Az október 6-án kiküldött MÚSZ Hírlevél, amelyben a szövetség tájékoztatja a tagszervezeteket az energiakrízis kapcsán tett, az uszodák nyitva tartását elősegítő lépésekről.

 

Tisztelt tagszervezeteink!

 

A magyar úszósport előtt álló legnagyobb kihívásokat eddig együtt, közös erőfeszítésekkel, elsősorban ti értékteremtő munkátokra és csodálatos eredményeitekre támaszkodva vészeltük át. Márpedig az elmúlt években kihívásból, sokszor megoldhatatlannak tűnő helyzetből akadt elég – sokkal több, mint amennyi a megelőző években, évtizedekben várt csodálatos sportágunkra. És amikor már-már azt hittük, hogy a Covid-járvány összes közvetlen és közvetett hatásával megbirkóztunk, most itt egy újabb válság, amely ismét rendkívüli erőpróbának tűnik. Ám ígérhetem: a MÚSZ vezetése és valamennyi munkatársa azon van, hogy időt és befektetett energiát nem kímélve megtalálja a megoldást, és megóvja a sportágat a visszafordíthatatlan károktól.

 

Még élénken élt bennünk a 2017-es budapesti világbajnokság mámoros emléke, büszkén mustrálgattuk a 2019-es vb magyar aranyérmeseinek listáját, figyeltük, mint nyílnak újabb és újabb uszodák, s kezd formálódni a minden addiginál grandiózusabb Úszó Nemzet Program.

Mígnem jött 2020, s vele a félelmetes, a mi életünkben ismeretlen Covid-világjárvány, amikor megállt az élet, bezártak az uszodák, és a rettegés lett úrrá mindenkin.

Példátlan módon még az olimpiát is el kellett halasztani, és a járvány itt maradt velünk hullámokban, tesztelésekben, túlterhelt intenzív osztályokon – az úszósport pedig rendkívül megszenvedte ezt az esztendőt, hiszen a közoktatáshoz kötődő, illetve az egyesületi úszásoktatás szünetelése óriási anyagi veszteséget okozott az egyesületeinknek.

 

Covid-konszolidációs támogatás: ígéret teljesítve

Ugyanakkor az éves közgyűlésen tett ígéretünket teljesítettük: 2021-ben megérkezett a konszolidációs kormányzati támogatás tagszervezeteinkhez – és ahogy a járvány szorítása engedett, lassan az élet is visszatért a rendes kerékvágásba. Ha buborékban is, de megrendezhettük egy évvel később az Európa-bajnokságot, nyáron pedig jöhetett az olimpia.

2022-ben aztán elkezdődött a versenynaptár „helyreállítása” – ebben a MÚSZ nem kis részt vállalt azzal, hogy a vonakodó japánok helyett júniusban, mindössze négy hónap felkészülési idővel ismét FINA Világbajnokságot szervezett a kormány támogatásával; utóbbi tökéletesen mutatja, mennyire fontos a döntéshozóknak a magyar úszósport.

Mi, pontosabban ti pedig az idei viadalokon igazoltátok, hogy érdemesek vagytok a kiemelt figyelemre: a FINA vb újfent kiérdemelte a „minden idők legjobbja” minősítést, a nyári versenyeken, különösen az utánpótlás viadalokon medencében és nyíltvízen a magyar csapat rendre az első vagy második helyen zárt az éremtáblázaton!

 

Energiaválság: már augusztusban reagáltunk

Ám csupán néhány pillanatig ülhettünk a felhők szélén – fiataljaink jóformán még haza sem értek a csodálatosan sikerült világversenyekről, amikor a hírek egyre baljósabb képet festettek az előttünk álló őszről, de különösen a télről. Az energiaválság, a brutális áremelkedések valamennyi sportág közül a létesítményei okán leginkább energiaintenzív uszodai sportokat érintik a legdurvábban. Ennek tudatában a MÚSZ csapata már augusztusban elkezdte a létesítmények felmérését, a régióvezetők hathatós közreműködésével.

Amit ma látunk: 137 tagszervezetünk 141 edzés helyszínen dolgozik, ezek kapcsán elkészültek az előzetes munkaanyagok, melyek számba vették a biztosan nyitva tartó, bizonytalan vagy biztosan bezáró létesítményeket. Terveket készítettünk, milyen módon lehet a leginkább érintett 1100 sportolónkat a bezárt vagy bezárásra ítélt létesítményekből a legközelebbi, üzemelő uszodákba eljuttatni, akár az Úszó Nemzet Programban használt buszok kihasználásával. Az elkészült anyagot szeptemberben eljuttattuk a döntéshozóknak, előrevetítve és bemutatva a várható helyzetet.

 

Államtitkárság–NSK–MÚSZ–MVLSZ együttműködés

Aligha lep meg bennünket, hogy amit előre kigondoltunk, arról nemrég kiderült: még nehezebb megvalósítani annál, ahogy gondoltuk. Amikor már-már véglegesnek tűnt a tervünk, a távhő-szolgáltatás díjának irtózatos emelése egy sor olyan uszodaüzemeltetőt bizonytalanított el, akik addig biztosra ígérték a nyitvatartást.

Ennek szellemében az elmúlt hetekben korábban sosem látott együttműködés indult el a sportállamtitkársággal, az Nemzeti Sportközpontokkal, valamint a nem kevésbé érintett Magyar Vízilabda Szövetséggel. A cél immár egyértelmű: kijelölni azt a 30 NSK és 37 önkormányzati üzemeltetésben álló létesítményt, melyek az előttünk álló, az ország és Európa egészét őrült megpróbáltatások elé állító időszakban biztosíthatják a vizes sportok edzés- és versenyzési lehetőségeit.

Természetesen az egyeztetések nem csupán irodákban zajlanak, nem papírokon vívunk számháborút. Üzemeltetési-sporttechnológiai bizottságunk több csapatban helyszíni bejárásokat végez, az üzemeltetőknek az államtitkárság komoly adatszolgáltatást írt elő. Az adatok pedig folyamatosan érkeznek, ezek feldolgozása egy héten belül megtörténik.

 

MÚSZ-csapat: hiperintenzív munka folyik

Egyvalamit tudnotok és éreznetek kell: egészen rendkívüli erőfeszítéseket teszünk a helyzet megoldása érdekében. Nem ünnepeljük magunkat a vb-sikerek és a remek versenyszezon után – pedig de jó lenne!… –, aki csak hadrafogható ezen a téren, az „betett fejjel úszik” úgymond, gyakorlatilag teljes munkaidőben és még azon túl is az uszodahelyzet lehető legjobb rendezése érdekében dolgozik.

Fontos az együttműködés az említett szervezetekkel, ám a MÚSZ-csapat tagjainál senki sem áldoz több időt és energiát arra, hogy a lehető legtisztábban lássunk, hogy minden szempontból átgondolt, kivitelezhető koncepciót tegyünk le a döntéshozók elé. Megállás nélkül telefonálunk, személyesen egyeztetünk, helyszínekre szállunk ki, ha kell, hangot emelünk és asztalt verünk, hiszen mindenáron el akarunk jutni oda, hogy azt mondhassuk: nem csak megtettünk mindent, de kézzelfogható eredményeket értünk el, amelyek nem csupán a sportág életben maradását garantálják, hanem a további fejlődést is lehetővé teszik.

 

Lobbizunk a nyitvatartásért

Azaz valóban óriási erőfeszítéseket tesznek a sportirányításban, az NSK-ban és a szövetségben dolgozó kollégák a helyzet reális értékelésére, arra, hogy objektíven megítélhessék, milyen mértékben emelkednek az egyes létesítmények üzemeltetési költségei.

Legalább ennyire fontos, hogy a szakemberek uszodáról uszodára járva mérik fel, illetve élnek javaslatokkal, hogy milyen megoldások alkalmazhatók annak érdekében, hogy úgy lehessen takarékoskodni az energiafelhasználással, hogy közben az edzések minősége túlzottan ne sérüljön, vagy ha egy mód van rá, egyáltalán ne romoljanak a körülmények. Gyakorlatilag megállás nélkül lobbizunk annak érdekében, hogy a konkrét egyeztetések megkezdéséig, illetve a megoldás remélhető megtalálásáig az uszodák nyitva tartsanak.

 

Állami konszolidáció szükséges

Megítélésem szerint elkerülhetetlen az állami konszolidáció, az üzemeltetési költségek részbeni átvállalása kormányzati forrásokra támaszkodva. A tárgyalások függvényében mutatjuk be Nektek hamarosan, melyek lesznek azok a bázisok, ahol folytathatjátok a felkészülést a jövő évi, fukuokai világbajnokságra, és persze a korosztályos hazai és nemzetközi eseményeinkre, illetve ahol talán az úszásoktatás is folytatódhat.

Ugyanakkor mindenkit arra kérek, hogy az előttünk álló nehéz időszakban legyünk toleránsak egymással, bízzunk a sportirányítás erőfeszítéseiben, abban, hogy a kormányzat ugyanolyan eltökélt a segítségnyújtásban, mint volt eddig bármikor, amikor a magyar úszósport támogatása volt terítéken.

Eddig a sportág további fejlődése, világversenyek rendezése, fantasztikus létesítmények építése, egy korábban sosem látott, a világ úszósportja által megcsodált program, az ÚNP beindítása szerepelt a prioritások között.

Most a döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy a tét nem kevesebb, mint az eddig elért eredmények megőrzése. Hogy ne nullázódjék le az a hatalmas invesztíció, amivel a kormányzat támogatta a sportágat az imént említett területeken az elmúlt évtizedben.

Ennek megfelelően óriási erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy mielőbb megoldásokat találjunk egy olyan világban, ahol kizárólag egyvalami kiszámítható: a kiszámíthatatlanság. Az úszósport, különösen ebben a periódusban a precíz tervezésről szól, az építkezésről – mi pedig mindent elkövetünk azért, hogy ne kelljen újból és újból újraterveznetek, hogy versenyzők, edzők és egyesületi vezetők akár tavaszig is tisztán láthassák az előttük álló utat.

Bármennyire is szeretnénk, hogy zavartalanul éljünk a magunk kis uszodai világban, abban a bizonyos buborékban (ami teljesen mást jelentett még a Covid előtt) – sajnos, már 2020-ban is kiderült, képtelenség magunkat függetleníteni a nagyvilágban zajló, mindannyiunk életét megkeserítő folyamatoktól. Ám meggyőződésem, hogyha kompromisszumokkal is, meg fogjuk találni a módját annak, hogy ez a bizonyos buborék a lehető legkevésbé sérüljön.

Legkésőbb két héten belül konkrét eredményekkel kívánunk jelentkezni – annak érdekében, hogy a sportág által eddig elért eredményeket megőrizzük, és a fejlődési mutatók ne zuhanjanak be sehol, semmilyen formában.

 

 

Wladár Sándor

a Magyar Úszó Szövetség elnöke

Hasonló bejegyzések