Három arany és három ezüst, plusz néhány jelzésértékű idő Milák Kristóf mérlege a Szerencsejáték Zrt-Úszó országos bajnokságon Debrecenben, ezzel övé a legjobb egyéni kollekció, ismételten. A zárónapon száz pillangón győzött a világ idei második legjobbjával. Rasovszky Kristóf és Késely Ajna újabb győzelemmel teljesítette a 400-800-1500 mesterhármast. Kós Hubert nem kis meglepetésre 200 háton lett első, majd 100 pillangón ezüstérmes, míg a hölgyeknél 200 háton egyetlen századdal nyert Burián Katalin, 100 pillangón pedig 0.07-tel Ugrai Panna. Egy újabb BVSC-s váltógyőzelem főszereplőjeként Németh Nándor öt arannyal (egy egyéni, négy váltó) és mindösszesen nyolc medáliával zárta az idei bajnokságot – klubja pedig 10 bajnoki címmel és 20 dobogós helyezéssel végzett az éremtábla élén.

Két fenomenális versennyel indult a zárónap: 200 háton előbb a férfiaknál Kós Hubert aratott parádés győzelmet a 100 bajnoka, Kovács Benedek Bendegúz ellen – hat századdal sikerült megelőznie vetélytársát; érdekesség, hogy az olimpiai ötödik, az elmúlt években rendre győzedelmeskedő Telegdy Ádám csupán a bronzérmet szerezte meg ezúttal. Kósék egyébként A-szintes időkig hajszolták egymást Kováccsal, mivel azonban ez a szám ütközne a kétszáz vegyessel a világbajnokságon, Hubi minden bizonnyal lemond az indulás jogáról, Kovács ugyanakkor a száz mellett a hosszabb távon is ott lehet majd a rajtnál.

A hölgyeknél még ennél is kiélezettebb csata zajlott a vízben, ráadásul Sós Csaba kapitány jelezte, az A-szintesek között akár a bajnoki sorrend is dönthet – ennek fényében legalábbis őrült finist jelzett előre, hogy Molnár Dóra, Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Kata három tizeden belül fordult az utolsó hosszra – a nagy esélyes Burián ekkor még harmadik volt. Ám az utolsó ötvenen egészen hihetetlen sebességre gyorsult az Eb-bronzérmes, és végül egyetlen századdal megnyerte a számot Molnár előtt, így bebiztosította a helyét a vb-csapatban.

Száz pillangón is hasonló „kardozás” ment a medencében, Milák Kristófot az első ötvenen Szabó Szebasztián szorongatta, aztán a második hosszon azért elment a többiektől a táv Európa-csúcstartója, és végül a világ idei második legjobbjával ütött a célba. Milák ezzel harmadik bajnoki címét zsebelte be – az egyre komolyabb formát mutató Kós Hubert pedig tán önmagát is meglepve ezüstéremig nyomakodott.

Milák egyébként a betegségéből visszaépülve láthatóan messze van még az ideális formától, ám klasszisát újfent bizonyítva három arany és három ezüstéremmel messze a legjobb produkciót nyújtotta a férfiak között.

A hölgyeknél Ugrai Panna zubogott az élen száz pillén, ám Hosszú Katinka komoly hajrát nyitott, a hódmezővásárhelyi rivális azonban visszaverte a támadást, és ha nyolc századmásodperccel is, de elvitte az aranyat a „nagy ’89-es generáció”, Hosszú, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn, illetve a bronzot megszerző Sebestyén Dalma előtt.

Utóbbi némi meglepetésre 50 mellen simán győzött a specialisták előtt, míg a férfiaknál Gál Olivér erősített rá vb-csapattagságára.

Nyolcszázon a férfiaknál Rasovszky Kristóf megint faképnél hagyott mindenkit, akárcsak Késely Ajna, így mindketten teljesítették a 400-800-1500 mesterhármast.

Az eseményt záró 4×200-as gyorsváltókban a férfiaknál a BVSC betakarította a negyedik csapatelsőséget is – így az aranyérmek össz-számát tekintve a valamennyi stafétában főszerepet játszó Németh Nándor lett a bajnokság legjobbja, hiszen a 200-on szerzett bajnoki címe mellé négy váltógyőzelem is érkezett, plusz még két ezüst és egy bronz, azaz mindösszesen nyolcszor állhatott a dobogón.

A hölgyeknél a Vasas a 4×100 után 4×200-on is a legjobbnak bizonyult, így sikerült megelőzniük a tán esélyesebbnek vélt szegedieket és az újpestieket is.

Az éremtáblát óriási fölénnyel nyerte a BVSC 10 arannyal és 20 éremmel, a Győr és az Újpest előtt.

 

A negyedik nap bajnokai

 

Férfiak

800m gyors: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 7:52.77

200m hát: Kós Hubert (UTE) 1:57.64

50m mell: Gál Olivér (Hód Úszó SE) 28.17

100m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 51.03

4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:21.42

 

Nők

800m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 8:35.74

200m hát: Burián Katalin (FTC) 2:09.33

50m mell: Sebestyén Dalma (Győri Úszó SE) 31.51

100m pillangó: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 59.55

4x200m gyorsváltó: Vasas SC 8:13.53

(Gyurinovics Fanni, Gyurinovics Lili, Szimcsák Mira, Szabó-Feltóthy Eszter)

 

Éremtáblázat (top 10)

 

BVSC-Zugló     10-6-4  20

Győri Úszó SE   4-6-6 16

Újpesti TE         4-3-4  11

Iron Swim SE     4-3-0    7

Bp. Honvéd       3-3-2    8

Vasas SC           3-2-5  10

Balatoni ÚK       3-2-1    6

Egri ÚK              2-1-2    5

Hasonló bejegyzések