Döntött a World Aquatics vezérkara: elfogadták a Magyar Úszó Szövetség jelölését, és a Büró teljes jogú tagjává választották Wladár Sándort, a MÚSZ elnökét.

 

A héten tartott Büro-ülésen a WA (korábban FINA) elnöke, Huszain al-Musszallam hosszan méltatta a világszövetség és Magyarország kapcsolatát, kiemelve, hogy a MÚSZ évek óta nem csupán megbízható partnere a World Aquatics-nak, de a budapesti versenyeken az előkészítés, a szervezés és a rendezés színvonala az abszolút mérce minden más házigazda számára, így a legutóbbi, 2022-es vb-t minden idők legjobbjának nevezte az elnök. Mindebben elnökként kiemelt szerepet játszott Wladár Sándor, akivel kapcsolatban al-Muszallam jelezte: egy olimpiai bajnok tudása és tapasztalata mindig különleges érték egy sportszervezet irányításában.

 

„Megtiszteltetés a World Aquatics Büro tagjává válni – mondta a sikeres kandidálás kapcsán Wladár Sándor. – Magyarországnak kivételes súlya van a világ úszó- és vízilabda-sportjában, azaz ez a megbízatás egyszerre megtisztelő, ugyanakkor rendkívüli felelősséggel is jár, én pedig a minden erőmmel azon leszek, hogy – munkatársaimmal, a sportágainkban, a sportágainkért dolgozókkal vállvetve ugyanolyan sikeresen képviseljük az érdekeinket, mint amilyen sikerrel sportolóink szerepeltek az elmúlt években, évtizedekben. Az ugyanis nem kérdés, hogy elsősorban az úszók és vízilabdázók eredményessége teremtette meg Magyarország igazi tekintélyét ebben a közegben.”

 

Wladár Sándort azután jelölte a MÚSZ, hogy az eddigi tag, Fürjes Balázs mandátuma lejárt, ő pedig jelezte, más fontos kormányzati és sportdiplomáciai megbízatásai miatt nem kíván egy újabb ciklust vállalni.