A pénteken kezdődő glasgow-i Európa-bajnokságon nem kis feladat vár a magyar csapatra, hiszen a 2016-os sikeres londoni EB, és a tavalyi feledhetetlen budapesti vizes vb után, itt is jó néhány érem “lóg a levegőben”, amelyeket majd a nyakukba is szeretnének venni úszóink.

A margitszigeti Danubius Grand Hotelben tartott sajtótájékoztatón Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy legalább 10 érmet és köztük legalább egy aranyat vár a válogatottól, ami nem egyszerű, hiszen az idei kontinens viadal a fő verseny az évben, – mivel most nem az olimpiai évében vagyunk -, így itt derül ki igazán hol a helyünk Európában. A fiatalok egyre erősebbek, a rutinosabb versenyzők pedig szerinte „tartják az állásaikat.”

A MÚSZ elnöke, Wladár Sándor kiemelte, hogy a szövetség mindent megteremtett és a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a sportolóink ki tudják magukból hozni a maximumot.

„Van, aki tanulni megy, van, aki döntőt akar úszni, van, aki érmet szerezne és van, aki az aranyra hajt, de én mindenkire büszke vagyok és mindenkinek ugyanúgy fogok szorítani az EB ideje alatt” – fogalmazott Wladár Sándor.

Milák Kristóf az első Európa-bajnokságára készül. Az egy hónappal ezelőtti junior EB után érzett némi űrt a teljesítményével kapcsolatban, mert jobb időket várt magától, de az érettségi miatt nem volt még bombaformában, most ezen szeretne javítani.

„Akkor lennék boldog és elégedett, ha minden számban tudnék faragni az eddigi legjobbomon” – tette hozzá az ifjú klasszis.

A másik fiatal tehetség, Németh Nándor elmondta, hogy kicsit hiányoztak neki a junior versenyek, hiszen idén már kinőtte az ifi korosztályt, viszont így csak a felnőtt EB-re kellett koncentrálnia, ami jól is jött neki, mert Glasgowban már a középdöntőben is a legjobbját kell nyújtania, mivel nagy a verseny csapaton belül gyorson.

„Az lesz a legnehezebb, hogy délelőtt is már jó időt kell úszni, és erre a döntőben még rá is kell pakolni, illetve még a váltókkal is össze kell hangolni az egyéni számokat, és most már a saját számaimban is nagyon szeretném megmutatni magam, de reméljük a 4×100-as gyors váltóban is be tudjuk majd bizonyítani, hogy mi vagyunk a legjobb csapat Európában.”

Kozma Dominiknak a 200 gyors most kimarad a repertoárjából, de így is bőven láthatjuk majd a vízben.

„A 100 gyorsra helyeztük a hangsúlyt, de az egyéni számom mellett, még lesz 5-6 váltó is, úgyhogy úgy néz ki délelőtt és remélhetőleg délután is sokat leszek még a medencében. Nagy küzdelmeket és aranyérmet várok, de azt gondolom, hogyha már az érem összejön az is nagyon jó.”

A pénteken kezdődő kontinensviadalon 26 fős magyar csapat versenyez majd (négyen végül visszaléptek). A versenyt az m4 sport végig közvetíti, és további jó hír, hogy 2 év múlva ismét lesz lehetőség élőben buzdítani a versenyzőket a Duna Arénában, hiszen Budapest ad otthont 2020-ban a következő Európa-bajnokságnak.

Habár az EB volt most reflektorfényben a sajtótájékoztatón, szóba került az ősszel startoló Világkupa-sorozat, mivel Budapest lesz a házigazdája az egyik állomásnak. Kozma Dominik volt az első jegyvásárló, aki a sajtótájékoztató végén már meg is kapta belépőjét az október 4-6. között zajló versenyre, így aki szeretné követni a példáját az mindenképpen keresse fel budapesti úszóvilágkupa weboldalát – https://uszovilagkupa.hu/ -ahol minden fontos információ megtalálható.

 

A magyar Eb-csapat

 

Férfiak

Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Gergely, Holló Balázs, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Lakatos Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid

 

Nők

Burián Kata, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn

 

Váltótagok

Balog Gábor, Grátz Benjámin, Lobanovszkij Maxim

 

Nylítvízi csapat

 

Férfiak

Huszti Dávid, Rasovszky Kristóf, Székelyi Dániel

Nők

Novoszáth Melinda, Olasz Anna, Sömenek Onon Kata

 

Szintidők a glasgowi felnőtt EB-re ide kattintva elérhetők

Előzetes nevezési lista ide kattintva elérhető

A pontos program (és majd az eredmények) ide kattintva elérhető

A nyíltvízi úszás programja (és majd az eredmények) ide kattintva elérhető

 

Hasonló bejegyzések