Rasovszky Kristóf és Olasz Anna ismét a dobogó tetejére állhatott a szegedi nyíltvízi országos bajnokságon, ám nem ők ütötték meg elsőként a panelt – a férfiaknál Betlehem Dávid volt a leggyorsabb, míg a hölgyeknél a Szimcsák Mira-Mihályvári-Farkas Viktória-Fábián Bettina trió, ám a kiírás szerint mindenkit a saját korosztályában rangsorolnak, így a fiatalok a juniorok eredményhirdetésén kaptak érmeket.

 

„Annak idején, amikor elkezdtük, voltunk összesen negyvenen – most pedig már száztizenegy indulónál tartunk” – adta meg az ob örömteli felütését Gellért Gábor szövetségi kapitány, miután rekord létszámban álltak rajthoz a három távon a Maty-éren rendezett nyíltvízi országos bajnokságon.

 

Amely parázs versenyeket hozott, szokás szerint. A férfiaknál a magyar legjobbakhoz csatlakozott az ausztrálok két legjobbja, akik „bekéredzkedtek” a veszprémi „elitképzőbe”, azaz a párizsi Világkupa után az elmúlt héten együtt edzettek Rasovszky Kristófékkal. És végig is bírták velük a tempót – Nicholas Sloman a magyar olimpiai ezüstérmessel és klubtársával, Betlehem Dáviddal együtt rontott a célba. A kőkemény hajrában ezúttal a legfiatalabbnak, Betlehemnek jött ki a legjobban a beütés, egyszersmind visszavágott Slomannek és klubtársának is, akik az utolsó métereken megelőzték egy hete Párizsban – igaz, a szabályok értelmében (és koránál fogva) 18 évesen a juniorok aranyérmét vehette át, a felnőtt bajnoki cím Rasovszky Kristófot illette. Mögötte klubtársa, Kalmár Ákos lett ezüstérmes, míg a levezetésképp még benevező, ám már a civil életére készülő Huszti Dávid mindenkit meglepve elhalászta a bronzérmet a Lupán 25km-en vb-bronzot akasztó Gálicz Péter előtt.

 

Hasonló volt a helyzet a hölgyek viadalában – itt három korosztályos versenyző zúdult a panel felé a leggyorsabban, közülük az idén már LEN Nyílvízi Kupát is nyerő Szimcsák Mira ütött be a leggyorsabban. Néhány méterrel mögöttük óriási csata dúlt a felnőtt elsőségért a vb-ezüstérmes váltó két hölgytagja, Olasz Anna és Rohács Réka között – a bírók hosszasan nézegették a célfotót, mielőtt a szegediek kiválóságát hozták ki győztesnek. A Rohács-famíliának annyi vigasza mindenképp lehetett, hogy a kisebbik lány, Luca első lett a serdülők között.

 

A verseny érdekessége, hogy belekósolt a nyíltvízi úszásba a medencében többszörös Európa-bajnoki érmes Késely Ajna is – elmondása szerint egy hét Covid után nehéz volt bármi jót találni a kétórányi tempózásban, de becsülettel végigúszta a tíz kilométert (6. lett), „és ez segített ismét felfedezni a négyszáz gyors összes szépségét.”

 

Magyar bajnokok

 

Férfiak

Felnőttek (10km): Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚK) 1:52:27.2

Juniorok (10km): Betlehem Dávid (Balatoni ÚK) 1:52:26.5

Ifik (7.5km): Kovács-Seres Hunor (DKSE) 1:24:05.0

Serdülők (5km): Nagy-Selmeczi Bulcsú (Zalaco ÚK) 59:12.8

 

Nők

Felnőttek (10km): Olasz Anna (Szegedi ÚE) 2:02:48.6

Juniorok (10km): Szimcsák Mira (Vasas SC) 2:02:40.2

Ifik (7.5km): Flück Nóra (A Jövő SC) 1:32:44.4

Serdülők (5km): Rohács Luca (Kőbánya SC) 1:03:27.7

 

Nyilatkozatok

 

Rasovszky Kristóf

„Az első kör után beálltam az egyik ausztrál mögé, hogy oké, akkor most így elúszogatunk egy darabig, aztán egyszercsak felnéztem, és láttam, hogy Dávidék elmentek vagy húsz méterrel… Mehettem utánuk, aztán sikerült utolérni őket, viszont a végén folyamatosan csak egymást néztük, hogy na, ki fog megindulni, de egyikünk sem akart – a vége lett az, ami. Egyébként egy pillanatig sem gond, hogy Dávid megelőzött, sőt – de ha most elkezd ezzel kóstolgatni, akkor majd mondom neki, hogy ez oké, de sokkal többet ért volna, ha egy héttel korábban, a párizsi Világkupán ver meg.”

 

Olasz Anna

„Azt hittem, rosszabbul fog esni, de végül is jól jött ki a vége. Úgy kétezer méterrel a vége előtt kaptam egy sarkot az arcomba, amitől a szemüvegem fele lekonyult, de akkor már elég komoly tempót mentünk, nem álltam meg megigazítani, így viszont elég keveset láttam a finisben, ehhez képest értékelendő, hogy így sikerült a vége.”

 

Betlehem Dávid

„Elég jól sikerült ellépni a többiektől már egy kör után, aztán végig azt néztem, hogy na, mikor indulunk meg, ki indul meg, de sem Rasó, sem az ausztrál srác nem akart, úgyhogy csak mentem velük, aztán a végén nekem jött ki legjobban a panel, ennek örülök. Nem, szerintem nem fogok a jövő heti edzéseken beszólogatni Rasónak, bár tény, néha nehezen bírok a nagy arcommal…”

 

Szimcsák Mira

„Számomra mérföldkő ez a mai verseny, hogy én értem be leggyorsabban, aminek nagyon-nagyon örülök. Elég verekedősre sikerült a tíz kilométer, azaz nagyon komolyan kellett koncentrálni, és végül is sikerült a legtöbbet kihozni belőle.”

Hasonló bejegyzések