Óriási a tétje az évzáró nyíltvízi Világkupának Madeira partjainál: Rasovszky Kristóf zsinórban negyedszer nyerheti meg az összetettet, a többi magyar induló pedig a dohai vb-kvótákért és közvetve az olimpiai részvételért harcol majd Funchalban. A férfiaknál egy, a hölgyeknél mindkét hely kiadó a világbajnoki csapatban és a váltóban.

 

Eredetileg, akárcsak tavaly, Netanyában zárult volna az idei nyíltvízi Világkupa-széria, de az ismert okokból a Vörös-tenger bársonyosabb vize helyett Maderia mellett az Atlanti-óceán haragosabb hullámai várják a világ legjobbjait.

 

Merthogy a dohai vb előtti utolsó komoly megmérettetésre mindenki összesereglik: még az általában a medencék feszített víztükrét idéző tavakat preferáló olimpiai címvédő Florian Wellbrock is bemerészkedik az óceánba, és a 2022-es világbajnok Greg Partinieri is ott lesz az indításnál, míg a hölgyeknél Sharon van Rouwendaal és Leonie Beck csatázik majd az összetett elsőségért.

 

Erre a címre a férfiaknál nem az említett sztároknak, hanem Rasovszky Kristófnak van a legnagyobb esélye – 150 ponttal vezet, és csak a mögötte álló olasz Marcelo Giudinek van reális sansza megfogni a Balatoni Cápát. Rasovszkynak csak erre (és Giudira) kell koncentrálnia, mivel a hazai válogatási szabályok szerint fukuokai vb-ezüstjével egyszersmind bebiztosította dohai vb-indulását is (és persze megszerezte az ötkarikás kvótát is).

 

A többieknek ugyanakkor nem sikerült a nyolcban zárniuk 10 km-en (az előző világverseny top 8-as helyezése automatikusan védettséget garantál a következő viadalra), azaz a férfiaknál a másik indulási jogért megy majd a csata, míg a hölgyeknél mindkét hely kiadó.

 

Az uraknál természetesen Betlehem Dávidnak van a legnagyobb esélye, de igencsak minőségi kihívói lesznek, hiszen a 2022-ben 25km-en vb-bronzérmes Gálicz Péter, továbbá a váltóval junior vb-, majd Eb-aranyérmes Hambardzumyan Arshak, illetve a tavaly egyéniben junior világbajnok, idén Eb-ezüstérmes Kovács-Seres Hunor indul még harcba Doháért.

 

A hölgyeknél szintén öten vetik a hullámokba magukat, a két legjobb rajtolhat aztán a vb-n. Fábián Bettina épp eggyel maradt le a védettségről júliusban (hiszen 9. lett), Olasz Anna is óriási csalódásként élte meg a 12. helyet, igaz, a váltóval elért újabb vb-ezüstérem mindkettejüket bőven kárpótolta. Ám az akkori remek úszások most keveset nyomnak a latban, ráadásul a vetélytársaknak is van már bőven tapasztalatuk: Rohács Rékát épp idén szorította ki Fábián a váltóból, Szimcsák Mira a korosztályos viadalokon halmozta a sikereket, és Balogh Vivien is szerepelt már világ és Európa-bajnokságon is a felnőttek mezőnyében.

 

Mivel nem csupán egymással viaskodnak, hanem mammutmezőnyökben kell megmutatniuk – a Világkupák a legkeményebb viadalok, itt tényleg elválik a tüdő a májtól –, a kihívás nem kicsi, a siker azonban túlmutat Dohán is. Elvégre az ottani 10km-es verseny egyszersmind olimpiai kvalifikációs viadal is lesz, azaz aki most kiharcolja az ottani indulást, az a párizsi esélyt is megkapja.

 

Program

Szombat (magyar idő szerint)

Férfi 10km: 9.00

Női 10km: 12.30

Vasárnap

Váltó: 9.30

Hasonló bejegyzések