Jelenleg huszonhárom tagú a fukuokai világbajnokságra kijelölt magyar medencés úszóválogatott – avagy a MÚSZ elnöksége elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, így a szombaton, Kaposvárott véget ért 125. országos bajnokság után tizenkét férfi és tizenegy női úszó részvétele vált biztossá.

 

Az olimpiai bajnok, világrekorder Milák Kristóf és az Európa-bajnok Kós Hubert egyaránt négy számban szerzett indulási jogot, a nyíltvízen olimpiai ezüstérmes, világbajnok Rasovszky Kristóf pedig akár három rajtot is bevállalhat az első hét sósvízi számai után – legalábbis a fukuokai vb-csapat „alapját” képező védettségi listán az ő nevük szerepel a legtöbbször. A hölgyeknél az Európa-bajnok Mihályvári-Farkas Viktória és az újjászületett Késely Ajna három-három távon teljesítette a szintet.

 

Mint Sós Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta: a jelenlegi névsorban szereplők biztos indulók valamennyi megjelölt távon. Őket már kiütni nem lehet, csupán csatlakozni hozzájuk (netán a helyükre lépni, ha valamelyik számot inkább „leadnák”): ahol még csak egyvalaki úszott szintet, vagy mindkét hely üres, ott júniusig van lehetőség a fukuokai kvalifikáció teljesítésére.

 

A védettséget élvező versenyzők között akadnak régi kipróbált harcosok, így a nyáron 35. születésnapját ünneplő Verrasztó Dávid a férfiaknál, illetve a Cseh László sporttörténelmi rekordját beállítani készülő, 10. nagypályás világbajnokságán rajthoz álló Jakabos Zsuzsanna. Ugyanakkor utazik néhány újonc is: a férfiaknál abszolút elsőbálozó az ötven háton junior Eb-érmes Székely Áron, továbbá Zombori Gábor, aki olimpián már indult, de vébén még nem, illetve a nyíltvízen a váltóval tavaly érmes Betlehem Dávid a medencében debütál majd. A hölgyeknél Flück Nóra és Szabó-Feltóthy Eszter szintén első világbajnokságára készülhet.

 

Biztos indulók, medencés úszás

 

Férfiak

Betlehem Dávid, Holló Balázs, Kós Hubert, Kovács Benedek, Márton Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Székely Áron, Verrasztó Dávid, Zombori Gábor

Nők

Burián Katalin, Fábián Bettina, Flück Nóra, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter

 

 

Férfi versenyszám
Szabó Szebasztián 50 gyors Senánszky Petra
Milák Kristóf 100 gyors
Németh Nándor 100 gyors
Milák Kristóf 200 gyors Pádár Nikolett
Németh Nándor 200 gyors Késely Ajna
Rasovszky Kristóf 400 gyors Késely Ajna
Holló Balázs 400 gyors Fábián Bettina
Betlehem Dávid 800 gyors Késely Ajna
Rasovszky Kristóf 800 gyors Mihályvári-Farkas Viktória
Rasovszky Kristóf 1500 gyors Mihályvári-Farkas Viktória
Betlehem Dávid 1500 gyors Flück Nóra
Szabó Szebasztián 50 pillangó
Milák Kristóf 100 pillangó
Kós Hubert 100 pillangó
Milák Kristóf 200 pillangó Kapás Boglárka
Márton Richárd 200 pillangó Jakabos Zsuzsanna
Székely Áron 50 hát
Kovács Benedek 100 hát
Kós Hubert 100 hát
Kovács Benedek 200 hát Szabó-Feltóthy Eszter
Kós Hubert 200 hát Burián Katalin
Kós Hubert 200 vegyes Sebestyén Dalma
Zombori Gábor 200 vegyes
Holló Balázs 400 vegyes Mihályvári-Farkas Viktória
Verrasztó Dávid 400 vegyes Jakabos Zsuzsanna

 

Hasonló bejegyzések