Kevéssel a 200 pillangón szerzett aranyérme után kellett újra medencébe ugrania az Iron Ladynek. 100 háton az amerikai Smoligától még kevesebbel kapott ki, mint amennyivel a szintén amerikai Kelsi Dahliát elkapta, így egy ezüstérmet is szerzett a rövidpályás vb második napján.

A háromszoros olimpiai bajnok úgy került a fináléba, hogy az előfutamban az utolsó fordulót követően lépett el ellenfeleitől, ahogyan fogalmazott, könnyed úszással szerezte meg összesítésben a második időt és az azzal járó ötös pályát. A döntőben jóval erősebben kezdett, féltávnál minimális előnnyel vezetett, de óriási csatát vívott a jól forduló Kelsi Dahliával. Az amerikai az utolsó fordulót is tökéletesen vette, s úgy tűnt, nem lehet megfogni, de a Hosszú az utolsó tíz méteren hatalmasat hajrázott, s jobb benyúlással nyert, 2:01.60 perccel, 13 századdal előzte meg Dahliát. Két évvel ezelőtt, a kanadai Windsorban 74 század választotta el a két úszót.  A harmadik helyen a japán Haszegava Szuzuka (2:04.04 p) végzett.

Katkának több mint egy órája volt a regenerálódásra a 200 méter pillangón aratott győzelmét követően, ami – a reggeli előfutamok után adott nyilatkozata szerint – teljesen optimális. A szám magyar címvédője és világcsúcstartója kiválóan kapta el a rajtot, az iramot azonban az első ötvenen a mellette úszó két amerikai diktálta. Akárcsak a 200 méter pillangó fináléjában, a magyar versenyző ezúttal is az utolsó 25 méteren ment hatalmasat, s az utolsó métereken már úgy tűnt, legyőzheti Olivia Smoligát, végül 56.26 másodperces idővel csapott célba, az amerikai azonban egy hajszállal korábban érintette a falat, s hét százados előnnyel győzött. A harmadik helyen holtversenyben a brit Georgia Davies és az ausztrál Minna Atherton (56.74-56.74) végzett.

Ami a délelőttöt illeti Dudás Dániel nem jutott tovább 200 gyorson (34.hely 1:47.84)

 

Nyilatkozatok:

Az immár 15-szörös rövidpályás világbajnok, Hosszú Katinka és edzője, Petrov Árpád nyilatkozata az aranyat és ezüstöt hozó második napról:

Hosszú Katinka :„Kelsi általában mindig baromi erősen elkezdi, most azonban ő is váltott, előre engedett, úgyhogy rögtön éreztem, na, ez most kicsit más lesz, mint amire gondoltunk előtte. Én is igyekeztem a végére tartogatni mindent, viszont látszott, hogy ő meg az utolsó három kidelfinezésre tartalékolt, hogy azzal szerezzen elég előnyt, és őszintén szólva úgy festett, hogy ez bejön. Én is azt éreztem, hogy ő fog előbb a falhoz érni, ennek ellenére beletettem mindent… Elsőre nem is hittem el, talán látszott is az arcomon a meglepetés, viszont baromi jó érzés volt, hogy sikerült ezt megnyernem. Jó, egy kicsit bosszant, hogy ennyi hiányzott a száz háthoz, de nagyon boldog vagyok ezzel a két éremmel.”

Petrov Árpád, Katinka edzője: „Óriási, hogy ma egy arany és egy ezüst a vége. Úgy kalkuláltam, hogy össze fog jönni itt egy jó szereplés, viszont számomra egyértlemű volt, hogy a mai lesz a legrázósabb nap. Ehhez képest ez az eredmény fenomenális.”

 

Magyar eredmények a döntőben – Rövidpályás VB, Hangzhou – 2. nap

 

200 pillangó:

1. HOSSZÚ Katinka HUN  2:01.60
2. DAHLIA Kelsi USA 2:01.73
3. HASEGAWA Suzuka JPN  2:04.04

 

100 hát:

1. SMOLIGA Olivia USA  56.19
2. HOSSZÚ Katinka HUN 56.26
3. DAVIES Georgia GBR 56.74

 

Hasonló bejegyzések