A MÚSZ 2011-ben újjáélesztette a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében. Idén az egyik díjazott dr. György István lett.

 

Dr. György István ezer szállal kötődik Kőbányához: ott született, ott nőtt fel és ma is a kerület lakója. Tizenkét éven át vezette polgármesterként, 2010-ben Kőbánya országgyűlési képviselője lett – majd főpolgármester-helyettes, később kormánymegbízott, jelenleg pedig a Miniszterelnökségen dolgozik államtitkárként.

 

Biológiai-testnevelés szakon végzett Egerben, később jogi diplomát is szerzett. 1984-től tanárként, majd igazgatóhelyettesként dolgozott, természetesen egy kőbányai iskolában, mielőtt a X. kerület vezetőjévé lépett elő.

 

Aligha kétséges, nála rátermettebb, lokálpatriótább elnököt aligha választhatott volna a Kőbánya SC tagsága. Dr. György István 2014-ben vette át a klub vezetését, amikor az egyesület fennállásának egyik legkomolyabb változásán ment keresztül, hiszen új klubba igazolt a KSC több addigi kiváló ikonja, Cseh László, Bernek Péter és Kozma Dominik is. Az új elnök azonban a szakmai stábbal karöltve biztos kézzel kormányozta át a KSC hajóját a kisebb és nagyobb viharokon egyaránt, miközben a szakosztályban zajló minőségi munka egy pillanatig sem sérült.

 

Mi több, a Kőbánya SC a Jövő Bajnokai Program egyik fontos bázisává vált, jelenleg pedig az Úszó Nemzet Program egyik fontos helyszíne. Dr. György István tízéves elnökségének mérlege 33 arany-, 19 ezüst- és 10 bronzérem a kiemelt nemzetközi utánpótlás- és felnőttviadalokon. Hozzáértése, rendíthetetlen elkötelezettsége kivételesen szilárd támaszt jelent a Kőbánya SC-ben sportoló fiataloknak és edzőiknek – és ezáltal a magyar úszósportnak.

 

Mindennek elismeréseként a MÚSZ elnökségének döntése értelmében 2024-ben Centenáriumi Díjat kap: Dr. György István!

Hasonló bejegyzések