2017 után ismét „önálló” országos bajnokságot rendeztek a nyíltvízi úszóknak – egyébként rendre a júniusi Világkupa-hétvégébe „csomagolták” az ob-ket –, és akárcsak négy éve, újra a Maty-éren zajlott a viadal. A felnőtteknél Rasovszky Kristóf győzött klubtársa, Kalmár Ákos előtt, míg a hölgyeknél ezúttal Olasz Anna lett az első, tizedekkel előzve meg Rohács Rékát.

 

Csipkelődő hangulatban indult a nyíltvízi úszók országos bajnoksága a Maty-éri evezős pályán – a „hazai pályán” versenyző Olasz Anna cukkolta a Veszprémből érkezett Rasovszky Kristófot az előző napi férfi kézilabda-döntő szegedi diadalával (az évődésnek nyilván külön bájt ad, hogy alig három hete nyertek együtt bronzérmet az Eb-váltó tagjaiként).

A két legjobb aztán nekilódult a 10km-es távnak csaknem 150 társukkal egyetemben – a hagyományoknak megfelelően valamennyi korosztály együtt indult a különböző távokon.

A férfiak viadala hamar háziversennyé szelídült, miután Rasovszky Kristóf szándékosan rálépett a gázra az első körben, hogy úgymond csak az maradjon, aki bírja. Ez leginkább csapat- és edzőtársának, Kalmár Ákosnak sikerült, igaz, őt később sem tudta leszakítani Rasovszky, olyannyira, hogy az inkább a medencés távokra koncentráló rivális egy időre meg is előzte az utolsó kanyar előtt. Utána aztán Rasovszky felbőgette a motorokat, és végül sikerült maga mögött tartania Kalmárt, bár utóbbi nem sokkal maradt le mögötte.

A veszprémiek egyébként kifejezetten jól teljesítettek, hiszen a Balaton ÚK versenyzői vitték el a juniorok és az ifik bajnoki címét is, avagy Szokolai László keze alatt félelmetes csapat formálódik.

A hölgyeknél szinte semmi sem választotta el egymástól Olasz Annát és Rohács Rékát: elképesztő finist produkált a két hét múlva esedékes olimpiai kvalifikációra készülő két versenyző, végül az Eb-n ezen a távon ezüstérmet szerző szegedi érintette meg előbb a panelt, öt tizeddel Rohács előtt. Ezzel Olasz visszavette a bajnoki címet, hiszen a legutolsó ob-n, ami a füredi Világkupa volt, a Kőbánya kiválósága bizonyult jobbnak.

 

EREDMÉNYEK

 

Nyilatkozatok

 

Rasovszky Kristóf

„Ez így teljesen rendben volt, minden úgy ment, ahogy terveztem. Az elején meg akartam pörgetni kicsit, hogy csak az maradjon az élbolyban, akinek komoly tervei vannak ma. Aztán kicsit visszább vettem a tempót, segítettem kicsit lábvízzel a korosztályos klubtársakat, majd a hajrában jött megint a komoly csata Ákossal. Egy időre kicsit elém is tudott jönni, de aztán az utolsó forduló után elkezdtem hajrázni, és akkor sikerült visszaelőzni. Elégedett vagyok az úszással, most jöhetnek az újabb gyakorlások a Hévízi-tóban, hetente egyszer nyomok kábé hét-nyolc kilométert, harminc fokos a víz, ez készít fel Tokióra – remek hír, hogy elég jól bírom, még hajrázni is tudok.”

 

Kalmár Ákos

„Reméltem, hogy jól fogok úszni, mert jól ment az edzés a héten, meg az egész évben, örülök, hogy sikerült ezüstérmet szereznem. Néha megfordult a fejemben, hogy akár meg is foghatom Rasót, de azért neki jóval nagyobb tapasztalata van nyíltvizen. 2017-ben indultam utoljára ugyanitt, ha ugyanezt a helyezést egy világkupán értem volna el, akkor talán elgondolkodnék, hogy megéri ezzel is komolyabban foglalkozni, de egyelőre inkább maradok a medencés ezerötszáznál.”

 

Olasz Anna

„Nagyon jó kis verseny volt, még jobban is sikerült, mint reméltem, mert nagyon komoly terhelésből jöttünk, gyakorlatilag sebesség nélkül úsztam ma. Az első felén kissé lassabban mentünk, utána viszont elég jól begyorsultunk, bár az utolsó körben a szembeszél eléggé megpróbált mindenkit. Ezek után külön jó, hogy még hajrázni is tudtam, nem is reméltem, hogy ilyen állapotban ez még menni fog. Azt sem bántam volna, ha most nem nyerek, ezért is vagyok boldog, hogy sikerült győzni – legyen már még egy szegedi arany a tegnapi kézi után, már csak Rasó miatt is… Nyilván két hét múlva is ugyanilyen komoly párharc vár ránk, remélem, sikerül kvalifikálnom az olimpiára.”

 

Rohács Réka

„Örülök, hogy erre a hétvégére került át ez a verseny, mert különben kedden a medencében kellett volna leúsznom a tíz kilométert a kvalifikációra készülve. Nagyon jó csatát vívtunk Annával, a vége sajnos nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, de remélem, két hét múlva nekem jön ki jobban a vége. Nyilván ő is ugyanezt szeretné, én is – én már most izgatott vagyok.”

 

A magyar bajnokság érmesei

 

Felnőttek, 10km

Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 1:51:33.0, 2. Kalmár Ákos (Balaton ÚK) 1:51:35.3, 3. Gálicz Péter (FTC) 1:52:33.3

Nők

  1. Olasz Anna (Szeged) 2:01:00.5, 2. Rohács Réka (Kőbánya SC) 2:01:01.0, 3. Sömenek Onon Kata (FTC) 2:01:03.0

 

Juniorok, 10km

Férfiak

  1. Betlehem Dávid (Balaton ÚK) 1:52:35.5, 2. Sárkány Zalán (Kőbánya SC) 1:52:37.9, 3. Kovacsics Márk (UTE) 1:54:04.5

Nők

  1. Gál Kincső (Debrecen) 2:01:30.7, 2. Balogh Vivien (FTC) 2:03:37.1, 3. Berecz Blanka (Kőbánya) 2:03:43.8

 

Ifik, 7.5km

Fiúk

  1. Pintér Ádám (Balaton ÚK) 1:23:57, 2. Hambardzumyan Arshak (UTE) 1:24.02, 3. Gálicz László (FTC) 1:24:24

Lányok

  1. Szimcsák Mira (A Jövő SC) 1:30:53, 2. Fábián Bettina (Szeged) 1:31:44, 3. Veress Sára (Kőbánya SC) 1:33:47

 

Serdülők, 5km

Fiúk

  1. Kovács-Seres Hunor (DKSE Dunaújváros) 56:59, 2. Horváth Ákos (Hód Úszó SE) 58:14, 3. Kaiser Dominik (Baja) 1:00:03

Lányok

  1. Nett Vivien (ZALACO ÚK) 1:01:58, 2. Varga Zsófi (Kőbánya SC) 1:04:20, 3. Marton Kitti (Kaposvár) 1:04:34

Hasonló bejegyzések