Pontosan négy héttel a fukuokai, olimpiai kvalifikációs 10km-es számok rajta előtt parádés győzelmet aratott Rasovszky Kristóf a LEN Nyíltvízi Kupa harmadik állomásán, Belgrádban, míg Fábián Bettina bronzérmes lett, Betlehem Dávid pedig ötödikként ért célba.

 

Egy utolsó főpróbára ruccant ki Belgrádba három vb-induló nyíltvízi úszónk, és nem térnek haza üres kézzel a LEN Nyíltvízi Kupa harmadik állomásáról. A férfiaknál Rasovszky Kristóf rendkívül taktikus versenyzéssel, remek hajrával egyértelmű győzelmet aratott olasz riválisaival, Marcelo Guidival és Mario Sanzullóval szemben: csaknem négymásodperces előnnyel győzött. Betlehem Dávid szintén az élmezőnyben haladt végig, és ezúttal az ötödik helyen zárt.

 

„Azért jó lesz úgy lenyomni az utolsó pár hét kemény melót, hogy egy győzelem van előtte – értékelt Rasovszky Kristóf. – Nem esett jól a verseny eleje, nem éreztem magam komfortosan a vízben, de körről-körre egyre jobb lett, és a végén már az dolgozott bennem, hogy ugyan kicsit macskásnak érzem magam, azért van sebességem, úgyhogy előre álltam az utolsó körre. Aztán csak mentem, és a végén úgy voltam vele, hogy ezt a győzelmet én már fogom odaadni senkinek!”

 

A hölgyeknél Fábián Bettina végig az élmezőnyben utazott, de szolidan, a negyedik-hatodik helyen várt az adódó alkalomra, és végül az utolsó körben, elsőrangú ütemben indított hajrájával másodikként ért be a németek klasszisa, Lea Boy mögött, legalábbis ezt rögzítette az időmérő első körben, azaz 0.5 másodperces előnyt az olaszok Európa-bajnokával, Arianna Bridivel szemben. Ám a bírók másként látták: szerintük Betti elsőre nem érte el rendesen a panelt, így a második visszanyúlását vették figyelembe, és visszasorolták a harmadik helyre…

 

„Felkészülés szempontjából jó volt, tudtam még egy kis tapasztalatot szerezni, ami sose árt – mondta utóbb Fábián Betti. – Nagyon tiszta volt a víz, egy kajak-kenu pálya, ezért alig-alig kellett kinézni, hogy merre ússzunk. Nem volt nagy iram, azt is hozza kell tennem, hogy kevesen voltunk, de így is elég jó ez az eredmény. Sajnos, a panel túl magasan volt, nem értem el elsőre rendesen, vissza kellett nyúlnom, így második helyett harmadik lettem. Egy jó szombati edzésnek fel lehet fogni ezt, nyilván egy komolyabb versenyen sokkal nagyobb lesz az iram és a létszám is, úgyhogy folytatjuk tovább az edzéseket.”

Válogatottjainkra az utolsó finomhangolás vár, hogy aztán Fukuokában, a világbajnokságon július 15-én, szombaton a hölgyek, másnap pedig az urak induljanak harcba 10km-en az olimpiai kvótákért.

 

LEN Nyíltvízi Kupa, 3. forduló, Belgrád

Férfiak: 1. Rasovszky Kristóf 1:51:53.70 … 5. Betlehem Dávid 1:52:13.30

Nők: 1. Lea Boy (német) 2:02:16.37… 3. Fábián Bettina 2:02:20.71

Hasonló bejegyzések