Csendesebben telt a harmadik nap a 125. Szerencsejáték Zrt. Úszó Országos Bajnokságon Kaposvárott, hiszen olimpiai szintidő nem „termett” ezúttal, ugyanakkor Milák Kristóf tartotta az egy arany-per-nap ritmust, illetve második egyéni elsőségét szerezte meg Szabó Szebasztián, Kapás Boglárka, valamint Zombori Gábor is – utóbbi 12 év után az első, aki az ob-n megcsinálta a 200-400 duplát vegyesen.

 

Milák Kristóf saját bevallása szerint a 100-200 gyorsra kezdett gyúrni különösképp, hiszen pillangón igazából nem maradt meghódítandó csúcs a számára. Más kérdés, hogy a Honvéd világklasszisa elsősorban kétszázon nem tart még ott, ahol szeretne: a világ eleje két-három másodpercnyire jár, és a pillangóhoz képest most gyorson megint nem tudott olyan időt jönni, ami miatt megrettennének tőle a szám specialistái, jóllehet Németh Nándor erősen nyomta – a vége 1:46-os idő, aminél sokkal jobb kell (bár ez a táv rendszeresen összeakad valamelyik pillangó-döntővel a világversenyeken, azaz nem lesz könnyű igazán komolyan „odalépni” a gázra nyáron).

 

Nem egészen egy órával később jött az újabb párbaja Szabó Szebasztiánnal: az 50 gyors után az egyhosszos pillangón – a győriek rövidpályás világrekordere itt még inkább esélyesnek számított, és nem is hagyott kétséget afelől, hogy ezen a távon ő a legjobb itthon: zsinórban ötödször győzött.

 

A magyar „klasszikuson”, azaz 400 vegyesen új bajnokot avattak: a junior világbajnoki címet 2019-ben még 400 gyorson nyerő, akkoriban elsősorban hátúszónak számító, majd tavaly a mell felé forduló Zombori Gábor úgy látszik, megtalálta az igazán testhez álló számot. Virth Balázs csapatában pedig a legjobb helyen van, hogy fejlődjék benne, amit mutat, hogy sikerült megcsinálnia a 200-400 duplát. Hogy azért ez nem akármilyen fegyvertény, annak alátámasztásaként annyit: ez a nagypályás ob-n utoljára Cseh Lászlónak sikerült – 2011-ben. Kétszáz mellen szintén elsőbálozóként győzött Török Dominik Márk.

 

A hölgyeknél Pádár Nikoletta kárpótolta magát a 100 és a 400 után – ezeken a távokon is nyerni akart, végül 200-on sikerült. Másfajta duplát jegyezhettünk fel 400 vegyesen: Kapás Boglárka aranyérme azt jelentette, hogy a Virth-csapat vitte el ennek a távnak mindkét elsőségét – világbajnokunk egyébként meglepően fölényes sikerrel zárta „kirándulását” ebben a számban, ahol az Európa-bajnok Mihályvári-Farkas Viktória némi meglepetésre a dobogóra sem fért fel. Kétszáz mellen Békési Eszter megvédte címét, míg Ollé Mónika a tavalyi bronz után aranyéremmel zárt 50 pillangón.

 

A gyorsváltókban nem szakadt meg a BVSC sikersorozata: a két mix és a férfi vegyesváltó után a negyedik elsőségüket szerezték a férfiak között, míg a győriek a hölgyek versenyében diadalmaskodtak meggyőző teljesítménnyel.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf, aranyérem, 200m gyors

„Kicsit féltem ettől a naptól, vártam már nagyon, hogy vége legyen a 200 gyorsnak. Kiúsztam magam, picit meglepődtem azon, hogy 1:46.68-at úsztam, nem számítottam ennyire. Ez nagyjából 6 tizedre van az egyéni csúcsomtól, így mondhatjuk, hogy elégedett vagyok az időmmel. Már eléggé fáradt vagyok a harmadik napon…”

 

Pádár Nikolett, aranyérem, 200m gyors

„Meghalni jöttem ma ide – mindent kiúsztam magamból. Szerettem volna megnyerni a száz és a négyszáz gyorsot is, ez sajnos nem jött össze, így rettentően nagy vágy volt bennem, hogy elsőként érjek be kétszázon. Nem lett egyéni csúcs – igaz ez volt a cél, bár vannak nagyobb álmaim is ezzel a számmal kapcsolatban, aminek a beteljesülése még várat magára. Nem baj, van még idő.”

 

Török Dominik Márk, aranyérem, 200m mell

„A helyezéssel elégedett vagyok, az idővel nem. A 200 gyors döntője után úsztam ezt a 200 mellet, ami talán a legmegterhelőbb szám, így teljesen meghaltam. Számítottam arra, hogy nagyon szoros lesz, gondoltam, hogy nem úszták ki magukat a srácok reggel. Az egyéni legjobbamtól jóval elmaradtam, viszont a győzelemnek nagyon örülök.”

 

Békési Eszter, aranyérem, 200m mell

„Kicsit el voltam keseredve a 100m mell után, de ez a győzelem most boldoggá tett. Igaz, nem úsztam olimpiai kvalifikációs időt, de ez az úszás azt bizonyítja, hogy kezdek visszatérni az utamra. Örülök, hogy ismét nyerni tudtam ezen a távon.”

 

Szabó Szebasztián, aranyérem, 50m pillangó

„Az 50 gyors ideje jobban meglepett, mint ez. Érzem, hogy formában vagyok, bár már a csúcsponton túl, meg egy picit betegeskedem is. Jó volt ez az 50 pille, igaz nem egyéni csúcs. Most már csak a 100 pillére kell rágyúrni.”

 

Ollé Mónika, aranyérem, 50m pillangó

„Kicsit lassúcska volt, rosszabb lett ez az idő, mint a reggeli, vagy mint az egyéni csúcsom. A lényeg az, hogy győzni tudtam, aminek nagyon örülök.”

 

Zombori Gábor, aranyérem, 400m vegyes

„Óriási egyéni csúcsot úsztam, hiszen hat másodpercet javítottam a legjobbamon. A bemelegítés rettentően rosszul ment, a versenyen pont az ellenkezője történt – nagyon jól éreztem magam a vízben. Már az elejétől egyedül úsztam, így gondoltam, hogy vagy én vagyok gyors, vagy a többiek lassúak, ezért picit nyugodtan mehettem. Szerintem maradt még benne egy fél másodperc – ha lett volna valaki a végén mellettem, akkor ez a hajrában kijöhetett volna.”

 

Kapás Boglárka, aranyérem, 400m vegyes

„Ez a 400 vegyes most olyan nekem, mint anno öt-hat éve a pillangó volt, picit kirándulásként tekintek rá. Lehet, a jövőben gyakrabban fogom úszni, de a hangsúlyt nem erre helyezzük. Nagyon jól ment ez a szám az edzéseken, és ma sokkal jobban éreztem magam a vízben, mint tegnap. 4:40-en belül szerettem volna úszni, ettől egy picit elmaradtam, de nem kesergem emiatt. Nagyon örülök, hogy győzni tudtam egy ilyen nehéz számban, mint a 400 vegyes.”

 

A 3. nap bajnokai

 

Férfiak

200m gyors: Milák Kristóf (BHSE) 1:46.68

200m mell: Török Dominik Márk (BVSC-Zugló) 2:16.31

50m pillangó: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 22.93

400m vegyes: Zombori Gábor (UTE) 4:14.14

4x100m gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:18.91

(Bohus Richárd, Mészáros Dániel, Magda Boldizsár, Németh Nándor)

 

Nők

200m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚE) 1:57.81

200m mell: Békési Eszter (BVSC-Zugló) 2:26.45

50m pillangó: Ollé Mónika (Stamina) 17.06

400m vegyes: Kapás Boglárka (UTE) 4:40.12

4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:47.25

(Lakó Dorina, Safrankó Sára, Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma)

Hasonló bejegyzések