A koronavírus okán világviszonylatban kialakult helyzet miatt Magyarország kormánya is szigorú óvintézkedéseket vezetett be. Az országhatárokat lezárták, kizárólag magyar állampolgárok léphetnek be az országba.

Kérünk mindenkit, hogy fokozott odafigyeléssel tartsa be a higiéniás előírásokat: rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés, lehetőség szerint arcmaszk használata, arc érintésének mellőzése. Kerülni kell a személyes kontaktusokat, a lázas betegekkel való kapcsolatot, a tömegközlekedési eszközök használatát, a nagy tömegeket vonzó helyeket, pl. bevásárló központokat. Tüsszentés és köhögés esetén fokozottan ajánlott a zsebkendő használata, ami után ismét alapos kézmosás szükséges.

Kérjük, hogy aki bármilyen tünetet észlel magán telefonon jelezze háziorvosának, ne menjen el a rendelőbe. Válogatott sportolók és edzőik a keretorvosokat is értesítsék!!!

Prof. dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a FINA orvosi bizottságának tagja a 2020. március 15. rendkívüli edzőbizottsági ülésén az alábbi tájékoztatást adta:

A COVID-19 elnevezésű ún. koronavírus egy új, felsőlégúti vírus, jelenleg nincs ellene védettség. Alapvetően enyhe lefolyású. Fiatal sportolók esetében nem fog megbetegedést okozni.

A versenyzőket kondícióban kell tartani, az edzésmunkát tovább kell folytatni. A klórra rendkívül érzékeny a vírus, a higiéniás előírásokat fokozottan be kell tartani, nagyon jó a szappanos kézmosás is.

Prof. dr. Merkely Béla elmondta továbbá, hogy a versenyzők nyugodtan edzhetnek a továbbiakban is, de kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, a tömeget, ne járjanak társaságba, az edzés időn kívül maradjanak otthon!

Amennyiben be is zárják az uszodákat, úgy Merkely professzor azon az álláspontom van, hogy ez esetben is a versenyzőknek maradjon nyitva, kis csoportokban edzenek.

A Magyar Úszó Szövetség Merkely professzor véleményével maximálisan egyetértve felhívja arra is a figyelmet, hogy bár a MÚSZ tagszervezeteinek többségére nem vonatkozik a 1102/2020. (III. 14.) Korm. határozatban foglaltak, azonban fontolják meg annak betartását, azaz

  1. a) a sportfoglalkozásokat, edzéseket legfeljebb tízfős csoportokban tartsák meg,
  2. b) a sportkollégiumi elhelyezést és étkeztetést legfeljebb tízfős csoportokban biztosítsák.

Tájékoztatunk továbbá mindenkit, hogy a Magyar Úszó Szövetség minden 2020. április 30. napjáig tervezett hazai – MÚSZ rendezésű versenyt – bizonytalan jövőben időpontra elhalaszt, továbbá felfüggeszti a korábban kiadott versenyrendezési engedélyeket.

A mai nappal a korábban kiadott külföldi versenyen történő indulásra vonatkozó engedélyeket (rajtengedély) visszavonjuk.

A Magyar Úszó Szövetség meghatározatlan ideig külföldi edzőtábort nem szervez, azt tagszervezeteinek sem javasolja.

A már leszervezett belföldi edzőtáborok újratervezése folyamatban van.

Figyelem! Miután sok uszoda a helyi önkormányzat tulajdonában, kezelésében van, így a helyi döntések befolyásolhatják a fentieket. A Magyar Úszó Szövetségnek nincs ráhatása a fentartói döntésre, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a versenyszerűen sportoló úszóknak akkor is biztosított legyen az uszoda használata, ha egyébként az bezár.

A Magyar Úszó Szövetség az Országos Bajnokság halasztásánál is fontosabbnak tekinti, hogy a válogatottak megfelelően folytathassák edzéseiket – miközben egyre több uszodát zárnak be.

Wladár Sándor elnök elmondta:

„Megértjük a döntéshozók reakcióját, de úgy gondolom, jól szervezett módon a felnőtt és az utánpótlás-válogatott tagjainak edzéseit mindenképp biztosítanunk kell. A MÚSZ-ban azon dolgozunk, hogy négy-öt helyen mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak, azzal a rendkívül szigorú megkötéssel, hogy az uszodán és a szálláshelyükön kívül sehová nem mehetnek, melynek megsértése fegyelmi vétségnek minősül.”

Ezúton is megerősítjük, hogy a 2020. április 05. napjára meghirdetett Országos Edzői Konferencia később kerül megrendezésre!

A Magyar Úszó Szövetség vezetése meg kívánja nyugtatni a tagszervezeteit, hogy az eredményességi támogatásokat a kialakult helyzet nem fogja érinteni.

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Külügyminisztériummal és az EMMI-vel. A helyzet változásáról folyamatosan tájékoztatást adunk minden elérhető fórumon.

Tájékoztatjuk a tagszervezeteket, hogy a MÚSZ Iroda home office üzemmódra vált, feladatait azonban folyamatosan ellátja.

Fokozottan kérjük a versenyzőket és edzőiket, hogy a jelenlegi koronavírus okozta helyzetet legalább olyan fegyelemmel kezeljék, mint amit a sportunk, az úszás megkövetel. Kérjük legyenek figyelemmel családtagjaikra, társaikra, segítsük egymást!

Az elkövetkezendő időszak mindenkitől higgadt fegyelmezett viselkedést követel meg. Az így kialakult helyzetet mindenki ezek figyelembevételével kezelje!

Az információkat folyamatosan frissítjük, kérjük figyeljék az ismert felületeket (honlap, social media).

 

Üdvözlettel:

Wladár Sándor

Magyar Úszó Szövetség

Hasonló bejegyzések