Egyedüliként a férfimezőnyből kettőből két dobogós helyezés a mérlege Rasovszky Kristófnak a FINA nyíltvízi úszó Világkupában: a dohai ezüstérem után ezúttal Seychelles-en bronz jutott az Európa-bajnoknak. A Vk második állomásán az is eldőlt, hogy rajta kívül Székelyi Dániel, a nőknél pedig Olasz Anna és Rohács Réka kvalifikálta magát a magyarok közül a gwangjui világbajnokságra.

Ahogy azt megszokhattuk az utóbbi évek nagy versenyein, az élbolyban végző úszókat csupán tizedmásodpercek választják el egymástól – és ez Seychelles-en sem volt másképp. Dohában az első három, itt pedig az első négy zúdult be a célba 2.8 másodpercen belül. Rasovszky Kristóf – a férfiak között egyedüliként – akkor is, most is ott volt a legjobban finiselők között, februárban ezüst, vasárnap pedig bronzérem jutott a magát egy ideje „Balatoni Cápaként” meghatározó klasszisnak.

A veszprémiek Európa-bajnoka jó szokásához híven végig az élen haladt, igaz, a „társaság” állandóan változott körülötte, eleinte az orosz Kiril Ambroszimov tempózott mellette, féltávnál a vb-kvalifikációért harcoló Papp Márk tűnt fel a színen, a zárókör előtt pedig megérkezett az olimpiai és világbajnoki címvédő holland Ferry Weertman.

Az utolsó kilométeren szokás szerint elképesztő csata dúlt, a ritmusváltás ezúttal a Balatonfüreden 2017-ben 5km-en világbajnok Marc-Antoine Oliviernek sikerült a legjobban, a francia 2.1 másodperces előnnyel lett első. Mögötte Rasovszky, Weertman, illetve az idén egyre jobb formát mutató ausztrál Nicholas Sloman szinte egyszerre zuhant be – Sloman 0.2 másodperccel Kristóf előtt érintette meg a panelt, míg Rasó fél másodperccel gyorsabbnak bizonyult holland barátjánál.

„Nagyon meleg volt a víz is, meg az idő is, de erre számítottunk, ezért is mentem előre viszonylag hamar és próbáltam lassítani a mezőnyt” – értékelte a történeket Kristóf. – A negyedik körtől viszont megindult a nagyobb iram, először Ferry jött előre, akitől ez annyira nem megszokott, aztán Marc-Antoine húzta meg, kapaszkodtam, hogy elöl legyek és ez elég jól is ment, csakhogy a második helyezett ausztrállal többször is összeakaszkodtunk. A srác valamiért nem akarta hagyni, hogy bunyó nélkül menjen le a verseny, és ez eléggé nehézzé tette pont a döntő fázist. Ettől függetlenül jól ment a hajrá, de van még min javítani, viszont így is sokkal előrébb tartunk, mint tavaly. Igazából ez az, ami számít, és persze az, hogy újabb érmet sikerült szerezni a Világkupán.”

Ami a többieket illeti, Papp Márk a táv második felében visszaesett, és a Dohában már lépéselőnybe került Székelyi Dániel végül bebiztosította vb-részvételét azzal, hogy Rasovszky mögött ő lett a legjobb magyar (15. helyen zárt), Márk Gálicz Péterrel és Selmeci Leventével egyetemben hátrébb szorult.

A hölgyeknél Olasz Annának sikerült az első tízben végeznie (kilencedik lett), míg Rohács Réka volt a következő a sorban – minthogy ők ketten (fordított sorrendben) szintén a legjobbnak bizonyultak Dohában, a válogatási elveknek megfelelően övék az indulási jog a magyar csapatban a gwangjui világbajnokságon (bár hivatalos csak a MÚSZ jövő heti elnökségi ülése után lesz a csapat). A tavaly az Eb-rajtot kiharcoló Sömenek Onon Kata nem tudta kvalifikálni magát, ezúttal Szimcsák Mira is előtte végzett, míg Vas Luca mögötte zárt.

A Világkupa júniusban Setubalban folytatódik, míg a balatonfüredi viadal június 15-én esedékes. Rasovszky, bár címvédő, ezúttal nem megy Portugáliába, mert életében először végre az abszolút hazai pályának számító balatoni viadalon akar érmes lenni, és ezt nem kívánja kockáztatni egy esetleges gyomorrontással, amit egy évvel ezelőtt Setubalban szedett össze.

 

FINA Világkupa, 2. állomás

 

Férfiak
1. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:56:02.0
2. Nicholas Sloman (ausztrál) 1:56:04.1
3. Rasovszky Kristóf 1:56:04.3

15. Székelyi Dániel 1:57:15.7
25. Papp Márk 1:57:54.8
27. Gálicz Péter 1:57:56.7
36. Selmeci Levente 2:06:12.6

Nők
1. Arianna Bridi (olasz) 2:01:33.9
2. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:01:34.1
3. Lara Grangeon (francia) 2:01:41.1

9. Olasz Anna 2:01:57.5
16. Rohács Réka 2:02:04.1
20. Szimcsák Mira 2:03:54.4
21. Sömenek Onon Kata 2:04:11.3
26. Vas Luca 2:06:56.8

Hasonló bejegyzések