Ez a szezon is úgy indult, mint a többi – pontosabban, egy kicsit még elszántabbak voltatok, voltunk mindannyian, hiszen 2020 az olimpia éve, a csúcs, melynek meghódítására négy évig készültetek, és előtte még egy feledhetetlennek ígérkező budapesti Európa-bajnokság… Ennek szellemében dolgoztunk mi is: támogatások megszerzése, a szakmai és gazdasági tervek készítése, hogy minden adott legyen az újabb sikeres idényhez.

Közeledett a tavasz, amikor kimondhattuk: sikerült! A terveinkhez megkaptuk a remélt anyagi forrás megítéléséről szóló döntést, valamennyi programunk (KSF, Sport XXI, Heraklész, Utánpótlás Edzői program, ORV) magas színvonalú folytatása biztosítottnak látszott, az olimpiai felkészülésre még a vártnál is magasabb összeget szavazott meg a kormányzat.

Az adminisztrációs és a szakmai csapat gőzerővel dolgozott, hogy minden összeálljon: a versenynaptár, az országos bajnokságok helyszínei, a liszensz-program képzési terve, a támogatások felosztási javaslatai, az új doppingellenes program részletei. Az első események remekül sikerültek, a liszenszprogram nyitókonferenciája Debrecenben, a Jövő Bajnokai összrégiós versenye a Tüskében, fantasztikus híreket kaptunk a téli edzőtáborokban elképesztő odaadással készülő klasszisainkról… Ez még inkább inspirálta a szervező-csapatot, hogy egy, a 2017-es FINA vb-t idéző, lenyűgöző hangulatú, örökké emlékezetes Európa-bajnokság rendezhessünk májusban, megfejelve aztán a Masters Eb-vel, a nyíltvízi Világkupával, és persze az őszi úszó Világkupával.

És akkor március 11-én nyakunkba kaptuk a létező leghidegebb zuhanyt. Gondoltuk, hogy Magyarország sem lesz kivétel a járvány alól, de valahol végig reménykedtünk abban: bennünket nem érint annyira drámaian ez az egész. Mígnem azt kellett látnunk, hogy egy hét alatt bezár az összes uszoda, az olyannyira várt olimpiai kvalifikációs országos bajnokságot el kell halasztanunk, az edzőtáborokból hazatért, kirobbanó erőben lévő kiválóságok pedig a medence helyett otthoni karanténba kényszerülnek.

Ekkor még a NOB és a MOB is azt hirdette: lesz olimpia – így rendkívül feszülten próbáltuk végigzongorázni az összes létező lehetőséget, hogy ha nem lehet ob, legalább lehessen edzeni, naponta születtek új verziók, naponta tárgyaltunk állami sportvezetőkkel, polgármesterekkel, hogy mely uszodákat nyitják meg a válogatottak előtt – hiszen szentül hittünk abban, hogy edzeni kell, mert csak így lehet a nyári olimpiára megfelelően felkészülni. És jöttek az újabb kondíciók: legyenek tesztek, legyenek rendkívül szigorú kikötések, és akkor újraindulhatnak az edzések.

Aztán a kilenc pozitív eset egyfelől ránk irányította a figyelmet, miközben jelentések sorát kellett készítenünk EMMI-nek, az Operatív Törzsnek, a MACS-nak, az NSK-nak… Nem igazán tudtak mit kezdeni azzal, hogy van kilenc tünetmentes esetünk, miközben majd’ 70 fő állt készen arra, hogy végre újra uszodába mehessen – nálunk az asztalokon megvolt minden: időbeosztás, pályafoglalás, szállásfoglalás.

A rendkívül feszült helyzeten azért sokat segített, hogy végre a NOB is eljutott a felismerésig: 2020-ban nem lehet olimpiát rendezni. Ez a néhány nanométeres kis „gazfickó” feldöntötte az összes dominót.

Mégsem roskadhattunk magunkba. A rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek, és tudjuk: a magyar úszósport leleményes!

Edzők, régióvezetők, koordinátorok mind azon dolgoztak, hogy a „partra vetett” versenyzők tudjanak legalább minőségi szárazföldi edzésmunkát végezni.

Gondoltuk volna januárban, hogy a tavasz az online edzés, online elnökségi, online bizottsági ülések, online előadások, online képzések jegyében telik? Aligha. Mégis: a virtuális világ is működik, a munka megy tovább, csak kicsit átalakult, kicsit másként, kicsit lassabban, megfontoltabban haladunk.

Ami igazán fontos: a többhetes bezártság után a versenyzők-edzők végre ismét bebocsátást nyertek az uszodákba. Újabb tesztkör – mindenki negatív lett, mindenki aláírta a szükséges nyilatkozatot, működésbe lépett az applikációs nyomkövetés. A MÚSZ keretorvosai megszervezték a helyszíneken a belépés előtti testhő-kontrollt, ismét elkészült a pálya és uszodahasználati beosztás, minden részlet, ami fontos egy ilyen speciális edzőtáborozás során.

Hanem jött a második hidegzuhany!

Az állam megvonta a korábban megítélt támogatás egy részét, csaknem 300 millió forintot. Igaz, közben elvárja a munkahelyek megőrzését, a dolgozók védelmét. Meg hallgatólagosan a sportág eredményességének a megőrzését is várják tőlünk.

Mindösszesen 140 tagszervezetünk 5000 igazolt úszóját, további 10 000 gyermeket, 800 edző-oktatót és több száz sportszakembert érint a komoly megvonás. Továbbá azt a 100 ezer gyermeket, akik az úszóoktatásokon vesznek részt országszerte.

Az egyesületek forrásai, amelyeket nagy részben a tagdíjak és a tanfolyami díjak táplálnak, egyik napról a másikra elapadtak. A MÚSZ azzal szembesül, hogy az EMMI támogató okiratában eredetileg szereplő összeg csökken. Akkor? Mi a megoldás? Egyáltalán – van megoldás?

Van. Mindig megtaláljuk a megoldást, és igyekszünk a legjobbat, még ha az nem is teremt olyan idilli állapotokat, melyekhez az elmúlt években hozzászoktunk. De az egyesületek, tagszervezeteink segítséget várnak, remélnek, és mi nem hagyhatjuk cserben őket.

Átdolgoztuk a terveket, csökkentettük a különböző sorokban szereplő összegeket, arra törekedve, hogy az összes programot megőrizzük, csak kicsit átalakítsuk, racionalizáljuk. A kárviselés közös: csökkennek a bérköltségek, csökkennek a megbízási díjak, de sajnos az átadott támogatások is. Hisz kevesebb a verseny, kevesebb az edzőtábor, míg a beruházások közül csak a legfontosabbakat visszük most tovább.

A MÚSZ munkatársai közül akadtak, akik lemondtak akár a teljes díjazásukról is, csak működjön a rendszer. Ezen túlmenően lemondtuk a FINA Nyíltvízi Világkupát, a LEN törölte a junior Eb-ket, jövő májusra halasztotta az Európa-bajnokságot.

Mégis – mi tervezünk!

A liszensz-rendszer konferenciáit webkonferenciákká alakítjuk, mely a tagszervezeteink dolgozóinak térítésmentes lesz. Elkészült a forgatókönyv az országos bajnokságok lebonyolítására, melyekre az év utolsó hónapjaiban kerülhet sor. Amint végzünk a módosított költségvetéssel, azonnal megkezdődik az egyesületek kiértesítése és a szerződéskötések a pénzügyi támogatásokra. A nyugodt, szakmaiságra koncentráló munka érdekében terveink szerint a 2021-re jutó támogatásokat a 2019-es eredmények alapján osztjuk fel. Az edzők nem a pénzelosztással, hanem az edzéstervezéssel és a versenyzőikkel foglalkozhatnak.

És ahogy a korlátozásokat fokozatosan enyhítik, mind több és több edző és versenyző térhet vissza az uszodákba. Hisz tudjuk: a halnak a vízben a helye!

Köszönöm, hogy kitartottatok, hogy megmaradtak az edző-versenyző kapcsolatok, hogy új módszerekkel, a szárazföldön igyekezett mindenki karban tartani magát, megőrizve minden úszó legfontosabb tulajdonságát: a fegyelmezettséget.

Kívánom, hogy a települések vezetői és a létesítmények vezetői az új rendelkezések szellemében cselekedjenek, és az uszodák, strandok medencéi a lehető leghamarabb megtelnek úszókkal!

 

Hasonló bejegyzések