Milák Kristóf parádés teljesítménnyel köszönt el 2018-tól: kevesebb, mint egy óra leforgása alatt három aranyérmet szerzett a százhalombattai országos bajnokság zárónapján. Gyurta Gergely szintén csúcsot döntött, ráadásul 800 gyorson a világranglista második helyére száguldott. A hölgyeknél Sztankovics Anna Hosszú Katinka 50 mellen elért 2014-es rekordját adta át a múltnak, és a BVSC férfi vegyesváltója is lebontotta a csúcsot.

„Elképesztő ez a srác. A gyilkos bálna” – mondta Petrov Iván utánpótlás-kapitány, miközben Milák Kristóf épp kifelé mászott a 200 gyors döntője után. „Valami barátságosabb delfin jobb lenne” – közölte mosolyogva a bajnok, aki egy monstre ötven perces forgószél keretében három aranyérmet söpört be az idei, elképesztően sikerült szezonjának utolsó fellépésén. Kezdte az 50 hát megnyerésével, amelyen frissiben megdöntötte Bohus Richárd két napja felállított országos rekordját – a világranglista 7. legjobb ideje –, majd következett a 100 pillangó, amit a világ idei negyedik legjobb idejével húzott be, mielőtt a 200 gyorssal is végzett volna.

Kár, hogy a Honvéd ifjú klasszisa nem indul a rövidpályás világbajnokságon, de mi tagadás, brutális, amit az idén kipréselt magából. Kezdve a márciusi ob-n  200 pillangón úszott 1:52.71-es, az egész úszóvilágot sokkoló idejével (junior világrekord, textilben csak Michael Phelps úszott ennél jobbat, egyszer), amit négy junior Eb-arany, az első felnőtt Európa-bajnoki cím, majd három ifjúsági olimpiai elsőség követett, most pedig öt arany a rövidpályás ob-n.

Abban a két egyéni számban, amiben nem indult Milák, a vásárhelyi Szilágyi Csaba győzött (50m mellen), illetve Gyurta Gergely begyűjtötte harmadik aranyérmét, az 1500 és a 400 vegyes után 800-on elsőként ért a falhoz – ráadásul sikerült megdöntenie saját, 2015-ben felállított rekordját, sőt, ez a világranglistán jelenleg a 2. helyre elegendő.

A hölgyeknél Sztankovics Anna volt a szó szoros értelmében csúcsformában: már a délelőtt megdöntötte Hosszú Katinka 2014-ben felállított országos csúcsát 50m mellen, majd a döntőben még tovább javította a rekordot.

Káprázatos párbajt vívott 200 gyorson Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn, végül a győriek kiválósága egyetlen századmásodperccel előbb állította meg az órát, így ezen a napon is teljesítette az egyéni aranypenzumát, plusz természetesen váltóban is behozta a győrieket kétszer is, így 13 elsőséggel zárta a battai négy napot (négy egyéni, kilenc – öt női, négy mixed – váltó).

A helybéliek nagy örömére a battai klubot erősítő Ilyés Laura Vanda a 100 után 50 háton is nyert (igaz, ehhez az is kellett, a győri Sasha Touretskit az első helyről zárják ki), míg Szilágyi Liliána a „felső duplát” csinálta meg pillangón, a 200-hoz a 100-at tette hozzá szombat este. Juhász Adél magabiztos húzta be az 1500m aranyát.

A váltók forgatagából kiemelendő a BVSC férfikvartettjének sikere 4×100 vegyesen – ez volt az egyetlen váltó a 13-ből, amelyikben a győri négyes indult, de másik csapat nyert (a 4×200-at kihagyták), igaz, a zöld-fehérek produkciója kapcsán kiemelendő Lobanovszkij Maxim záróhosszon repesztett repülőrajtos 46.22-es ideje, ami egészen elképesztő teljesítmény. Így a Győr 14/12-gyel zárta az ob-t, hiszen a nőknél meglett az 5/5, plusz behúzták mind a négy mixed eseményt, csak a férfiaknál végeztek 5/3-mal – nem utolsósorban ennek köszönhetően megnyerték a bajnoki pontversenyt is.

Az abszolút mértékben legjobb egyéni időeredményt (a FINA-ponttáblázat szerint) a férfiaknál Horváth Dávid (200m mell, 914 pont)), a nőknél pedig Jakabos Zsuzsanna (100m vegyes, 915 pont) érte el.

A decemberi rövidpályás világbajnokságra utazó csapatot a MÚSZ jövő szerdai (november 14.) elnökségi ülését követően hozza nyilvánosságra Sós Csaba szövetségi kapitány.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf

„Jobban bírtam, mint korábban, ennek örülök, bár a sav azért kezd már kínozni így mellkas-táján. Kemény szezon volt, annak örülök, hogy másban és másban tudtam javulni, mint a megelőző évben, ezért jó, hogy több lábon állok. Terv nem volt, csak annyi, hogy odaállok, aztán nyomom, ahogy tudom. Az ötven hát belemegítés volt, a csúcs szép plusz, a száz pille, de különösen a kétszáz gyors volt a lényeg, arra végül is jól bemelegedtem… Rettenetesen hosszú volt a szezon, mondjuk, hogy most ez a vége, aztán meglátjuk, most még nem akarok semmit elspoilerezni…”

 

Gyurta Gergely:

„Örülök a csúcsnak, de azért ebben a formában ez volt a minimum, hiszen a korábbi rekordom egy 1500-on úszott 800-as részidő volt. Az, hogy négyvegyes vagy ezerötszáz, még mindig nem döntöttem el… Aludtam rá egyet, de csak aludtam. Vasárnap megyek vissza Nizzába, ott eldöntjük aztán.”

 

Jakabos Zsuzsanna:

„Nem láttam Evelynt az utolsó huszonötön, azt hittem, simán nyertem, de kiderült, hogy csak mázlival. Örülök az aranynak, de sokkal fontosabb volt, hogy váltóban sikerült 21 alá mennem ötven gyorson.”

 

Verrasztó Evelyn:

„Szerintem egész jól sikerült ez a bajnokság, kicsit kemény volt ennyi váltót úszni – persze, imádok váltózni, és nem is sikerültek rosszul, szóval összességében teljesen megfelelt felkészülésnek. Hogy ma egy századdal kikaptam Zsutól? Az a lényeg, hogy egy tök jót versenyeztünk, azon meg már mindketten rég túlvagyunk, hogy ki hányadik lesz egy országos bajnokságon.”

 

Szilágyi Liliána:

„Két esztendő útkeresése után hazaköltöztem, iszonyú honvágyam volt már, és sikerült megteremteni azt a lehetőséget, hogy szakmailag a lehető legjobb legyen a folytatás, amiért nagyon hálás vagyok a Honvédnak. Igazából Molnár Ákossal nem is a technika megújításán dolgoztunk sokat, hanem mentálisan sikerült egy olyan átalakulást elérni, ami egyértelműen visszaköszön abban, mennyire lazán tudom végre úszni a pillangót.”

 

Sztankovics Anna:

„Tíz évvel ezelőtt, itt, Százhalombattán szereztem életem első bajnoki érmét, amikor először rendezték itt az országos bajnokságot. Úgy gondoltam, legyen méltó ez az évforduló, nyilván aranyérmet akartam nyerni, és bennem volt, hogy jó lenne megdönteni az országos csúcsot. A száz nagyon jól sikerült, ebből már érezhető volt, hogy az ötven sem lesz rossz, úgyhogy kifejezetten örülök a csúcsoknak.”

 

A 4. nap bajnokai

 

Férfiak

200m gyors: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:44.62

800m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 7:39.56 – új országos csúcs

50m hát: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 23.49 – új országos csúcs

100m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 50.38

50m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi SUVC) 26.79

4x50m gyors: Győri Úszó SE 1:26.58

(Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Keresztes Mátyás)

4x100m vegyes: BVSC-Zugló 3:30.91 – új országos csúcs

(Bohus Richárd, Kovács Gábor, Bernek Péter, Kozma Dominik)

 

Nők

200m gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 1:56.65

1500m gyors: Juhász Adél (Bácsvíz-Kecskemét) 16:17.86

100m pillangó: Szilágyi Liliána (Bp. Honvéd) 57.89

50m hát: Ilyés Laura Vanda (Százhalombatta) 27.87

50m mell: Sztankovics Anna (Miskolci VSI) 30.59 – új országos csúcs

4x50m gyors: Győri Úszó SE 1:41.60

(Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára, Gyurinovics Fanni, Pózvai Kiara)

4x100m vegyes: Győri Úszó SE 4:04.92

(Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Ollé Mónika, Jakabos Zsuzsanna)

 

A pontverseny élcsoportja

  1. Győri Úszó SE 5295
  2. BVSC-Zugló 3345
  3. Egri Úszó Klub 3235
  4. Kőbánya SC 2070
  5. Hódmezővásárhely 1150
  6. Budapesti Honvéd 1105

Hasonló bejegyzések