Hétfőn 11 órától a Duna Arénában tartotta meg a 2022-es budapesti vizes-világbajnokság záró sajtótájékoztatóját az esemény szervezőbizottsága, amely óriási elismerésben részesült, hiszen minden idők legjobb világbajnokságaként jellemezte a vasárnap záruló hazai vizes vb-t Husszein el-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) kuvaiti elnöke.

„Csodálatos, izgalmakkal teli két hét van mögöttünk, azt hiszem, később is jó szívvel gondolunk majd vissza erre a világbajnokságra – kezdte beszédét Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. – Most megállhatunk, és vehetünk egy nagy levegőt: itt van a köszönetnyilvánítás ideje. Köszönöm minden magyar állampolgárnak, hogy velünk volt, újfent bebizonyosodott, ha összefogunk, bármire képesek lehetünk. Köszönet illeti azokat, akik a vébé bármelyik helyszínén szurkolt. És köszönöm a FINA elnökének, és ügyvezető igazgatójának, hogy néhány hónappal ezelőtt bizalmat szavaztak Magyarországnak. Az, hogy a vasárnapi záróünnepségen elhangzott, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága, egyszersmind igazolja, hogy jó döntést hozott a FINA. És a magyar kormány is, amely gyorsan és nagyon jól reagált a rendezés kapcsán. Gratulálok minden sportszakembernek és sportolónak, sikereikkel igazi egy hazai rendezésű világbajnokság. Az esemény mottója a »Make history« volt, és azt hiszem, valóban történelmet írtunk: nem látott még olyat a világ, hogy egy ország négy és fél hónap alatt megszervezzen egy világbajnokságot, emiatt külön köszönet illeti a szervezőbizottságot, és annak elnökét, Wladár Sándort.”

Fürjes Balázs miniszterhelyettes, a FINA Büro magyar tagja azt hangsúlyozta, hogy Budapestnél csak Budapest a jobb, hiszen legutóbb 2017-ben hangzott el, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága – akkor is a magyar fővárosban.

Néha úgy éreztük, feltett kezekkel megyünk a harcba, mélytengeri búvárként csak kapkodtuk a levegőt az elmúlt hónapokban, de megcsináltuk, higgyék el, hogy emberfeletti teljesítmény volt – jelentette ki Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség, egyszersmind a szervezőbizottság elnöke. – Felemelő érzés volt a helyszíneken szurkolni a magyar sportolóknak, mert azt továbbra is tartom, ha nincsenek magyarok a küzdőtéren, nincs értelme hazai világeseményt rendezni.”

Szántó Dávid, a szervezőbizottság operatív igazgatója úgy vélte, megérte az elmúlt hónapok minden küzdelme: „Csak egyet kérek, ne legyen a jövőben elvárás, hogy négy hónap alatt kell megszervezni egy világbajnokságon, szerintem a sporttörténelem legőrültebb vállalkozása volt ez.”

Majd az esemény végén Szántó Dávid ünnepélyesen átadta ugyanazt a vb-n készült személyes fotókat tartalmazó emlékképet a jelen lévő magyar sportolóknak, amelyet minden akkreditált résztvevő ajándékként hazavihetett Budapestről.

Hasonló bejegyzések