Ha már a magyar úszósport történetében először olimpiai döntőt úszhatott a férfi 4×100-as gyorsváltó, akkor Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd és Németh Nándor gondoskodott arról, hogy emlékezetesre sikeredjék a szereplés: megdöntötték az országos csúcsot, és európai szuperhatalmak előtt sikerült megszerezniük az 5. helyet.

 

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint ha egy váltó beindul, ott olyan időket préselnek ki magukból az úszók, „amire egyébként nem képesek” – ezt láthattuk a 2017-es vb-n, amikor egészen bronzig rohant a csapat. Azóta még gyorsabb lett a mezőny, azaz egyértelmű volt, a Duna Arénában felállított országos csúcsnál (3:11.99) jobb időt kell repeszteniük a srácoknak, ha valami komolyabb helyezést szeretnének a fináléban.

És ők megcsinálták. Milák Kristóf 48.24-es nyitánya adta meg az alaphangot, amire jött Szabó Szebasztián elképesztő 47.44-e (0.04-es repülőrajttal, ami miatt picit megállt a szívverésük még a srácoknak is). Bohus Richárd a második ötvenen sebességet váltva már hatodik helyre rúgta fel a csapatot 47.81-gyel, hogy aztán jöjjön Németh Nándi, és másfél órával a 200 gyors középdöntője után egy 47.57-es zárótűzzel ötödiknek hozza be a mieinket.

Holott balról a franciák jöttek, soraikban az olimpiai bajnok Florent Manadou-val, jobbról pedig az oroszok a 100 gyors budapesti Európa-bajnokával, Kliment Kolesznyikovval és a szupergyors Vlad Morozovval – ám Nándi maga mögött tartotta utóbbit, a falnál pedig 0.03-mal „lenyúlta” a franciák befejező emberét, Mehdy Metellát. A vb-n attól voltunk boldogok, hogy hárman is 48-as időt jöttek, és Ricsi tudott 47.21-et a végén – most egy ’alsó’ 48-ra érkezett három 47-es részidő, nem csoda, hogy a fiúk agyonverték az országos csúcsot (3:11.06), és majdnem olyan vidáman vonultak a medenceparton, mint a címüket megvédő amerikaiak.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf

„Ez a 48.2 nagyjából annak felel meg, amit tudok, picit elmarad a legjobbamtól, de most egyáltalán nem vagyok rákészülve a száz gyorsra, azaz nagyon örülök, hogy így sikerült. Ellentétben a tegnap estivel, amikor eléggé be voltam feszülve, most ez egy könnyed, laza úszás volt, és szerintem óriási, amit ma csináltunk így a srácokkal.”

 

Szabó Szebasztián

„Szerencsére Ricsi tartott egy kis motivációs beszédet a last callban, ami sokat jelentett, mert még jobban rápörögtünk, viszont lazán tudtunk úszni. Tény, kicsit korán lőttem ki, pillanatra meg is ijedtünk, de szerencsére nem volt gond, aztán pedig mentem, ahogy tudtam… Ez a váltó, az ember odaadja a szívét, odaadja mindenét, és abból ki tud jönni egy ilyen részidő is.”

 

Bohus Richárd

„Láttam a srácokon, hogy megint kezdenek befeszülni a rajt előtt, úgyhogy tartottam nekik egy kis előadást, hogy csak élvezzék ezt az egészet… És tényleg élveztük. Ma mindenki a legjobbját adta, ami belefért, beletettünk mindent, amink volt, meg még többet is talán. Kristóf megint nagyot ment elsőre, Szebi ma utolérte a vízalatti kamerát, elképesztő volt, amit ma úszott, és óriási volt látni, ahogy jön Nándi az ostorcsapásaival, én tudtam, hogy ezekkel a rettenetes hosszú karjaival szépen lenyúlja a franciákat is. Ötödikek lettünk, megvan a csúcs, tényleg fantasztikus érzés.”

 

Németh Nándor

„Azért érzem én az izmaimban a tegnapi duplát, és a mait is, de sikerült regenerálódnom, és azt hozni, amit szerettem volna. A végén érzékeltem, hogy Metella meghal mellettem, reméltem, hogy ha csak pár centivel is, de sikerül előtte beérnem, nagyon boldog vagyok, hogy őket is meg tudtuk előzni”

Hasonló bejegyzések