Bár gyakorlatilag végig vezette a versenyt a nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat hongkongi záróviadalán, a dobogóért folyó öldöklő küzdelemben – a sportágban cseppet sem szokatlan módon – ezúttal bedarálták Rasovszky Kristófot, így végül nyolcadikként ért célba. Így sem elégedetlen a 20 éves magyar versenyző: az idén három futamon is győzött – a riválisok egy-egy győzelmet jegyeznek – , az összetettben a negyedik helyen zárt, amiért 12 ezer dollár a jutalma. Rasovszky első felnőtt szezonja egyébként igazi sikerszéria: versenyen mindösszesen 138 750 métert úszott, három Top 10-es helyezést ért el a füredi vb-n, és megnyerte az összetett Európa-kupát is.

A nyíltvízi 10km-es Világkupa-sorozat hagyományos, utolsó állomásán Hongkongban vb-erősségűre hízott a mezőny a hat nappal ezelőtti kínai futamhoz képest, hiszen „befutott” a kazanyi világbajnok, füredi ezüstérmes amerikai Jordan Wilimovsky, a franciák 25km-en aranyérmes versenyzője Axel Reymond, plusz a nemzetközi elit jónéhány további tagja is, így 40 helyett 66-an álltak rajthoz csak a férfiak viadalán.

Az összetett harmadik helyéért harcoló Rasovszky Kristóf elég hamar az élre vágott, és az ötkörös viadalban gyakorlatilag négy és fél körön át folyamatosan az első-második helyen haladt, a hajrában azonban ezúttal ő húzta a rövidebbet.

„Nagyon jó, kemény verseny volt, megint kifejezetten jól ment az úszás, de sajnos az utolsó fél kör nem sikerült, akkor visszább csúsztam – idézte fel az eseményeket Kristóf. – Amikor tizenöten harcolunk a dobogóért, akkor azért szokott lenni bunyó, és most én jártam rosszabbul, kétszer is a víz alá nyomtak, így háromszáz méterrel a cél előtt nagyjából tizenhatodik voltam. Ehhez képest tényleg elégedett vagyok azzal, hogy az utolsó százon már a hatodik helyért tudtam komolyan küzdeni.”

Rasovszky végül nyolcadik lett – a hatodik 1.1 másodperccel előbb érte el a panelt –, így az ifjú veszprémi klasszis végül negyedik helyen kötött ki a végső rangsorban, pedig egy éremmel még az összetett második pozíciója is elérhető lett volna. Az, hogy nem feltétlenül magát okolhatja a még nagyobb siker elmaradásáért, egyáltalán nem zavarja. „Ilyen a nyíltvíz” – közölte tömören, annál is inkább, mert így is büszke az összetett negyedik helyére. „Szerintem ez egy remek eredmény, hiszen csak olyanok végeztek előttem, akik mind a hét állomáson elindultak, míg én kettőn nem voltam ott” – összegzett Kristóf, akinek teljesítményéről mindent elmond, hogy egyedül ő tudott a férfiak között háromszor diadalmaskodni (Setubal, Lac Megantic, Chun’an), a másik négy versenyen négy különböző győztest avattak – Hongkongban a rutinos német, Rob Muffels nyert egyébként.

A tavaly junior világbajnokságot és junior Európa-bajnokságot nyerő Rasovszky Kristóf első teljes felnőtt szezonja egészen elképesztő sikerszéria jegyében telt. Egyike volt azon keveseknek, akik az összes távon elindultak a júlusi FINA-világbajnokságon Balatonfüreden, ahol 5km-en 7., 10km-en 5., csapatban 7. lett (a 25km-t kénytelen volt feladni).

Emellett megnyerte a nyíltvízi Európa-kupa összetett versenyét úgy, hogy a szuperdöntő előtt három viadalon indult, és mindhármon első lett (Eilat, Barcelona, Navia), majd Braccianóban nyert 10km-en és második lett 5km-en.

És eközben a FINA-Világkupa-sorozatban is parádézott: csak az első, Abu-Dhabi verseny sikerült rosszabbul (ott 47. lett), ezt követte a három győzelem, és a mostani nyolcadik hely. Mindezzel nem keresett rosszul: a Világkupában a versenyeken elért helyezésekért 7900 dollárt, az összetett 4. helyéért 12 000 dollárt kapott, és a vb-helyezések (6500) és a LEN Ek-siker (3500 euró) is jutalmat ért, így összesen 26 400 dollárt és 3500 eurót, azaz csaknem 8 millió forintot kasszírozott. Igaz, mindezért „cserébe” csak nyíltvízben 138 750 métert kellett az idén leúsznia versenyben (beleszámítva a füredi csúcsmaratont, amelyiket 20km után adott fel), ami egészen elképesztő produkció.

Hongkongban a hölgyek versenyében ismét rajthoz állt Olasz Anna, aki végül a 12. helyen végzett, míg az összetettben nyolcadik lett. Itt az olasz Arianna Bridi ért elsőként a célba, aki az összetettben is az élen zárt, azaz kettős olasz siker születtt, hiszen a férfiaknál Simone Ruffini lett a szezon legjobbja.

Jövőre egyébként újra lesz hazai verseny – az idei vb előkészületei miatt ezúttal kimaradt a balatonfüredi állomás, ám a Magyar Úszó Szövetség már megállapodott a FINA-val, hogy jövőre a Világkupa újra visszatér a magyar tengerre.

 

FINA 10km-en nyíltvízi Világkupa-sorozat

7. állomás, Hongkong

Férfiak

1. Rob Muffels (német) 1:53:10.4

2. Ferry Weertman (holland) 1:53:11.1

3. Allan do Carmo (brazil) 1:53:11.2

8. Rasovszky Kristóf 1:53:22.2

Nők

1. Arianna Bridi (olasz) 2:02:16.6

2. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:02:12.7

3. Finnia Wunram (német) 2:02:14

12. Olasz Anna 2:02:20.5

 

Az összetett végeredménye

Férfiak

1. Simone Ruffini (olasz) 85

2. Allan do Carmo (brazil) 78

3. Federico Vanelli (olasz) 78

4. Rasovszky Kristóf 68

Nők

1. Arianna Bridi (olasz) 124

2. Ana Marcela Cunha (brazil) 102

3. Rachele Bruni (olasz) 86

8. Olasz Anna 32

Hasonló bejegyzések