A MÚSZ 2011-ben újjáélesztette a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében. Idén az egyik díjazott Szűcs Csaba lett.

 

Szűcs Csaba neve összefonódott a nyíregyházi úszósporttal – olimpikont, világ- és Európa-bajnoki érmest, többszörös magyar bajnokot nevelt még az öreg sóstói uszodában, továbbá gyermekek százait, tán ezreit tanította meg úszni. Pedagóguscsaládba született Demecseren, ő maga is földrajz-testnevelő szakon végzett Nyíregyházán, ahol a másodévben fordult a figyelme az úszás felé, egyik tanárának tanácsára. Huszonhárom esztendősen már a Nyíregyházi Vasutas főállású úszóedzője lett, ahol egészen elsőrangú érzékkel választotta ki a tehetségeket. A teljesség igénye nélkül olyan kiválóságokat nevelt, mint Csabai Judit, Kovács Rita, Mázsári László, Veisz Kitti vagy Gyimesi Gergő.

 

A legmagasabbra egyértelműen Csabai Judit és Kovács Rita jutott – Judit szerepelt az 1988-as szöuli olimpián, egy évvel korábban, a strasbourgi Európa-bajnokságon 800 gyorson bronzérmet nyert. Ritával pedig olyan úton indultak el, amelyen azelőtt magyar úszó még sohasem járt: a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján lendületet kapó nyíltvízi szakágban igyekeztek minél jobban helytállni – az úszó a vadvizekben, edzője pedig a felkészítésben.

 

Az eredmények azt bizonyítják, hogy mindez fényesen sikerült, hiszen Kovács Rita Európa-bajnok lett, a kontinensviadalokon ötször állt dobogón, 1994-ben pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett 25km-en, Rómában. Ebben az időszakban Szűcs Csaba a nyíltvízi válogatott kapitányi tisztét is betöltötte. 2012-ig vezette a nyíregyházi úszóklubot és a Nyírsulit, majd 2018-ban ment nyugdíjba azzal a jóleső érzéssel, hogy – mint maga is megfogalmazta – mindent elért, amit egy vidéki úszóedző az adott évtizedekben Magyarországon elérhetett.

 

Ezt így gondolja a Magyar Úszó Szövetség is, ezért – és persze közelgő, 70. születésnapja alkalmából – a Centenáriumi Díj 2024-es kitüntettje: Szűcs Csaba!

Hasonló bejegyzések