Az úszótörténelemben negyedikként Milák Kristóf is belépett a 100 pillangót 50 másodperc alatt úszók táborába: 49.68-as ideje óriási Európa-rekord, ami a 200 aranya után ezüstöt ért a 49.45-ös világrekordig száguldó, de csupán 23 századdal nyerő amerikai fenomén, Caeleb Dressel mögött. Textildresszben eddig csak ők ketten tudtak 49-es időt úszni.

Elképesztő versenyt hozott a férfi 100 pillangó döntője: Milák Kristóf egészen döbbenetes második ötvennel teljesen rámászott a korábban megközelíthetetlen – a legutóbbi világbajnoki címét 1.17 másodperces előnnyel nyerő – Caeleb Dresselre, akinek azért maradt 23 századnyi fórja a végére, de így is világrekord „kellett” neki ahhoz, hogy győzhessen. Milák Kristóf ugyanis saját eddigi legjobbján fél másodpercet javítva őrületes Európa-csúcsig robogott a nyomában.

Az egyértelmű volt, hogy Dressel már a startfejesével fél testhossznyi előnyt szerez – eddig egyetlen versenyen sem történt másként, ennek megfelelően a falnál 65 századdal vezetett (23.00 v 23.65) Kristóf előtt. Hetven méternél úgy tűnt, ugyanolyan magabiztos sikert arat az amerikai, mint az előző két világbajnokságon, csakhogy ekkor Milák felbőgette a motorokat, és olyan sebességre gyorsult fel, amire korábban senki. Dressel előnye egyre látványosabban fogyott, kár, hogy jött a fal, mert az érintésnél maradt még 24 századnyi belőle. A második ötvenen Kristóf hihetetlent produkált (26.45 v 26.03), jutalma pedig végre egy 49-es idő, és abból sem akármilyen: 49.68.

Ez természetesen bőven jobb, mint az egyik utolsó „szuperdresszes” Európa-csúcs, amit még a szerb Milorad Csavics úszott a római vb-n 2009-ben (49.96), és jobb, mint Michael Phelps szintén 2009-es legjobbja, az akkori 49.82-es világrekord. Korábban csak ők ketten, egyszer, a római vb-döntőben tudtak 50 alatt jönni, szuperdresszben. Dressel volt az első a textil-korszakban, aki 2017-ben, a budapesti vb-n áttörte ezt a határt, hozzá csatlakozott most Kristóf. Dressel a mostani világrekordja mellett még kétszer, a kvangdzsui vb elődöntőjében (49.66) és fináléjában (49.50) úszott jobbat Milák mostani remekléséhez képest.

Hogy ők ketten egy teljesen más dimenzióban mozognak, azt egyértelműen szemlélteti, hogy a bronzérmes svájci Noe Ponti több mint egy másodperccel Kristóf mögött ért célba (50.76).

Milák Kristóf 2017-es felnőtt debütálásán egy ezüstöt szerzett, a 2018-as Eb-n és a 2019-es vb-n a 200 pillangó aranya mellett egyaránt 4. lett százon – az idén ugyanakkor látványosan felgyorsult ezen a távon is, így a budapesti Eb két aranyérme után az olimpián egy arannyal és egy ezüsttel indította olimpiai karrierjét. Huszonegy évesen legalábbis fenomenális teljesítmény.

 

Nyilatkozat

 

Milák Kristóf

„Igen, mosolyogtam, mert nagyszerű verseny volt, remek ellenfelekkel és egy zseniális úszóval. Ez most tényleg egy kiváló úszás volt, talán a falnál hagytam egy-egy tizedet, de úgy gondolom, ennél jobbat most nem tudtam jönni, így is óriási érzés, hogy Európa-csúcsot úsztam, és büszkévé tesz, hogy Caelebnek világcsúcs kellett a győzelemhez. Tavasszal, különösen az Eb-n több külföldi úszó is mondogatta nekem, figyelj, te meg tudod csinálni, el tudod kapni Dresselt. Én azt válaszoltam, ne szórakozzatok velem, ez képtelenség. Most viszont láttam, hogy ennek igenis van realitása, és ez óriási motivációt ad. Talán még kicsit nagyobbat is, de mindenképpen másfélét, mint amivel a kétszázra kell készülnöm, hiszen az látszik, ott momentán csak magammal tudok versenyezni. Az biztos, hogy a startfejesen dolgozni kell, de az egy hosszabb folyamat – azzal megy el majdnem egy testhosszal Dressel az elején. Még nem tudom úgy elkezdeni én sem, ahogy kellene – mondtam, igazán akkor van esély, ha 23.2-3-at tudnék jönni, de azért ez nem annyira egyszerű, mivel elsősorban a kétszázon volt eddig a hangsúly. Ott ugye a 24.8 környékét gyakoroljuk be, innen kéne váltani egy jóval gyorsabb első ötvenre a százon, és persze még komolyabb fordulót csinálni, akkor ez a második ötven még durvábban sülhetne. Most egyébként azért is volt más, mint mondjuk négy éve, mert akkor tizenöt kilóval könnyebb voltam, és már Dressel hullámai odébb raktak annyival, hogy ne tudjak még jobban jönni. Azt gondolom, nekem most jól jött ez a plusz egy év, mert tavaly biztosan nem tudtam volna ilyet úszni százon. Ennyit tudtam még erősödni, dolgozni a gyorsaságomon, és ez jó jel a folytatásra nézve. Tudom, most azt mondjátok, hogy a második ötven mutatja, mi minden lehetett volna kétszázon, ha nincs előtte az az őrület, de én azt mondom: nem baj, hogy így alakult. Olimpián elsőnek kell lenni, nem világcsúccsal nyerni – szóval egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. Még azt sem, hogy olyan arcot vágtam a kétszáz végén. Legalább parádés mémkollekció készült belőlem, ami bejárta a világot – szerintetek kell ennél jobb reklám?”

Hasonló bejegyzések