Mihályvári-Farkas Viktóriának sikerült túltennie magát a kissé össze-visszára sikerült világbajnoki felkészülés és a budapesti eredménytelenség gyötrelmein – olyannyira, hogy szombaton felült Hosszú Katinka trónjára 400 vegyesen. Hagyományőrzésből is jól mutatott, hogy az ezüstérem Jakabos Zsuzsannának jutott, így 2012 és 2021 után ismét magyar 1-2 született. Aztán volt itt még más is: Milák Kristóf bődületes, 47.47-es országos csúccsal zárta a száz gyorson tett második kirándulását, és sportszerűen megtapsolta a fantasztikus, 46.86-os világrekordot repesztő román David Popovicit. Mindez folytatása volt a napi ezüstfolyamnak, amit a szédületesen hajrázó Kovács Benedek indított el kétszáz háton.

 

Mihályvári-Farkas Viktória – aki névhossza okán külön törődést igényelt, hogy a tévés feliratokon ne Viktorként, netán Mihályvári-Fark-ként tűnjék fel – egy éve robbant a köztudatba, miután Hosszú Katinka mögött második lett a budapesti Eb-n, majd döntőt úszott a tokiói olimpián. Ezek után nagy terveket szövögetett, hogy ismét nagyot homorítson a Duna Arénában, immár a budapesti vébén, ehelyett konstans sírdogálásba fulladt a szereplés, elvégre 400 vegyesen és 1500 gyorson is lemaradt a döntőről. („Kicsit összekavarodtunk, könnyíteni kezdtünk a vegyesre, de hogy az ezeröt távolabb volt időben, akkor mégse kéne, és ez lett a kapkodásból” – vallotta be most.)

 

Annál nagyobb fegyvertény, hogy mindezen rövid idő alatt túltették magukat edzőjével, Kutasi Gergellyel, így az Európa-bajnokságra már remekül kihegyezett formában érkezett Viki. Szükség is volt rá, mert Hosszú Katinka esetében picit már a nyitónapi váltóban érződött, hogy meglehet, újfent nincs csúcsrajáratva – most pedig a délelőtti előfutamokban mindez visszaigazolódott. Jakabos Zsuzsanna 4:41-gyel nyitott az első futamban, a másodikban Mihályvári-Farkas is ennyit úszva nyert, és Katinka ekkor még picit hátrébb járt; végül 4:45-ös idővel negyedikként zárt összesítésben, ám az egy nemzet-két továbbjutó szabály miatt neki nem maradt hely a fináléban (ez 2006 óta először esett meg vele; leszámítva 2018-at, amikor nem indult ezen a távon).

 

Miután a mieink az első két helyen zártak délelőtt, reménykedtünk abban, hogy akár arany-ezüst is lehet ebből este – és ők gondoskodtak a happy endről. Viki győzelméhez egy pillanatig nem férhetett kétség, míg a rekordbeállítást jelentő 10. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna összes rutinját bedobva, lenyűgöző gyorsúszásával hozta vissza magát az ötödikről a második helyre. Zsu így 13 évvel az első bronzérme, majd a 2012-es második és 2016-os harmadik hely után újfent ezüstöt akasztott ezen a távon.

 

Két további ezüst jutott még a mieinknek – Kovács Benedek az 1:56-os robbantásával már az előfutamban jelezte, itt még bármi megtörténhet; és a BVSC óriása csatlakozott azon kiválóságok táborához, akik nem ijednek meg életük lehetőségétől – láttunk már sok példát az ellenkezőjére is, mi tagadás –, és bár ötödiknek fordult az utolsó hosszra, elementáris hajrával a második helyig nyomakodott. Hogy aztán nagyon hosszan keresse a levegőt és a szavakat; totálisan kihajtotta magát, ugyanakkor látszott rajta, képtelen elsőre felfogni, milyen csodálatos eredményt ért el.

 

Kós Hubert végül bevállalta a döntőt, ám a rajt körüli mizéria kissé megrengette a koncentrációját – az egyik úszó rajtgépe leszakadt, azaz késett a start –, így elengedte a számot s lett nyolcadik, hogy aztán a száz pillangó elődöntőjére koncentráljon. Bár előre megmondta, ha a kilencedikként végez, az első géppel hazamegy, végül a nyolcadik helyen kvalifikált, azaz vasárnap frissen még bármeddig odaérhet.

 

Legalábbis a második helyre, mert nagyon úgy fest, Milák Kristófot olyan energiák feszítik, mint még soha. Azok után, hogy júniusban két világbajnoki címet szerzett kétszázon világrekordot repesztve, most augusztusra sem tompult semmit, olyannyira, hogy negyedóra leforgása alatt egy brutális, 47.47-es országos csúccsal második lett a román David Popovici mögött, majd a műugró-medencében végzett átkötő-levezető tempózást követően első idővel kvalifikálta magát a száz pillangó fináléjába.

 

Ezután a maga tökéletesen utánozhatatlan módján közölte, hogy úgy fest, jelenléte motiválólag hat, mert már a második nagy riválisát hajtja világcsúcsig (tavaly Dressel a tokiói olimpia egyetlen egyéni világrekordjával nyerte a 100 pillét); majd kijelentette, Popovici ugyanaz az őrült géniusza a gyorsúszásnak, ami ő a pillangónak. Aztán agyba-főbe dicsérte a 17 éves román srácot, végül kijelentette, a magyar csúcs kevésbé izgatja, neki az a fontos, hogy ez egy jó lépés volt afelé, hogy a 2024-es párizsi olimpián 47 másodperchez nagyon közeli idővel tesztelje, meddig lehet azzal jutni a száz gyors fináléjában.

 

Popovici amúgy tényleg zseni: ugyanebben a medencében, a 2009-es római világbajnokságon 43 világrekord született a szuperdresszeknek hála, s bár azóta az újabb generációk legtehetségesebbjei megjavították az akkori csúcsok többségét (a nőknél már csupán egy él például), a férfiaknál 50-től 800-is még áll az összes 2009-es gyorsúszó-rekord. Nos, egy, tán a legemblematikusabb most elesett, a pénteki 46.97 után érezhető volt, hogy Popovicinek összejöhet a nagy tett, és lebombázhatja a brazil Cesar Cielo egésztestes cáparuhában úszott csúcsát (Sós Csaba kapitány amúgy már a bukaresti junior Eb-n közölte: nézi a srácot, és biztos benne, Rómában fog igazán nagyot robbantani; hiába, vannak, akik értik a szakmájukat). S lőn: 46.86 a 100 gyors új világrekordja – a lelkes olaszok meg olyan tombolást csaptak, mintha az övéik nyertek volna újabb aranyakat.

 

Amúgy a történtek némiképp kedvét szegték Németh Nándornak, aki már régóta vágyik egyéni éremre, ám most sem jött ki neki a lépés, nem tudott benézni 48 alá, így 5. lett. Most mindenesetre azon gondolkodik, hogy „hátra” fordul, és picit pihenteti a gyorsúszást. A nap végén pedig szintén 5. lett a Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállítású 4×100-as gyorsváltó.

 

A Milák-Kós kettős mellett Pádár Nikinek sikerült még kivívnia a vasárnapi finálézást a középdöntőkben – junior Európa-bajnokunk 200 gyorson lett az 5. legjobb –, míg a 200 mellen délelőttről kellemes meglepetésre továbbnyomakodó Verrasztó Dávid 12., Zombori Gábor pedig 15. helyen zárt.

 

Jelenleg 8 éremmel (2-4-2) harmadikok vagyunk az éremtáblán három nap után, vasárnap ugyanakkor további bővülésre van kilátás.

Hasonló bejegyzések