A Magyar Úszó Szövetség utánpótlás programjában két éve bekövetkezett reform nyilvánvalóan jót tett a programnak! Most már nem csak a gyermekek, hanem a szülők és az edzők is részesülnek a programból – előadások, szakmai továbbképzések révén. Az utánpótlás legjobbjai felszerelést kapnak, továbbá közös edzéseken, edzőtáborokban, versenyeken vehetnek részt, továbbá a Jövő Bajnokai programban résztvevő versenyzők után a klubjuk pénzbeli támogatást kap.

A nagysikerű százhalombattai közös technikai edzőtábor után, legutóbb Hódmezővásárhelyen, a Dél-alföldi régió 32 versenyzője edzőtáborozott, ahol Turi György, a MÚSZ szakmai alelnöke, Virth Balázs, Kapás Bogi edzője és Tari Imre, Kenderesi Tamás mestere adott technikai képzést az ifjaknak és felkészítőiknek. A Jövő Bajnokai pedig testközelből láthatták, sőt, mi több velük együtt át is élhették azt, hogy edzenek világ- és Európa-bajnok úszóink, hiszen Kapás Bogi, Késely Ajna, Kenderesi Tamás is a hódmezővásárhelyi uszodában edzőtáboroztak.

Virth Balázs a következőképpen vélekedik a Jövő Bajnokai programról:

„A Magyar Úszó Szövetség törekvését, amely a Jövő Bajnokainak technikai képzésére irányul, kiváló szakmai programnak tartom, hiszen a nagy elődökre mindig is a technikai képzettség, a példaképnek tekintett edzőkre pedig a technikai igényesség volt jellemző.
Edzői pályám legszebb élményeit Gyurta Dániel és Kapás Boglárka fantasztikus eredményeinek köszönhetem, amelyek mutatják az elmúlt évek sikereit, de ez csak egy szelete a megtett útnak.
Kezdő edzőként Széles Sándortól és Kovácshegyi Ferenctől olyan szakmai tudást, tapasztalatot kaphattam az elmúlt húsz évben, ami meghatározza a pályafutásomat, hiszen a 10 éves Gyurta Dániel felkészítésébe kapcsolódhattam be 20 evesen, amely az olimpiai bajnoki cím megszerzésében csúcsosodott ki.
Ebben az időszakban Széles Sándortól nem csak az edzéselméleti tudást, az egészen egyedi gondolkodásának filozófiáját vehettem át, hanem azt a technikai tudást és egyedülálló képzési rendszert is, amit egyszerű lényegre törő, egymásra épülő gyakorlatsorokban alkalmazott következetesen és precízen. Mindig törekedett arra, hogy a technikai gyakorlatok és a folyamatos úszás, valamint az időre úszás között hidat alkotva, fokozatos átmenetet képezve tudja a tudást elmélyíteni. Sanyi által megteremtett vízi munkát tökéletesen kiegészítette Kovácshegyi Ferenc tornája, ami így egy egységet alkotott.
Ezt a technikai tudást ezt a zseniális filozófiát szeretném a MÚSZ Jövő Bajnokai program keretén belül minél több helyen bemutatni, átadni.
Tisztelettel, köszönettel: Virth Balázs”

 

Hasonló bejegyzések