A kínai Csunanban zárult a nyíltvízi Világkupa-sorozat: Rasovszky Kristófnak gyakorlatilag csak célba kellett érnie a kilencedik viadalon, hogy hivatalossá tegye összetett győzelmét (a szabályok értelmében a rangsoroláshoz a záróversenyen kötelező részt venni). Nos, az 5 km-en világbajnok veszprémi klasszis ezúttal az 5. helyen végzett, és így övé az 50 ezer dolláros fődíj. Olasz Anna hatodikként zárt, megőrizve negyedik helyét az éves összesítésben, ami 20 ezer dollárt ér.

Rasovszky Kristóf újabb fantasztikus idényt zárt: 2018 az Európa-bajnokságon bemutatott hőstette miatt maradt emlékezetes (két arany, egy ezüst), az idei szezonban viszont végig kiemelkedően teljesített, hiszen már az első Világkupán érmes volt, a nyáron akadt egy hármas győzelmi sorozata – és persze a világbajnokságon is parádézott, hiszen 5 kilométeren aranyat nyert, 10 kilométeren olimpiai kvótát szerzett –, így az is belefért, hogy a hatalmas hajtást követően az esztendő két utolsó viadalán, ha tizedmásodpercekkel is, de lemarad a dobogóról. Augusztus végén Ohridban negyedik, most, a kínai szezonzárón pedig ötödik lett, bár ezúttal is centik hiányoztak csupán a bronzéremhez.

Igaz, Kristófnak már csak az volt a tét Csunanban, hogy végigússza a távot, hiszen matematikailag a macedóniai viadalt követően bebiztosította a végső győzelmét: ugyanakkor a szabályok értelmében a záróversenyen való részvétel elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jogosulttá váljék az összetettbeli pénzdíjra (már azon túl, hogy a kilencből minimum hat versenyen részt vesz). Ettől függetlenül részt vett a meglehetősen kemény csatában, hiszen a riválisok többsége az összetettbeli jobb helyezésekre hajtott – a férfiaknál végül az olimpiai bajnok Ferry Weertman magabiztosan nyert, amivel előreugrott a hatodik helyre, míg az olasz Matteo Furlan ezüstérmével az összetettbeli második helyét erősítette meg.

A bronzért nagy csata folyt az Ohridban győztes orosz Kirill Abroszimov, a holland Marcel Schouten, Rasovszky és a 2014-es összetett győztes brazil Allan do Carmo között – a négyes egy másodpercen belül zubogott a célba, végül az oroszé lett az érem, a holland pedig 0.07-tel előzte meg Kristófot, és ez a leheletnyi különbség épp 5000 dollár pluszt jelentett neki, mivel így épp megelőzte a német Andreas Waschburgert, akinek nem jött ki annyira a lépés, csupán tizedik lett, így 14 ponttal Schouten mögött végzett az összetettben (a harmadik 25, a negyedik 20 ezer dollárt kap).

„Ez az ötödik hely az év legrosszabb eredménye tíz kilométeren, de hát az elmúlt másfél hónapból másfél hét telt keményebb munkával, úgyhogy ez így teljesen rendben van – mondta a verseny után az újdonsült Világkupa-győztes. – Négyen estünk be a bronzért, most az ötödik hely lett az enyém, amivel elégedett vagyok. Kicsit új taktikával úsztam, ki akartam próbálni, mit tudok, ha nem vezetek, sőt, az első öt kilométert a lehető leghátrébb akartam teljesíteni. Ez meg is volt, egész komfortosan éreztem magam, azaz működött ez az elképzelés is, az utolsó körben pedig sokkal több volt szerintem, csak kábé nyolcszáz méterrel a cél előtt csúnyán belenéztem egy előttem kapáló sarokba, ami miatt meg kellett állnom megigazítani a szemüvegemet, szóval ezek után csatában lenni a bronzért önmagában jó teljesítmény. A tanulság, hogy ez sem rossz taktika, csak kicsit körültekintőbben kell a végén előretörni…”

A hölgyeknél Olasz Annának arra kellett ügyelnie, hogy maga mögött tartsa a francia Caroline Jouisse-t – ezt tökéletesen végrehajtotta, ő hatodik lett, vetélytársa hetedik, így Anna megőrizte negyedik helyét az összetettben, amiért 20 ezer dollárt kap. Itt az élen őrült csata zajlott mind az érmekért, mind az év végi pozíciókért, ebből végül Rachele Bruni jött ki a legjobban, végig tudott menni az élmezőnnyel, negyedik lett, amivel megőrizte első helyét, míg honfitársa, a versenyt megnyerő Arianna Bridi azonos pontszámmal zárt az idén négy Vk-t megnyerő, ezúttal ezüstérmes brazil Ana Marcela Cunhával.

 

Nyíltvízi úszó Világkupa, 9. állomás, Csunan

 

Férfiak

  1. Ferry Weertman (holland) 1:56:00.13, 2. Matteo Furlan (olasz) 1:56:15.30, 3. Kirill Abroszimov (orosz) 1:56:12.24… 5. Rasovszky Kristóf 1:56:12.91

 

Nők

  1. Arianna Bridi (olasz) 2:04:05.44, 2. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:04:05.78, 3. Xin Xin (kínai) 2:04:06.69… 6. Olasz Anna 2:04:24:06

 

Az összetett végeredménye

 

Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf 4750 pont, 2. Matteo Furlan 2910, 3. Marcel Schouten (holland) 2434, 4. Andreas Waschburger (német) 2420, 5. Dario Verani (olasz) 2080, 6. Ferry Weertman 2050

 

Nők

1. Rachele Bruni (olasz) 5000, 2-3. Ana Marcela Cunha 4600, 2-3. Arianna Bridi, 4600, 4. Olasz Anna 2878, 5. Caroline Jouisse (francia)

Hasonló bejegyzések