Nagy csatában maradt le épphogy a dobogóról Rasovszky Kristóf: a múlt heti, bronzérmet hozó itáliai futam után a LEN Nyíltvízi Kupa utolsó állomásán, Szardínia szigetén 1.3 másodperc hiányzott olimpiai ezüstérmesünknek az újabb harmadik helyhez.

Nagyjából mindenki úgy zárta az európai nyíltvízi úszó szezont a LEN Nyíltvízi Kupa utolsó futamában, Szardínián, ahogy annak idején májusban elkezdte a Lupa-tóban, az Európa-bajnokságon. Az olaszok medencés királya, Gregorio Paltrinieri győzött, a francia világbajnok Marc-Antoine Olivier is szerzett egy érmet, míg Rasovszky Kristóf épphogy lemaradt a dobogóról – Lupán is (4. és 5. hely), és most, Algheróban is. (Igaz, a lényeges dolgok a kettő között történtek, avagy a most versengők közül még mindig a magyar világklasszis mosolya a legőszintébb, a tokiói ezüst okán – Paltrinieri akkor mögötte ért a célba, Olivier pedig hatodik lett.)

Akárcsak múlt vasárnap Piombinóban, ezúttal is ugyanaz a két olasz, Paltrinieri és Domenico Acerenza érkezett gyakorlatilag egyszerre a célba, igaz, az Európa-bajnok ezúttal 0.8 másodperccel előzte meg honfitársát (legutóbb 0.1 volt a különbség). Hat napja Rasovszky Kristófé lett a bronzérem, most viszont a múlt heti viatald kihagyó, ám Algheróban újra feltűnő Olivier óriási csatában megelőzte a legjobb magyart, 1.3 másodperccel „nyúlta le” a harmadik helyért (a két olasz sem volt messze, Rasovszky 4.4-gyel Paltrinieri mögött ütött be).

„Jó kis verseny volt, szokás szerint az utolsó egyenesben dőlt el minden” értékelt röviden Rasovszky Kristóf. „Az utolsó száz-százötven méteren gyorsabban ment a két olasz és a francia, de nem bánom, nem most kell csúcssebességen lenni, hanem majd decemberben, a világkupán.”

A másik hat magyar közül a 19 esztendős Kovacsics Márk harcolt nagyot a nála 7-10 évvel idősebb olasz derékhaddal, és végül 8. lett. A hölgyeknél kettős német győzelem született – Leonie Beck izgalommentes finist nyert, 9 másodperces előnnyel –, a legjobb magyar, Rohács Réka épp befért az első tízbe.

Ezzel a LEN-sorozat véget ért (itt nem hirdettek összetett eredményt), az idén azonban még egy vagy két Világkupa-viadal vár a legjobbakra, az év utolsó hónapjában.

 

LEN Nyíltvízi Kupa, Alghero

Férfiak: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 1:55:00.8… 4. Rasovszky Kristóf 1:55:05.2… 8. Kovacsics Márk 1:55:15.7, 9. Pintér Ádám 1:55:45.0, 10. Sárkány Zalán 1:55:46.6… 14. Betlehem Dávid 1:56:58.2, 15. Kovács Seres Hunor 1:57:07.1. Hambardzumyan Arshak nem fejezte be a versenyt.

Nők: 1. Leonie Beck (német) 2:03:48.5… 10. Rohács Réka 2:05:13.6… 13. Gál Kincső 2:06:41.5, 14. Berecz Blanka 2:06:42.0

Hasonló bejegyzések