Elképesztő produkciók sorjáztak a magyar úszók jóvoltából az Európa-bajnokság harmadik napján, a Duna Arénában. Milák Kristóf minden idők második legjobb eredményével (1:51.10) nyerte meg a 200 méteres pillangóúszást, ugyanitt Kenderesi Tamás bronzérmes lett. Nem sokkal korábban előbb Németh Nándor végre betörte a 100 gyors országos csúcsát 48 másodperc alá (47.84), majd Kós Hubert ért el új junior világrekordot 200 vegyesen. Ugyanezen a távon Cseh László a medencébe csobbanás pillanatában már délelőtt Eb-történelmet írt, miután tizedik alkalommal állt rajthoz a nagypályás kontinensviadalon.

Az érmek eddig kettesével jönnek: a nyitónap arany-ezüstös női 400 vegyese után most a férfi 200 pillangón következett egy arany-bronz kombináció. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Milák-Kenderesi duó megismételje a 2018-as glasgow-i 1-2-t, de Tamás ezúttal ha csak 15 századdal is, de lemaradt az ezüstről, a dobogóra azonban így is felállhatott.

Kristóf pedig… Három éve, azon a bizonyos Eb-n még érezhetően csalódott volt kissé, mert bár élete első felnőtt világversenyes aranyát nyerte, ám „csak” 1:52.79-et jött, holott a márciusi, debreceni ob-n már egy századra volt Cseh László Európa-csúcsától. Aztán 2019-ben ugyebár felállította azt a döbbenetes 1:50.73-as világrekordot, amivel magának is igen magasra állította a mércét. Ehhez képest már az idei márciusi ob-n megmutatta, hogy képes ő újfent hasonló magasságokba emelkedni: a reggel berobbantott 1:51.40 láttán az úszóvilágban mindenki levegő után kapkodott.

A hüledezés pedig folytatódhat, ugyanis egy relatíve kényelmes első száz után – a fordulónál még csak 0.07 volt közte, és az olasz Federico Burdisso között –, feltolta a sebváltót, egyetlen hosszon egy másodpercet vert a taljánra, aztán jött a brutális finis, a klasszikus faképnél történő hagyás… Egészen döbbenetes volt látni, hogy Kristóf egyszerűen ellép a többiektől, az idő pedig még nagyobb hüledezést váltott ki: 1:51.10, azaz csupán 37 századra került a saját legjobbjától. Ez minden idők második legjobb eredménye, és az örökranglista első tíz idejét tekintve immár 5-4-re vezet Michael Phelps ellen úgy, hogy az amerikai géniusz három időt is (köztük a legendás 1:51.51-et) cápadresszben úszott, míg Kristóf mind az öt idejét textilben. Kenderesi Tomi jött szokás szerint az utolsó ötvenen, ám nem volt annyira élesre töltve, még egy picit a középdöntős idejétől is elmaradt – ezért maradt el az arany-ezüst kombó.

Kettejük parádéja önmagában eladná a szerdai napot, ám ennél jóval több történt. Először is még a délelőtt folyamán Cseh László egy alighanem örökre megdönthetetlen csúcsot állított fel azzal, hogy tizedik alkalommal állt rajthoz nagypályás Európa-bajnokságon. A sportág élő legendája 2002-ben úszott először felnőtt Eb-n, amikor Berlinben a 11. helyen zárt a 400 vegyes előfutamaiban. Az azóta eltelt 19 esztendő során 23 érmet (14-4-5) gyűjtött, ami szintén Európa-csúcs a férfiak között – és éppenséggel még akár gyarapíthatja is a kollekciót, hiszen az elmúlt időszak nyüglődéseit maga mögött hagyva kvalifikálta magát a 200 vegyes döntőjébe.

Persze, nem lesz könnyű dolga, hiszen egy sor fiatallal kell megküzdenie – például mindjárt az egyik örökössel, Kós Huberttel, aki még meg sem született, amikor Laci már túlvolt a berlini debütáláson, most viszont csaknem másfél másodperccel úszott jobbat a 17 évvel idősebb pályatársnál, 1:56.99-es ideje mindenesetre új junior világcsúcs.

És nem ez volt az egyetlen rekord: Németh Nándoré is történelmi a maga nemében, hiszen első magyarként került 48 másodperc alá 100 gyorson. Fantasztikusan jött a döntőben, nagyon kevésen múlt, hogy az országos rekord (47.84) mellé nem szerez magának egy bronzérmet is, de végül az orosz Andrej Minakov egyetlen tizeddel gyorsabb volt nála (győzött a másik orosz, az eddig hátúszóként remeklő, de újabban gyorson is elképesztő Kliment Kolesznyikov).

Ehhez képest Kalmár Ákos igencsak dicséretes 6. helye 1500 gyorson szinte megbújik a fenti tündöklések árnyékában, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy jó esély van a „kettesével jönnek az érmek” sorozat folytatására, hiszen az elődöntő alapján a hölgyek kétszáz pillangójában is jó esély van az 1-2-re Kapás Boglárka és Hosszú Katinka révén.

Illendő még megemlíteni a többi elődöntőzőket: Kovács Benedek 12., Bohus Richárd 13. lett száz háton, míg Veres Laura 10., Fábián Fanni pedig 14. 200 gyorson.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf (Európa-bajnok 200 pillangón)

„Megint totál rosszul lettem a last call room-ban, hányinger, fejfájás, teljes pánik. Viszont tudtam, hogy akkor jól fogok úszni, mert ez nem először fordul elő velem… Valószínűleg abból jön, hogy tudom, még nem vagyok igazán formában, holott nekem kell az az érzés, hogy tudom, minden rendben, akkor tudok önbizalommal telve úszni. Most ez nem volt meg, azaz ezt egy spontán úszásnak mondanám, amikor szinte csak a technikai elemekre ügyeltem, hogy azok rendben legyenek, az időről fogalmam sem volt. Azt láttam, hogy az olasz srác mögöttem van az utolsó ötven előtt, azaz tudtam, hogy el fogok lépni tőle, de hogy az óra hol áll meg, azt még csak nem éreztem. Aztán kiderült, hogy 1:51.1, azaz nem panaszkodom…”

 

Kenderesi Tamás (bronzérmes 200 pillangón)

„Egyfelől csalódott vagyok, mert néhány századdal kikaptam az olasz sráctól, meg aztán 1:53-as időt akartam legalább, ez nem jött össze. Másfelől azért az mégsem rossz érzés, hogy legalább egy újabb 1:54 sikerült, pláne úgy, hogy a fal egyszer sem jött ki jól, bár érzésem szerint mindig jól tudtam korrigálni.”

 

Németh Nándor (4. lett 100 gyorson, új országos csúccsal)

„Nagyon örülök az időnek, persze, az érem azért hiányzik a nyakamból. A fináléban mindenki jól úszott, senki sem ’sült be’, tényleg hatalmas harc folyt a medencében. Az időeredményem további motivációt ad az olimpiára. A kezdésben maradt még, ott még van hová fejlődnöm, de tényleg nem vagyok elégedetlen. És az edzőm sem az, ő már a döntő előtt azt mondta, tudja, bennem van ez az eredmény.”

 

Kalmár Ákos (6. lett 1500m gyorson)

„Kicsit bánt, hogy nem sikerült tizenöt percen belül úsznom, ráadásul rosszabbat is jöttem, mint a kedd délelőtti előfutamban, még gyakorolnom kell azt, hogy másfél napon belül kétszer kell jól leúszni az ezerötszáz métert, de ez életem első felnőtt nagymedencés világversenye, úgyhogy nem lehetek elégedetlen.”

 

Középdöntősök

 

Kós Hubert (új junior világrekord)

„Kár, hogy ez nem a döntőben sikerült. Innentől persze azt lehet mondani, hogy aranyesélyes vagyok, de mentálisan nagyon össze kell szednem magam a fináléra, ez mégiscsak egy felnőtt Eb, nekem meg az első: mondták, hogy a nagyok nem mennek neki úgy igazán a középdöntőnek – hát, én nekimentem sajnos…”

 

Cseh László

„Persze, jó érzés bizonyítani, hogy igenis még le tudom úszni kétszer egynap a számot, de még mindig nem volt az igazi. Tudom, ne legyek elégedetlen, ahhoz képest, ami egy hónapja volt, de tényleg sokkal jobb, én mégsem érzem azt, hogy elégedett lehetnék.”

 

Hosszú Katinka:

„Egy középdöntőben az úszónak mindig a fináléba jutás a legfontosabb célja, számomra még a futamgyőzelem is fontos volt – ezt sikerült elérni. Remélem, hogy a csütörtök esti fináléban jobb időre leszek képes.”

 

Kapás Boglárka:

„Ezt most csak élvezni akartam és így is volt. Ha kívánhatok magamnak valamit a holnapi döntőre, az ugyanez. Úgy érzem, elfáradtam a végére, de nem úsztam ki még magam. Az egészen eddig eszembe sem jutott, hogy címvédőként úszok, tényleg csak élvezni akarom a döntőt.”

 

Veres Laura:

„Jobban örültem volna egy 1:59 közeli időnek, de a helyezés azért kárpótól. Úgy érzem, most kiúsztam magam, később mindenképp szeretnék javítani ezen az időn.”

 

Fábián Fanni:

„Ez most azért fájt, jó lett volna két perc alatt jönni, bár lehet, egy kicsit gyorsabban kezdtem, mint kellett volna, és picit már elfáradtam, de legközelebb jobb lesz. Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel.”

Hasonló bejegyzések