Igazán stílszerűen egy váltó, a férfiak 4×200-as kvartettje nyerte a magyar úszósport 100. Európa-bajnoki aranyérmét: Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és Milák Kristóf öt évvel az indianapolisi junior vb után újból szenzációsat produkált, és immár a felnőttek között is a dobogó tetejére állhatott. A nyitónapon jutott ezüst is: Verrasztó Dávid „percekkel” a 34. születésnapja előtt nyert lett második a nála 10-15 évvel fiatalabbak között 400 vegyesen, míg a hölgyek 4×200-as gyorsváltója bronzérmet szállított.

 

2017 augusztusában olyasmi történt, ami korábban soha: egy nagyobb viadalon a magyar férfiak megnyerték mind a két gyorsváltót – ráadásul mindezt Indianapolisban, a junior világbajnokságon, 4×100-on és 4×200-on is az amerikaiakat verve meg, saját medencéjükben.

 

A 4×200 különösen emlékezetesre sikeredett: Németh Nándi földöntúli harcosként végül egyetlen századdal nyúlta le a hazaiak utolsó úszóját a falnál – de annyira kiúszta magát, hogy az eredményhirdetésre fel sem tudott állni a dobogóra.

 

Öt év telt el, azóta a fiatalurak pályája különböző ívre került. Milák Kristóf kilőtt, ahogy már akkor sejteni lehetett, mára a világ úszósportjának egyik legnagyobb sztárja lett. Németh Nándor száz gyorson közelít a világelithez, első magyarként úszott 48-on belül, és 1964 után elsőként került olimpiai százas fináléba – ugyanakkor világversenyen a 2017-es vb-ezüst óta ácsingózott dobogóra. Holló Balázs a 400 vegyes felé fordult, és az elmúlt időszakban sikerült is betörnie a világelitbe – ugyanakkor Márton Richárd már-már hátat fordított az úszásnak, Tokió előtt tulajdonképp csak azért maradt a medencében, hogy Milák Kristófot segítse a felkészülésben… Ám kiderült, azért ennél többre képes, és miután ő is átkerült Virth Balázshoz, egyre komolyabb időket jött, hogy aztán a hazai vb-jén edzője megállapítsa: „Azt akartam, hogy ne edzőpartner legyen, hanem úszó. Azt hiszem, sikerült.”

 

A vb-n, mi tagadás, tepertek a srácok az előfutamban, hogy biztosra menjenek – ám ez picit többet vett ki belőlük a kelleténél, plusz akkor a kapitány nem kockázatott, és Milák Kristóf pörgette a délelőttöt is – meg már benne volt az esemény sűrűjében.

 

Az Eb átalakított programjában viszont az első napra került ez a váltó, ráadásul Sós Csaba úgy döntött, ideje optimalizálni az erőforrásainkat, és elhozta a két Mészáros Danit (csak névrokonok) a gyorsváltók előfutamaira, így például Kristófnak nem kellett szerepelnie az előfutamban. Plusz a srácok is tanultak a budapesti történésekből, és nem kapcsolták az ötödik sebességet délelőtt.

 

Az eredmény: kvalifikáció a hatodik helyen, aztán totális őrület este. Németh Nándor egy bődületes 1:46.28-at indított, majd jött Márton Ricsi 1:47.01-e. Budapesten délelőtt jött még ennél is jobbat – délelőtt, este már 1:48.22 ment csak. Most parádézott, nemkülönben Holló Balázs, aki szintén 1:47-et süvített; ő Covidos lett a vb után, ami kiveszi az embert a melóból, plusz az erejét is leszívja. Így Balázs a 400 vegyest inkább félrerakta, kizárólag a váltóra koncentrált – ami fényesen bevált. Igaz, ettől még mindig a franciák vezettek, az olaszok tolták a második helyen, mi egy másodperccel mögöttük váltottunk harmadikként. Csakhogy nálunk Milák Kristóf jött – és „ilyenje” másnak nem volt. 1:44.42 – ez egy másik univerzumból érkezett. (Az olimpiai bajnok Tom Dean 1:46-ot tolt a britek utolsó embereként…) Nem is tudott vele senki lépést tartani – kerek egy másodpercet kapott tőle az olaszok utolsója, kettő és felet (!) a franciáké, így lett meg a századik magyar úszó Eb-arany, no és az első győzelmünk ebben a számban 1954 óta.

 

Ez pazar megkoronázása volt a nyitónapnak, amelyet Verrasztó Dávid ezüstje indított útjára. Dave az egész mezőny (nem a szám, a komplett úszóviadal) második legidősebb versenyzőjeként a leggyilkosabb számban lett ezüstérmes. Féltávnál még vezetett, ám mint mondta, azért most az a realitás, hogy a második felére nem tudott ugyanolyan sebességre gyorsulni, mint máskor, így az olasz Alberto Razzetti győzött. Ugyanakkor percekkel a 34. születésnapja előtt Dávidnak sincs miért szégyenkeznie, sőt – 10-15 évvel fiatalabbakkal versenyzett, és saját bevallása szerint februárban, a Maldív-szigeteken, 85 kilósan döntött úgy, nem hagyhatja abba egy olimpiai 4. hellyel. Most 69 kilósan állt fel a rajtkőre, kőkemény edzések után, és a 4:12.85 alapján kimondható: folytatása következhet! Sajnos, a másik olasz-magyar párbajból sem mi jöttünk ki jobban, Mateazzi fél másodperccel Kós Hubert előtt érte el a falat, így Hubinak maradt a negyedik hely (amin kissé kiakadt szegény, bár nem tudott szemrehányást tenni, mert mindent a terv szerint csinált, ám ettől még eléggé boldogtalannak tűnt).

 

Az arany és ezüst mellé pedig a lányok 4×200-as gyorsváltója szállított egy bronzot. Hogy azért van merítési lehetőség, azt kiválóan illusztrálja a tény: tavaly Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka összeállításban lett második a kvartett – most pedig Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Minna felállásban sikerült a harmadik hely úgy, hogy a lányok csaknem fél másodperccel jöttek jobbat, mint amivel Pesten ezüst sikeredett. A britek ismét előttünk zártak – tavaly májusban ők nyertek –, ugyanakkor a hollandok kvartettje nagyon összeért, ők vitték el ezúttal az aranyat (igaz, délelőtt perceken át videózták az egyik váltásukat, amit a rendszer eredetileg –0.04-gyel rögzített, ami kizárást vonna a maga után, ám végül 0.05-re változtatták az értéket, miután a visszanézés alapján szabályosnak minősítették a váltást).

 

Azaz a kezdés ennél jobb aligha lehetett volna – és a folytatás sem fest rosszul: Szabó Szebasztián 7. idővel döntős 50 pillangón, ő a címvédő, holnap egy hosszon bármi előfordulhat. Ennél is jobban festett a 200 hát: Szabó-Feltóthy Eszter második, Molnár Dóra negyedik idővel finalista, és mindkettejüknek komoly esélyük van a dobógóra.

 

A szokásos nyilatkozatok megnézhetők Facebook-oldalunkon, a videók között!

 

Hasonló bejegyzések