Akárcsak egy éve, Rasovszky Kristóf ismét megnyerte a FINA nyíltvízi úszó Világkupa összetett versenyét – igaz, ezúttal holtversenyben Gregorio Paltrinierivel. A világbajnok olasz győzött a szezonzáró eilati viadalon, ugyanakkor Rasovszky negyedik helye elegendő volt a megosztott összetett-elsőséghez. Betlehem Dávid mind a záróviadalon, mind az összetettben harmadikként zárt, ami nem kis bravúr a 19 esztendős kiválóságtól.

Zsinórban harmadszor lett összetett Világkupa-győztes Rasovszky Kristóf: 2019 és 2021 után az idén is ő végzett az élen (a 2020-as szériát törölték a világjárvány miatt), igaz, ezúttal holtversenyben az olaszok világbajnoki címvédőjével, Gregorio Paltrinierivel, aki Eliatban is a legjobbnak bizonyult. Az olasz három viadalon indult, valamennyit el is vitte, Rasovszky pedig – akárcsak tavaly – a kiegyensúlyozott produkciójának köszönheti az első pozíciót, hiszen mind a négy állomáson rajthoz állt, és egy-egy második és harmadik hely mellett kétszer zárt negyedikként, így most, a Vörös-tengerben is (márciusban ugyanitt nyert az Európa-kupában). Egyébként egyetlen tizeden múlt az egész, mert a negyedik helyért is kőkemény párharc zajlott a római Eb-győztes Domenico Acerenzával, de végül sikerült egy hajszállal előbb megérintenie a panelt.

Ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, Betlehem Dávid egyre inkább ott liheg a rutinos nagyok nyakán: junior világ- és Európa-bajnokunk ismét abszolút meccsben volt a többiekkel, olyannyira, hogy a végén – akárcsak legutóbb, Kanadában – újfent megelőzte klubtársát, és mindössze 8 tizeddel maradt le a második helyezett francia klasszis, Marc-Antoine Olivier mögött (Paltrinieri hajrázott a legjobban, ő 1.6-tal előzte meg a franciát). Mindez azt jelentette, hogy Dávid megőrizte a harmadik helyét az összetettben – amihez annyit mindenképp hozzá kell tenni, hogy az első 10-ben Betlehem kivételével kizárólag 24 esztendős, vagy annál idősebbek kerültek be, azaz Dávid messze kilóg a maga 19 évével.

Korántsem mellesleg, anyagilag sem jártak rosszul az urak: Rasovszky a 25 ezres fődíjjal együtt 33 900 dollárt keresett az idén, míg Betlehem 20 150 dolláros bevétellel zárta az szezont.

„Amiért jöttünk, megcsináltuk, nekem sikerült az összetett elsőség, Dávid megtartotta a dobogós helyét, sőt, itt is harmadik lett, azaz nem lehetünk elégedetlenek – értékelt Rasovszky Kristóf. – Természetesen nem úgy álltam neki, hogy mindenképp negyedik akarok lenni, mert akkor bármi történik, megvan az első hely, de most így jött ki a lépés; nem vagyunk csúcsformában, viszont ami bennünk van, azt kiadtuk magunkból. A rajtnál beragadtam, aztán amikor utolértem az élmezőnyt, akkor hirtelen mindenki elöl akart lenni, azaz picit visszább húzódtam. Aztán az utolsó egyenesre fordulva elég szépen lenyomtak, azaz nem tudtam elmenni a többiekkel, viszont amikor láttam, hogy ötödik-hatodik vagyok, akkor azt mondtam magamban, ezt most muszáj meghúzni, olyan nincs, hogy legalább a negyedik hely ne legyen meg. A végére ott maradtunk Acerenzával, és úgy voltam vele, hogy ezt biztos nem engedem el. Végül célfotóval meglett, azaz a sors visszaadta, amit tavaly elvettek tőlem, mert akkor célfotóval másodiknak hoztak ki egy kissé ellentmondásos benyúlás után.”

Betlehem Dávid pohara is inkább félig tele volt a verseny végén. „Megpróbáltam megint elmenni, de most nem volt olyan sebességem, mint korábban, azaz inkább maradtam a többiekkel. A végén megint legyilkoltak, most Olivier, így nem lett meg az ezüst – ezt még tanulnom kell, hogy ne tudjanak így elnyomni. Örülök a harmadik helynek, igaz, a tervünk most megint csúszik, hogy végre egyszerre állunk a dobogón, de majd jövőre a világbajnokságon, mégiscsak az lenne az igazi, már csak az olimpiai kvóták miatt is.”

A hölgyeknél az 18 esztendős Szimcsák Mira ismét kellemes meglepetést okozott: a májusi, algherói Európa-kupa diadal és a junior világversenyeken szállított érmek után ismét a felnőttek között remekelt és végzett a 6. helyen. Olasz Anna és Fábián Bettina egymással csatázott a végén, négy tizeddel a rutinosabb szegedi volt a gyorsabb, s lett 11. A hölgyeknél a magyar lányok amúgy sokkal jobb eredményeket értek el, elvégre öten zártak az első tizenötben, míg a fiúknál a két „vezérbikán” kívül senki sem tudott az első 30 közé nyomakodni.

A Világkupa egyben válogatóként is szolgált is a jövő évi világbajnokságra – mivel a FINA törölte a 25 km-t, ezért (sajnos) a 2023-as válogatási elvek alapján a férfiaknál a védettséget élvező Rasovszky és Betlehem mögött csak két tartalékhely, míg a hölgyeknél Olasz Anna mellett egy indulóhely és két tartalékhely kiadó. Eilatból négyen „jutottak tovább” (beleértve a védetteket), aztán jövőre Setubalban dől majd el, kik lehetnek ott Fukuokában: a tartalékok akkor állhatnak rajthoz 5km-en, ha a 10km-re jogot szerzettek esetleg nem kívánnak versenyezni a rövidebb távon, és hasonló a helyzet a váltótagsággal is.

FINA Nyíltvízi Vk, Eilat

Férfiak: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 1:46:41.80… 3. Betlehem Dávid 1:46:44.20, 4. Rasovszky Kristóf 1:46:45.40… 33. Kalmár Ákos 1:51:51.40… 40. Kovács-Seres Hunor 1:52:28.30… 43. Gálicz Péter 1:52:30.80… 46. Hartmann Máté 1:57:47.70

Nők: 1. Chelsea Gubecka (ausztrál) 1:56.19.80… 6. Szimcsák Mira 1:56:29.50… 11. Olasz Anna 1:56:33.00, 12. Fábián Bettina 1:56:33.40… 14. Rohács Réka 1:56:34.80, 15. Balogh Vivien 1:56:35.10… 33. Csulák Lia 1:58:56.80

Hasonló bejegyzések