A férfiaknál Rasovszky Kristóf, a nőknél Olasz Anna nyerte a felnőttek bajnoki címét a medencés hosszútávúszó országos bajnokság nyitónapján Szegeden, a vb-kvalfikációs 10km-es távon. Igaz, a hölgyeknél az ifik legjobbja, Mihályvári-Farkas Viktória jobb időt ment, mint az Eb-ezüstérmes szegedi klasszis.

A több mint impozáns, vadonatúj szegedi Tiszavirág-uszodában jöttek össze a „maratonisták” az idei medencés hosszútávúszó ország bajnokságra. A nyitónapon szokás szerint a legkeményebb számra kerítettek sort, a 10km-es távra, azaz 200 hossz várt a mezőny tagjaira – amely egyszersmind a jövő évi világbajnoki kvalifikáció első állomásának is számított.

A két olimpikon, Rasovszky Kristóf és Olasz Anna védettséget élvez (automatikusan vb-indulók), mellettük még ketten-ketten kerülhetnek be a fukuokai vb-csapatba. Szegedről a két „kiemelt” mellett a négy-négy legjobb úszhat decemberben, az Abu-Dhabi Világkupa-futamon, onnan a két legjobb „jut tovább”, akik között a 2022 februári, dohai Vk dönt: aki előrébb végez, az indulhat a vb-n 10km-en, a másik 5 és/vagy 25km-en kap lehetőséget.

Rasovszky Kristóf és Olasz Anna mindazonáltal messze nem lazsálta le a távot: az olimpiai ezüstérmes veszprémi óriási fölénnyel győzött, csaknem 50 másodperccel előzte meg az ifiknél győztes Kovacsics Márkot.

Az Eb-ezüstérmes Olasz Anna a nyíltvizes mezőny tagjainál bizonyult jobbnak, ugyanakkor a maratoni távra átkiránduló, és az ifikategóriában induló Mihályvári Farkas-Viktória még nála is jobb idővel ért a célba. Igaz, a májusi medencés Eb-n ezüstérmes ifjú tehetség utóbb közölte, egyelőre nem kíván visszatérni a nyíltvízi műfajba.

Rajta kívül a férfiaknál még az olimpiai 5. hátúszó, Telegdy Ádám indulása keltett feltűnést – az meg pláne, hogy a felnőttek között bronzérmet szerzett, igaz, mint mondta, ez amolyan „bakancslistás” úszás volt: „Egyszer mindenképp ki akartam próbálni, jövőre még a nyíltvizet is, ahol nyilván még keményebb lesz az egész, de akkor legalább minden ki lesz pipálva” – mosolygott a Kőbánya SC kiválósága.

Szombaton egyébként a reggeli első 1500 méteres futam igazán különlegesnek ígérkezik: bár ezt a távot a korosztályosok úszóknak rendezik ezen a bajnokságon, most versenyen kívül elindul Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf is – egyedi alkalom, a két tokiói érmes ugyanis csak a legritkább esetben rajtol ugyanabban a versenyszámban.

 

Magyar bajnokok, 10km

 

Férfiak

Felnőttek: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK)  1:47:28.23

Ifjúságiak: Kovacsics Márk (UTE) 1:48:17.99

Kvalifikáltak (Abu-Dhabi): Rasovszky Kristóf (védett), Kovacsics Márk, Betlehem Dávid, Gálicz Péter, Sárkány Zalán

 

Nők

Felnőttek: Olasz Anna (Szegedi ÚE) 1:58:07.28

Ifjúságiak: Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 1:57:14.31

Kvalfikáltak (Abu-Dhabi): Olasz Anna (védett), Balogh Vivien, Rohács Réka, Vass Luca, Gál Kincső

 

Nyilatkozatok

 

Rasovszky Kristóf

„Nem esett jól, főleg a vége, az utolsó hosszokon már nagyon untam magamat. Jobb lett volna, hogy 9900-ig tud jönni velem valaki, és akkor a végén kell eldönteni. Az idő viszont elvileg jó, úgyhogy ennek örülök. Nyíltvízen sokkal gyorsabban eltelik ez az idő, fejben legalábbis sokkal egyszerűbb négy 2.5 kilométeres kört leúszni, mint itt kétszáz hosszt. Mentálisan ez inkább egy kinti 25 kilométeresre hasonlít. Az olimpia óta háromnegyed gázon edzünk, úgyhogy ehhez képest ez kifejezetten jól sikerült – a lényeg, hogy decemberre, Abu Dhabira kerüljek ismét jobb formába.”

 

Olasz Anna

„Továbbra sem lesz a kedvenc versenyem a medencés tíz kilométer… Úgy voltam vele, hogy ez most edzésnek jó lesz, kipróbálom, milyen egy kicsit gyorsabban elkezdeni, mert az nálam mindig gond, hogy lassabban kezdek nyíltvízen is, medencés 1500-on is. Talán picit túl erős lett, meg csúcsformában sem vagyok így október végén, de edzésnek pont megfelelt, bár azt nem mondanám, hogy az utolsó kétezret szívesen leúsznám még egyszer.”

 

Mihályvári-Farkas Viktória

„Nagyon jól esett, életem első tíz kilométere volt – bár féltem tőle, mert edzésen úsztunk hússzor ötszázat például, ami nagyon rosszul esett, és kezdtem bánni, hogy elvállaltam, most viszont nagyon örülök. Nyíltvízre nem szeretnék kimenni, kipróbáltam egy évig, életem legrosszabb versenyei voltak, azaz medencében szívesen elindulok jövőre is, ott folytatnám, de ez pont elég.”

Hasonló bejegyzések