Ismét találkoztak egymással a vizes szakágak sportdiplomáciájában tevékenykedő magyar tisztviselők. A MÚSZ szervezésében lezajlott egyeztetésen elsősorban a 2024. januári European Aquatics (LEN) kongresszuson esedékes választási előkészületek voltak terítéken.

 

Wladár Sándor MÚSZ-elnök, a World Aquatics Bureau tagja bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban valóban páratlan sikereket értünk el a medence partján (is): hogy az európai szövetség összes sportági irányító technikai bizottságában volt és van magyar, szinte már-már magától értetődőnek számított, hiszen Magyarország egymás után rendezte a kiemelt eseményeket.

 

A 2022-es világbajnokság elvállalása után a WA testületeiben is elértük ugyanezt, mind közül a legfontosabb lépés Molnár Tamás vízilabda-elnöki megbízatásának kilobbizása volt; azaz komoly diplomáciai sikereknek ágyaztunk meg azzal, hogy megszerveztük a vb-t, és nyilván az sem jön rosszul, hogy a WA hamarosan Budapestre helyezi át székhelyét.

 

Az összejövetelen az úszás-nyíltvízi úszás, a vízilabda – melyet szintén legendák, Madaras Norbert elnök, Molnár Tamás WA-bizottsági elnök, Kemény Dénes WA edző-bizottsági elnök és Drávucz Rita EA-sportolói bizottsági tag képviselt –, a műugrás és a műúszás küldöttei megállapodtak az athéni LEN/EA-kongresszuson követendő stratégiában. Elhangzottak a potenciális jelöltek nevei (elnökségi megerősítések után lesznek nyilvánosak), igaz, az is, hogy egyfelől az európai szövetségben újfajta kritérium-rendszer alapján zajlik a válogatás, másfelől az is, hogy a prioritás a világszövetségi tagságok megőrzése.

 

Ami persze nem jelenti azt, hogy pozíciók feladására készülünk, ugyanakkor a legfontosabb viadalok továbbra is az olimpiák és világbajnokságok, ott pedig WA-tisztségviselőként lehet a leginkább támogatni sportolóinkat.

Hasonló bejegyzések