A Budapest Nemzetközi Sportkonferencia idei fókuszában a gyermekvédelem állt, és egy külön panelbeszélgetést szenteltek a magyar úszósportban tett gyermekvédelmi intézkedéseknek – Kiss Noémi egykori úszó, író és Simon Andrea újságíró társaságában természetesen ott ült Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke is.

A beszélgetés során Wladár doktor ismertette a sportág gyermekvédelmi programját, illetve az ennek kapcsán tett konkrét lépéseket. A MÚSZ elnöke részletekbe menően beszélt arról, hogy a MÚSZ évekkel ezelőtt szakértők bevonásával dolgozta ki a programot, majd intenzív kampányt folytatott az ország valamennyi uszodájában, hogy a gyermekekkel és szüleikkel megismertessék azt.

A fiatalkorú úszók számára olyan, azonnal aktiválható védelmi mechanizmusokat garantál a program, amely immáron hatékonyan veheti elejét bármilyen fizikai vagy lelki abúzusnak. E mechanizmus beindításáról, illetve a szükséges további lépések megtételéről egy, a MÚSZ-tól független testület gondoskodik, amely minden egyes bejelentést, esetet megvizsgál, és amennyiben megállapítható a fiatal versenyzők bárminemű bántalmazása, haladéktalanul értesíti az illetékes szerveket.

A konferencián résztvevő szakemberek – pszichológusok, egyetemi tanárok – is megállapította: az elmúlt években olyan előrelépés történt az úszósportban a gyermekvédelem területén, amely példaként állítható bármely más sportág számára.

Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke – vívó olimpiai ezüstérmes, a MOB korábbi főtitkára – rövid hozzászólásában jelezte: a MOB a jövőben igyekszik elérni, hogy a Sporttörvény módosításával a honi sportéletben még hangsúlyosabb szerepet kapjon a gyermekvédelem.

Hasonló bejegyzések