Egy év kényszerpihenő után ismét megrendezték az egyik legnívósabb egyetemi sportbajnokságot, az úszó MEFOB-ot. Olimpikonok, köztük a tokiói ezüstérmes Rasovszky Kristóf, paralimpikonok és további válogatott versenyzők emelték igen magasra a szintet a BVSC uszodájában. A riói bronzérmes Kenderesi Tamást, valamint az új generáció egyik legjobbját, Jászó Ádámot és a paralimpiai bajnok Konkoly Zsófiát is a soraiban tudó Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) magabiztosan nyerte az egyetemi bajnokságot.

 

Népes mezőny gyűlt össze az idei MEFOB úszóeseményén, csaknem 200 egyetemista állt rajthoz – amatőr és profi kategóriában, a legnépesebb csapatot a pécsiek állították ki (40 indulót neveztek). A mennyiség ezúttal minőséggel is párosult, hiszen az elsőéves egyetemista, az utánpótlásból érkezett Jászó Ádám, amiben elindult, dobogóra állt, és három egyéni számban – 50-100 gyors, 100 hát – győzött is.

Válogatott úszóink nagy része (akik éppen nem Kazanyban, a rövidpályás Európa-bajnokságon szerepelnek) a felkészülésük részeként indultak ezen a versenyen, hiszen jövő héten rajtol a rövidpályás országos bajnokság Kaposváron. Komoly versengés, mondhatni presztízs csata alakult ki egy-egy számban, akadt, aki „étlapot úszott”, azaz csaknem minden számban indult, mint például Márton Richárd (BGE), míg Kenderesi Tamás inkább a biztosra ment (100 pillangón sima győzelmet aratott).

Rasovszky Kristóf (Pannon) olimpiai ezüstérmes nyíltvízi úszónk a rövidtávokon, 100 gyorson, háton, pillangón küzdött becsülettel, ugyanakkor 400 gyorson szintén a hosszabb távokra specializálódott riválisai, Gyurta Gergely és Székelyi Dániel (BGE) nem tudták megszorongatni.

A szintén válogatott Sebestyén Dalma (Széchenyi István Egyetem) szintén csaknem az összes rajtnál feltűnt, hiszen ő is felkészülésként tekintett a MEFOB-ra. Sztankovics Anna (Miskolci Egyetem) a tőle már megszokható módon simán nyert 100 mellen, sprinterhez méltóan pedig az 50 gyorsot is behúzta.

Paralimpikonok is vízbe ugrottak a BVSC-ben, Tokió aranyérmese Konkoly Zsófia, valamint Iván Bence is tisztességesen helyt állt, az ő pontjaik is segítették a pécsi csapatot.

Az úszó MEFOB-ot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Testnevelési Központja szervezte – az eseményt a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Juhász Péter, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Testnevelési Központjának igazgatója, Kincses Gábor nyitotta meg – illetve a Magyar Úszó Szövetség és a Budapesti Úszó Szövetség is közreműködött a verseny megrendezésében.

Hasonló bejegyzések