Nem akármilyen duplázások zárták a debreceni országos bajnokságot: Milák Kristóf húsz perc alatt megnyerte az 50 méteres hátúszást, majd a száz pillangót – utóbbit a világranglista 3., az európai rangsor legjobb idejével, míg Késely Ajna előbb 1500 gyorson, majd 200 gyorson is bajnok lett. A nap legjobb eredménye Szilágyi Csabáé: 50 mellen egy 16 éves országos csúcsot sikerült végre megdöntenie

A magyar bajnokság eljutott arra a szintre, hogy a számok többségét gyakorlatilag világranglista Top 10-es idővel lehet megnyerni – persze, ahol egy döntőben szinte kizárólag olimpiai, vb- és Eb-érmesek, ifjúsági olimpiai bajnokok vagy junior világbajnokok sorakoznak a rajtköveknél (mint férfi 200 gyorson vagy 100 pillangón), ott ezen nincs mit csodálkozni. Ennél is örömtelibb látvány, hogy sosem látott csapatszellem uralkodik a parton: a vetélytársak a bevonulásnál lepacsiznak egymással, mielőtt elindul az ádáz csata.

Kétszáz gyorson elképesztő csata zajlott az érmekért, és végül az egyesen Kozma Dominiknek ezúttal sikerült megfékeznie az éhes ifjú farkasokat, avagy legyőzte a hét évvel fiatalabb Németh Nándort és Milák Kristófot (világranglista 6. idővel).

Milák hamarosan visszatért, és nem akármilyen produkciót nyújtva húsz percen belül megnyerte az ötven hátat (két századdal előzte meg Szentes Bencét), majd száz pillangón (amelyen júliusban ezüstérmet szerzett a budapesti vb-n) esélyt sem hagyott a két nagy klasszisnak, Cseh Lászlónak és Kenderesi Tamásnak. Egy ilyen széria természetesen még őt is megpróbálta, avagy az ideje nem hasonlított a nyitónapi kétszázas „durvulásra”, „csak” a világranglista 3. helyére jó egyelőre, de Európában a legjobb (az ötven hátas ideje pedig 6.).

Szintén minőségi idővel győzött 800 gyorson a nyíltvízi specialista, Rasovszky Kristóf, akinek 8 percen belüli produkciója szintén jó a harmadik helyre a világranglistán. Ennél is parádésabbat produkált Szilágyi Csaba: a vajdasági mellúszó végre legyűrte az 50 méter országos csúcsát, átadva Flaskay Mihály 2002-es idejét a múltnak – ráadásul meglehetősen sokkal vágta agyon a 16 esztendős rekordot (27.51 volt, 27.05 lett), ez az idő most negyedik a világrangsorban.

A hölgyeknél Késely Ajna egészen speciális duplája vitte a prímet, előbb az 1500-at, majd a 200 gyorsot nyerte meg, így kedvenc távjait három arannyal (200-400-1500) és egy ezüsttel (800) abszolválta a Kőbánya SC junior világ- és Európa-bajnok kitűnősége, a négyszáz vegyessel együtt az egész női mezőny legjobb eredményét érte el egyéni érmek tekintetében (3-2-0) – Kapás Boglárka 3-1-0-val zárt.

Burián Kata megcsinálta a hátúszó-triplát, avagy a 100 és a 200 után most behúzta az 50-et is – a mellúszóknál pedig Sztankovics Anna volt a leggyorsabb „egyhosszozó”. Verrasztó Evelyn szintén egészen pazar eseményt zárt, hiszen a 100 pillangó megnyerésével öt egyéni éremig jutott (2-2-1), a váltókkal együtt pedig az egész bajnokság legfényesebb kollekcióját hozta össze: kilenc dobogós helyezést (4-3-2) ért el. Aranyak tekintetében még a győrieknél feltűnő fejlődésnek indult Sebestyén Dalma „meccsel vele”, hiszen ő 4 arannyal és 2 ezüsttel fejezte be a bajnokságot.

A férfiaknál az éremkollekciók tekintetében Bernek Péter vitte el a pálmát, négy egyéni elsősége mellé egy ezüstöt gyűjtött a BVSC klasszisa, váltókkal együtt „bruttó” hétszer állt a dobogón (4-2-1) – pontosan ugyanez örök harcostársának, Kozma Dominiknak is összejött, többek között a mixed váltókban szerzett elsőségeknek is köszönhetően. A férfiváltókban villogó egriek közül Cseh László diszkréten hat éremig jutott (3-2-1), akárcsak Németh Nándor (3-1-2).

Mennyiségre Milák Kristóf szerezte a legtöbbet, ő hat egyéni számban lett érmes (3-2-1), a váltókkal együtt nyolcdarabos gyűjteménnyel távozott Debrecenből (3-3-2 – ebből négyet az utolsó napon szerzett), plusz az egész bajnokság legjobb időeredményéért járó trófeával (ama bizonyos 200 pillés robbantás, ami az örök-világranglistán a 3. legjobb Phelps és Cseh mögött).

Az év fő eseménye, az Európa-bajnokság augusztus 3. és 12. között Glasgow-ban esedékes.

 

Nyilatkozatok

Kozma Dominik:

„Mondtam mindenkinek, figyeljenek, mert a pisztolytáska itt van nálam, elő fogom venni a stukkert, és akkor annyi lesz mindenkinek. Hát most ez történt… Mondjuk az utolsó már vaktöltény volt, szerencsére, az már nem került a csőbe, mert az utolsó húsz méteren szerintem a vízből választottam le az oxigént, a fejemet ugyanis már nem tudtam kiemelni, annyira fájd az úszás. Hanem ez az 1:47 március végén, apám, azért ez nagyon ott van! Ebből csinálok 1:44-et az Eb-re, aztán megnézzük, ki tud a közelébe jönni. Intézzetek valami EU-állampolgárságot Dresselnek (hétszeres világbajnok amerikai úszó), mert őt is meg akarom verni Glasgow-ban.”

Milák Kristóf:

„Száz pillén ennél sokkal jobb időt szerettem volna, de a mai napon már a túlélés volt a tét. A kettő gyorsnak nem mertem úgy nekimenni, hogy ne fájjon túlzottan, ez látszott is – utána jött az ötven hát és a pille húsz percen belül, így jött ki ez az 51.5-ös idő. Nem rossz, de mondom, ebben több van egyértelműen.”

Késely Ajna:

„Ezerötön igazából csak a győzelem volt a fontos, az idő kevésbé – az ugyanis tudható volt, hogy a kétszáz gyors ezután eléggé csípni fog. Csípett is, igaz, az utolsó ötvenre fordulva eszembe jutott, hogy ez az egész bajnokság utolsó ötven méterre, csak azért is kipréselem magamból a maximumot. Nagyon örülök, hogy ennyire jól sikerült ez a négy nap, különösen a nyolcszázon úszott időmnek (új korosztályos csúcs) örültem, meg annak, hogy négyszázon sikerült megvédenem a címemet. A négyvegyes lehetett volna jobb is, ott még van mit javítani.”

Szilágyi Csaba:

„Még délelőtt meg akartam dönteni az országos csúcsot, hogy aztán délután teher nélkül tudjak úszni, és még tudjak javítani, de nagyon rosszul sikerült a délelőtt, úgyhogy még kicsit paráztam is, mi lesz a döntőben. Most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült 27.0-ás időt úsznom, azért ez már bekerül a történelemkönyvekbe. Ha csak feleannyi ideig lesz érvényben, mint Flaskay Mihály rekordja, akkor is mutatja, hogy elértem valamit.”

Rasovszky Kristóf:

„Az ezerötszáz napján még azért éreztem az előző hétvégi tíz kilométert, és ez még otthagyta a nyomát a négyszázra, ma viszont már újra frissnek éreztem magam. Azt tudtam, hogy előre kell mennem, hogy a táv második felén már ne tudjanak igazából befogni – és ez végül is működött. Örülök az aranynak, de nemzetköziben csak a nyíltvízre koncentrálok.”

Burián Kata:

„Századokra voltam a legjobbamtól, ami jónak számít itt márciusban, pláne így a végén, amikor már fáradtabb vagyok. Jól ment az úszás végig, az idők azt mutatják, hogy jó úton járunk.”

Sztankovics Anna:

„Újfajta edzésmódszerrel készülünk január óta, azaz nem igazán tudtuk, mire számítsunk itt, hiszen nem volt mihez viszonyítani eddig. Szerintem teljesen megfelelőek az idők, sőt, én nem gondoltam azt, hogy ennyit tudok majd. Eddig sem voltam egy tavaszi menő, azaz nagyon bízom abban, hogy nyárra sikerül igazán jó formába lendülnöm.”

Verrasztó Evelyn:

„A kétszáz gyorsot picit sajnálom, a száz pillének viszont örülök, nem is tudom, mikor úsztam egy percen belül utoljára. Kivételesen még a fordulóra is nagyon figyeltem, itt normálisan össze is jött, a gyorssal ellentétben, szóval egész jól ment ez a nap.”

Férfiak

200m gyors: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 1:47.16

800m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni Úszó Egylet) 7:56.85

50m hát: Milák Kristóf (Érd) 25.23

50m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior) 27.05 – új országos csúcs

100m pillangó: Milák Kristóf (Érd) 51.50

4x100m vegyesváltó: Egri Úszó Klub 3:39.18

Nők

200m gyors: Késely Ajna (Kőbánya) 1:59.62

1500m gyors: Késely Ajna (Kőbánya) 16:33.97

50m hát: Burián Kata (Eger) 29.05

50m mell: Sztankovics Anna (Miskolc) 31.65

100m pillangó: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 59.57

4x100m vegyesváltó: Győri Úszó SE 4:09.64

(Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Ollé Mónika, Márka Adrienn)

 

Hasonló bejegyzések