Molnár Dóra – akárcsak egy napja a gyorsváltóval – száz háton a junior Európa-bajnoki cím mellé megszerezte a világbajnoki aranyérmet is. A limai junior vb-n hihetetlen izgalmak után, a létező legkisebb különbséggel, egyetlen századdal győzött japán vetélytársával szemben. Mészáros Dániel 200 gyorson villantott s lett második – a mixed vegyesváltónk ugyanakkor körülbelül két percig volt ezüstérmes, aztán sajnos a VAR is megerősítette a rossz váltást, így maradt a kizárás.

 

Molnár Dóri Bukarest után Limában is napi rendszerességgel kezdi gyűjteni az aranyérmeket: a junior Eb-n az egész mezőny legeredményesebb versenyzője lett négy elsőséggel és két második hellyel, most pedig immár a második junior világbajnoki címét szerezte meg. A nyitónapon a 4×200-as gyorsváltó tagjaként állhatott a dobogó tetejére, majd szerdán az első egyéni távján diadalmaskodott – igaz, ehhez picit a szerencse is kellett, elvégre egy 0.01 másodperces győzelmet azért nem szokás simának nevezni. Ám az óra dönt, márpedig Dóri, ha a létező legkisebb különbséggel is, de megelőzte a japán Aomi Nagaokát.

 

Férfi 200 gyorson – és ez most alighanem így lesz néhány évig… – az ezüst- és a bronzérem volt kiadó, miután David Popovici már 17 évesen egészen más szintet képvisel, a felnőttek között is. A román fenomén elsőként ezen a távon zárta a sportágtörténeti mesternégyest, azaz lett egy éven, pontosabban nem egészen három hónapon belül világbajnok, Európa-bajnok, junior Európa-bajnok, majd most junior világbajnok. Hanem Mészáros Dani (FTC) nagyot homorított, és parádés csatában odaért a második helyre, hét századdal előzve meg az olasz Filippo Bertonit. Az ő nyári kollekciója is alakul, hiszen három hete a római Eb-n aranyat nyert a 4×200-as gyorsváltóval (a délelőtti úszók is érmesnek számítanak).

 

Jött egy harmadik érem is – igaz, aztán azzal a lendülettel ment is… A 4×100-as mixed vegyesváltónk Székely Áron, Barna Bianka, Magda Boldizsár, Pádár Nikolett felállásban másodikként ért célba, ám már közben érezni lehetett, hogy Boldizsár fájdalmasan korábban indult, és ez sajnos perceken belül ki is derült: az időmérő –0.11-et rögzített (–0.03 a tűréshatár), így odalett az érem (csekély vigasz, hogy Gyurta Dani legendás –0.20-as repülése egy rövidpályás vb-n továbbra is utolérhetetlen „rekord”…)

 

Két egyéni fináléban voltunk még érdekeltek: Székely Áron szintén komolyat küzdött száz háton a dobogóért, ám centikkel – 17 századdal – lemaradt a bronzról, s lett negyedik, míg Jackl Vivien kétszáz pillangón ért célba a hatodik helyen.

 

Az elődöntőkben női 100 gyorson Pádár Niki első idővel kvalifikált, míg Gyurinovics Lili extra hőstettként szétúszásban lett finalista, másodjára öt századdal múlta felül az elődöntőben vele holtversenyben záró lengyel riválisát.

 

Nyilatkozatok később.

Hasonló bejegyzések