Méltó zárás Limában: Pádár Nikolett és Ábrahám Minna 1-2-vel hozta le a 200 gyors döntőjét, míg Gálicz László 1500 gyorson lett ezüstérmes. Így Magyarország 7 arany- és 7 ezüstéremmel zárt, ez minden idők legeredményesebb junior világbajnoki szereplése – és Japán mögött második helyet ért az éremtáblán! Az egyéni legjobbak versenye példátlan magyar dominanciát hozott: Pádár Nikolett 5 arannyal, Molnár Dóra négy arannyal és egy ezüsttel az egész vb két legjobb úszója, míg Ábrahám Minna a negyedik három arannyal és három ezüsttel!

 

Pádár Nikolett és Ábrahám Minna az egész világbajnokság egyik legizgalmasabb fináléját produkálta – fantasztikus csatát vívott a két magyar lány az elsőségért, és végül Niki 0.04 másodperccel előbb érte el a falat, azaz a 100 után ezen a távon is meglett a vb-elsőség junior Eb-arany mellett.

 

És amire csak titkon számítottunk: Gálicz Lászlónak sikerült végre dobogóra állnia – a két Eb-5. hely és az itteni, 800-on elért 4. pozíció után 1500-on összejött az érem, és mindjárt ezüst, miután sikerült megelőznie az Európa-bajnok román Vlad Stancut. A spanyol Carlos Garach-ot nem lehetett megfogni – egyébként a mostani 15:12.71-gyel Bukarestben is meglett volna a második hely. Mindenesetre szép nyarat zár a Gálicz-família, hiszen Péternek a Lupán, 25km-en szerzett vb-bronza mellé most László is szállított némi nemesfémet.

 

Zárásként a vegyesváltóinkért izgulhattunk – sajnos, a fiúknál egy rossz váltás megint betett, ezúttal Bujdosó Zsombor izgulta el, –0.12-es „ugrása” még a mixed váltós „részidőn” is túltett, ennél szomorúbb, hogy ott egy ezüst, itt meg egy bronzérem ment a levesbe. (Mivel váltóban egyre komolyabb tényezők vagyunk minden szinten, nem árt, ha a fiatalok elkezdik gyakorolni ezt a műfajt is…)

 

A lányoknál minden váltás rendben volt, az úszásokon ugyanakkor érződött, hogy rémesen hosszú szezon zárul éppen, Molnár Dóra, Barna Bianka, Komoróczy Lora Fanni és Pádár Nikolett mentek, ahogy bírtak, ezúttal ez a negyedik helyhez volt elég.

 

Így nem lett végül bronzérmünk Limában – de bánja a fene, elvégre 7 arany és 7 ezüst a mérleg, és ezzel második helyen zártunk az éremtáblán, miután a japánoknak ezüstből több sikeredett (igaz, a szintén hét elsőséggel záró lengyeleknek meg kevesebb).

 

Ez minden idők legjobb junior vb-szereplése, túltesz a mágikus, 2017-es indianapolisi napokon is (5-8-3, a Milák Kristóf-féle generáció tündöklése), ami több mint biztató, hiszen a csapat Bukarestben az éremtábla élén végzett, és itt is a legjobb európaiként zárt. Ezúttal is lányok hozták a kiemelkedő eredmények nagy részét, látszik, hogy ez a generáció elsősorban női vonalon tűnik kivételesen erősnek.

 

Ugyanakkor mérhető sport lévén mindenki, így szakembereink is tisztában vannak azzal, hogy azért az itteni eredmények mellé muszáj tenni egy lábjegyzetet. Miután a FINA a szokásosnál nehezebben talált új rendezőt az eseménynek (Kazanyból kellett elhozni a vb-t), az amerikaiak és az ausztrálok – félve attól, hogy korosztályos versenyzőik négy év után is nemzetközi megmérettetés nélkül maradnak (2019-ben, Budapesten volt utoljára junior vb, kontinensbajnokságot pedig kizárólag Európa rendez) – leszerveztek egy junior Pan Pacific-bajnokságot, és azt már azután sem voltak hajlandóak lemondani, hogy a FINA végül bejelentette Limát és a dátumokat. Azaz a junior vb-ről hiányoztak az amerikaiak, ausztrálok, kanadaiak és a japán csapat egy része – és ott a számok nagy részében jobb időkkel nyertek, mint a vb-n.

 

Ettől függetlenül az az igazság itt is érvényes, hogy egy adott versenyen csak azokat lehet legyőzni, akik ott vannak – márpedig Limában ezen a téren elsőrangúan teljesített a magyar válogatott; és a lányok legjobbjai a negyedik világversenyükön tartották a legmagasabb szintet, hiszen a két juniorviadal mellett a budapesti vb-n és a római Eb-n is remekül teljesítettek.

 

Pádár Nikolett például öt aranyéremmel az egész világbajnokság legeredményesebb úszójaként zárt, Molnár Dóri egyetlen századdal maradt el tőle, a 200 hát ennyivel elveszített elsősége miatt lett „csak” négy aranya és egy ezüstje, amivel a második legjobb – megelőzve a férfiak legjobbját, a négy aranyat és két bronzot szerző lengyel Ksawery Masiukot (a román csodatini, David Popovici három arannyal és egy ezüsttel zárt). Ábrahám Minna pedig a negyedik, hat éremmel, három arannyal és három ezüsttel, azaz az „egyéni éremtábla” első négy helyéből három a magyar lányoké – nos, ilyet sem láttunk még soha!

 

Az éremtábla élcsoportja

Japán                7          8          4

Magyarország   7          7          0

Lengyelország   7          1          6

Románia            4          2          2

Törökország      4          2          2

Spanyolország  3          1          2

Portugália         3          0          0

Olaszország     2          8          10

Hasonló bejegyzések