépen meg tudtam fogni a többieket, az idő sem annyira rossz. Utána a kétszáz gyorsot nem így terveztem, de már a rajtnál éreztem, hogy a lábaim kezdenek fájni – utána még próbáltam helyezkedni, de száznál végem volt, már elkezdtem szürkén látni, ami olyan félájult állapot lehet… De azért egy országos bajnokság negyedik napjára illik is elfáradni.”

Cseh László:

„Az a helyzet, hogy ugyanolyan rosszul megy az úszás, mint eddig bármikor a 2017-es vb óta. Az edzésen megy minden, baromi jó munkát végeztünk az ősszel, aztán ha jön a verseny, befeszülök. Ez lehetne a Mikulás-kupa is, maga a verseny gondolata az, ami automatikusan olyan állapotba hoz, hogy aztán a döntőkben behúzott kézifékkel úszom. A kettő pille utolsó ötvenén baromi jól jöttem, de a harmadikban éreztem, hogy szinte nem haladok. Kettővegyesen szintén. Viszont az ötven gyors ment, meg a váltók is, ami mutatja, hogy ez nem az edzettségen múlik, azzal továbbra sincs gond, bírom a melót – igazából az lenne az ideális, ha az agyamat valahogy totál ki lehetne kapcsolni, vagy automata üzemmódba állítani, amikor felállok a rajtkőre. Tudom, sokan mondják, hogy én már mire feszülök egy ilyen pályafutás vége felé, de ez vagyok én, nagyon nem mindegy, mit produkálok, ráadásul annyira feljavult az egész magyar úszósport, hogy amikor rosszul úszom, az ma már sokkal feltűnőbb, mint régebben. És mivel ezek a friss élmények, ez marad meg bennem, és ettől újra és újra visszajön a feszültség a versenyekre – most elkezdek ezen dolgozni, hogy ezt a márciusi országos bajnokságig rendbetegyük, mert ha nem, és ugyanez a szenvedés lesz, akkor vagy egyáltalán ki sem jutok az olimpiára, vagy ha kvalifikálnék is, akkor sem lenne értelme ott küszködni.”

Kozma Dominik:

„A coach azt mondta, ha nem akarom, nem kell ezt a kétszázat leúszni, mert a váltóban kell tolni, de tegnap annyira jól mentek a százak, hogy azt mondta, beleállok. És nagyon megérte, mert ennyire könnyednek nagyon régen éreztem az úszást. Tudod, amikor mész becsukott szemmel, jön a fal, fordulsz, és közben azt mondod magadnak, oké, engedd el a lábad, és akkor jól esően gyorsulsz még – na ez az, amit nagyon lehet szeretni az úszásban.”

Jakabos Zsuzsanna:

„Nagyon örülök, szépen sikerült az egész bajnokság, és ez a kétszáz gyors is kifejezetten jól esett, az idő sem rossz. Katka szerintem elszámolt valamit, mert nem nagyon emlékszem olyanra, hogy ilyen távon ennyire együtt megyünk, és pláne olyasmire nem, hogy megelőzöm két századdal.”

Szurovcsák Ivett:

„Rettentően örülök ennek az eredménynek, és az is egy nagy dolog, hogy Hosszú Katinka előtt tudtam végezni. Mindez annak köszönhető, hogy sokat javítottunk a fordulóimon, és jó formában érkezünk ide – bár a száz miatt van bennem egy kis tüske, sajnálom, hogy azon nem tudtam érmet nyerni.”

Hasonló bejegyzések