A nevezési lista alapján sejteni lehetett – 101-en álltak fel csak a férfiverseny rajtjához –, hogy a LEN Nyíltvízi Kupa második állomása Piombinóban inkább lesz harc, mint úszóverseny. Így is történt: az óriási adok-kapokat Betlehem Dávid úszta meg a legjobban, ő 8. lett, a nyitóviadalt megnyerő Rasovszky Kristóf ezúttal a 11. helyen végzett.

„Ha az utolsó három körben nem húztak vissza háromszor, akkor egyszer sem” – dohogott az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf. Az izraeli Eilatban rendezett első állomáson remek versenyzéssel diadalmaskodó veszprémi természetesen végig célpont volt, és ennek megfelelően folyamatosan inzultálták, különösen a hajrában.

„Tízen fordultunk rá a célegyenesre, akkor húztak vissza újra, persze büntetlenül, és akkor úgy döntöttem, ezt én elengedem, mert ennek így nincs értelme. Nem szoktam ilyet csinálni, de ekkor vesztettem újabb öt métert, és ekkor sem az elején haladtam, azaz esélytelen volt utolérni a többieket – plusz fel is ment bennem a pumpa, úgyhogy inkább én is visszarántottam valakit, így az ötből tíz méter lett, mert ez történik, ha nem az úszásra koncentrálok…”

Az egyik fő ámokfutó az olaszok Eb-érmese, Dario Verani volt – Rasovszky a verseny után szólt is a végül Eilathoz hasonlóan ismét bronzérmesként záró Gregorio Paltrinierinek, hogy senki sem jár jól, ha ebbe az irányba akarnák terelni a versengést. „De Greg is mondta, hogy az olaszok jó része is ki volt borulva, én is láttam, amint Sanzullo a célban üvöltött, mint akit épp agyonvernek a kocsmaudvaron – ebben az az érthetetlen, hogy nem olyanok állnak bele ebbe a hülyeségbe, akik nem tudnak úszni, hanem olyanok, akik éppenséggel a tudásukkal is elöl lehetnének. Mindenesetre Veraninak még be sem jött ez a baromság, lezúzott mindenkit egy hetedik helyért, és öt olasz is megelőzte…”

A Balatoni Cápa szokásához híven tíz perccel a beérkezés után már túl is tette magát a történteken. „Nem ezen a versenyen kell jól úszni, hanem majd a világbajnokságon. Egyébként is kemény edzésből jöttünk, és úgy megyünk majd a setubali Világkupára is. Az a lényeg, hogy Lupán legyünk jó formában, és azzal nem lesz gond, ráadásul ott garantáltan nem lesz száz induló, és vagy hatvan olasz. Ha valami pozitívumot kell keresni, az (Betlehem) Dávid úszása, nagyon ügyesen mozgott, ez is biztató a vébé előtt!”

Ugyanakkor legalábbis figyelmeztető jel, hogy az amúgy sem gyenge francia válogatottban feltűnt egy újabb tehetség: a 17 esztendős Sacha Velly remek versenyzéssel, három másodperces előnnyel nyerte a viadalt – speciel ő is a hosszabb távokra specializálódott edzőfenomén, Philippe Lucas tanítványa, azaz nem árt vele számolni a következő viadalokon.

A hölgyeknél ezúttal két magyar induló volt csupán – a nagyobb kontingens az Eb-ezüstérmes Olasz Annával az élen a jövő heti, algherói viadalra érkezik, azt Rasovszkyék fogják kihagyni –, Balogh Vivien a 14., Fábián Bettina pedig a 16. helyen végzett, győzött a német Leonie Beck, aki decemberben elsőként ért célba az Abu Dhabi Világkupán is.

 

LEN Nyíltvízi Kupa, 2. állomás

Férfiak: 1. Sacha Velly (francia) 1:50:30.2… 8. Betlehem Dávid 1:50:54.3… 11. Rasovszky Kristóf 1:51:29.4… 27. Pintér Ádám 1:54:10.8, 28. Kalmár Ákos 1:54:11.1… 43. Gálicz Péter 1:58:10.3… 52. Gálicz László 1:59:04.9

Nők: 1. Leonie Beck (német) 2:00.35.7… 14. Balogh Vivien 2:04:25.9…  16. Fábián Bettina 2:04:33.4

Hasonló bejegyzések