Lesz kinek szurkolni május 11–12-én, a Duna Arénában, a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” viadalon: a világ legjobbjainak meghívásos versenyén összesen tíz magyar versenyző ugrik medencébe: a férfiaknál Cseh László, Milák Kristóf, Bernek Péter és Kozma Dominik, a nőknél Hosszú Katinka, Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Burián Katalin, Kapás Boglárka és Békési Eszter képviseli a hazai színeket.

Már a hétvége első napján csak úgy sorjáznak majd a magyar érdekeltségű futamok: kezdésnek a tavalyi Európa-bajnokságon ebben a számban ezüstérmes Késely Ajna (aki idén vezeti az európai ranglistát) száll versenybe 400 méteres gyorsúszásban, többek között a háromszoros világbajnoki érmes kínai Li Ping-csie ellen.

Utána a legutóbbi nyolc világbajnokságon – rekorderként – egyaránt érmes Cseh László és az európai ranglistát vezető, vb-ezüstérmes Milák Kristóf áll rajtkőre 200 méteres pillangóúszásban, méghozzá az ebben a számban olimpiai és kétszeres világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos és az olimpiai ezüstérmes japán Szakaj Maszato ellen. A két magyar legény (akárcsak a szinte tiszteletbeli magyarnak számító Le Clos) másnap 100 pillangón is szerencsét próbál.

A szombat másik magyar slágerszáma a női 200 méteres hátúszás lesz, amelyben a két éve minden hátúszószámban országos bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin és az ebben a számban is Európa-bajnok, világbajnoki és olimpiai ezüstérmes Hosszu Katinka is indul. Nem akármilyen ellenfelek várnak a két magyar lányra: az ausztrál Emily Seebohm világbajnok, az olasz Margherita Panziera Európa-bajnok 200 háton.

Persze Hosszú Katinka nem azért Iron Lady, hogy egy hétvégén beérje egyetlen futammal: vasárnap 200 méteres pillangóúszásban versenyez (egyáltalán nem mellékesen Kapás Boglárka oldalán, aki ennek a számnak Európa-bajnoki cimvédője), majd rajtkőre áll 100 méteres hátúszásban (ahol ő az aktuális olimpiai bajnok), és a biztonság kedvéért 200 méteres vegyesúszásban is, amely távon ő az olimpiai, a világ- és az Európa-bajnoki cím védője, továbbá világcsúcstartó is. Ebben a számban Jakabos Zsuzsannát is megcsodálhatjuk: a kilencszeres Európa-bajnoki érmes úszónőt a legutóbbi országos bajnokságon csak Hosszú tudta megelőzni ezen a távon.

A még csak 17 éves, de a márciusi országos bajnokságon 100 és 200 méteres mellúszásban is aranyérmes Békési Eszter a szombati programban, 200-on méreti meg magát – kizárólag világ- és olimpiai bajnokokkal teli mezőnyben. Mellette még egy magyar versenyzőért szoríthatunk az első napon: Kozma Dominik 200 méteres gyorsúszásban (ahol a világranglista második idejét úszta márciusban) áll rajtkőre, többek közt Chad Le Clos ellenfeleként. És vasárnapra is marad még magyar a felsoroltakon kívül is, merthogy rögtön a program kezdetén Bernek Péter ugrik medencébe 400 gyorson, ahol rövid pályás világbajnok volt.

A FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” második, budapesti állomására a jegyek már kaphatóak a www.uszobajnokok.hu internetes oldalon, méghozzá május 11-ére és 12-ére egyaránt három árkategóriában, 1000, 2900 és 4900 forintért. Ugyanitt bővebb információk is találhatók a versenyről.

 

Hasonló bejegyzések